"πώληση του σλαβο-ελληνικού λεξικού στο πεζοδρόμιο, το οποίο έχει τίτλο "μακεδονο-ελληνικό λεξικό"
«Η ατμόσφαιρα στις παραμονές της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης είναι διαφορετική από τις τελευταίες τοπικές εκλογές, που έγιναν πριν από δύο χρόνια, όταν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στη γειτονική χώρα, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία στους εκλογικούς καταλόγους τους στη Βόρεια Ελλάδα είχανε υποψηφίους σλαβικής καταγωγής», γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’.
Το κόμμα των Σκοπιανών στην Ελλάδα που φέρει την ονομασία «Ουράνιο Τόξο» δεν κάλεσε τους υποστηρικτές του να δώσουν την ψήφο τους σε μια συγκεκριμένη επιλογή στις εκλογές που θα γίνουν στην Ελλάδα σε περίπου έναν μήνα.
Η εξήγηση που δίνει είναι ότι τα ελληνικά κόμματα φοβούνται ότι θα χάσουν ψηφοφόρους αν βγουν και δώσουν υπόσχεση για «μειονότητα» στους Σλάβους. Οπότε, λένε, δεν θα υποστηρίξουν κανένα πολιτικό κόμμα.
«Κανέναν δεν θα υποστηρίξουμε. Για μια ενδεχόμενη υποστήριξη, όμως, υπάρχει η προϋπόθεση να πούνε (τα κόμματα) δημόσια ότι αποδέχονται την «μακεδονική μειονότητα» στη χώρα», λένε ορισμένοι οπαδοί του ‘Ουράνιου Τόξου’. Σύμφωνα με αυτούς η ψήφος στις τοπικές εκλογές (της αυτοδιοίκησης) έχει διαφορετικό βάρος με την ψήφο για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στη χώρα.
«Σε επίπεδο της αυτοδιοίκησης, έχουμε το ανάλογο αντίκτυπο, για αυτό είναι σημαντική η ψήφος μας. Στις δημαρχιακές εκλογές έχουμε πετύχει ιστορικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, αφού έχουν εκλεγεί αρκετοί υποψήφιοι (σλαβικής καταγωγής)».
Μάλιστα κατά την εκλογή του, ο Ασλάκοφ Πάντε, που είναι μέλος της προεδρίας του ‘Ουράνιου Τόξου» μίλησε δημόσια για την ‘μακεδονική’ μειονότητα καθώς και την ανάγκη να διδάσκεται η σλαβική γλώσσα στα σχολεία.
Στην ερώτηση αν ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι από το ΠΑΣΟΚ ή την Νέα Δημοκρατία, οι σλαβικής καταγωγής ψηφοφόροι λένε ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφορά. Παρά το γεγονός ότι ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, εκφράζει την εθνικιστική στάση στο θέμα των Σκοπίων, αλλά και οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μεγάλες, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, όταν στις περασμένες εκλογές προσπάθησε να αποσπάσει τις ψήφους των σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρων. Είχε υποσχεθεί τότε, το 2009, ότι αν κερδίσει το κόμμα του (ΠΑΣΟΚ) θα στείλει ένα μήνυμα συμφιλίωσης προς τα Σκόπια και θα επιτρέψει τους πρόσφυγες του Εμφυλίου Πολέμου να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γράφει το δημοσίευμα.
Πηγή : www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου