Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Μια ιστορική φράση που σημάδεψε τα πεπρωμένα της Ελλάδας. «Να το αφήστε να περάσει»! Την είπε ο Γραμματέας του ΚΚΕ Γ. Σιάντος

Ο πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων



Στην Αθήνα μαίνεται η αλληλοσφαγή των εθνοκτώνων «Δεκεμβριανών», ανάμεσα στις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών στρατευμάτων του δοτού πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, τον οποίο στηρίζουν οι αγγλικές λόγχες.
Ήταν μία μεθοδευμένη και προγραμματισμένη ένοπλη σύγκρουση εκ μέρους της Αγγλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας Α. Ήντεν, με μυστική του «Εντολή», από 12 Ιουνίου 1944, προετοίμαζε το έδαφος.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου 1944 και ο θρυλικός καπετάνιος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, ο πολεμιστής στο Αλβανικό Έπος, στα οχυρά του Ρούπελ και στη Μάχη της Κρήτης, ο Θεόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης), μας κληροδοτεί τούτο το ιστορικό γεγονός ως ορκωτός μάρτυς της Ιστορίας.
Γράφει, ή μάλλον, καταθέτει στην Ιστορία, για το γεγονός αυτό το οποίο έζησε ο ίδιος: «Το απόγευμα της 11ης Δεκεμβρίου, το Βρετανικό Σύνταγμα της Θεσσαλονίκης έφτασε στη Μάνδρα Αττικής. Το 52οΣύνταγμα του ΕΛΑΣ το σταμάτησε και πήρε διάταξη να το αφοπλίσει. Ο Καπετάνιος της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Ρούμελης Θεόδωρος Καλλίνος-Αμάρμπεης τηλεφώνησε στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ, που ήταν στη Μονή Κλειστών πάνω από τη Χασιά».
Λέει ο Καπετάνιος Αμάρμπεης στο τηλέφωνο: «Έφτασε στη Μάνδρα το Εγγλέζικο Σύνταγμα από τη Θεσσαλονίκη. Θα το αφοπλίσουμε». Ο Γραμματέας του ΚΚΕ Γεώργιος Σιάντος, απάντησε: «Να το αφήσετε να περάσει». Ο Καλλίνος (σσ. δηλαδή ο ίδιος) δεν συμφώνησε (λέγοντας) «Αύριο αυτό το Σύνταγμα θα μας πολεμάει στην Αθήνα. Ο Σιάντος επέμεινε: Να το αφήστε να περάσει. Ο Καλλίνος το άφησε να φθάσει οπλισμένο  όπως ήταν στην Αθήνα». (Το δραματικό αυτό γεγονός καταγράφεται στο ιστορικό του ντοκουμέντο: Θεόδωρος Καλλίνος (Αμάρμπεης): «Διάλογος σε Εθνικά Προβλήματα του Ελληνισμού», τόμ. Α΄, εκδ. ιδίου, Αθήνα 2005, σελ. 14 και σελ. 535-537, το απόρρητο έγγραφο – εντολή του Ήντεν προς τις μυστικές αγγλικές υπηρεσίες ,με το οποίο ανέθετε στον «Πρωθυπουργό» Γ. Παπανδρέου να χτυπήσει τον ΕΛΑΣ).
Ιστορικό συμπέρασμα:
Αν ο γραμματέας του ΚΚΕ Γ. Σιάντος έλεγε τη μία και μοναδική λέξη: «Αφοπλίστε το», άλλη, εντελώς άλλη, θα ήταν η πορεία της μάχης των «Δεκεμβριανών» και συνεπώς των μετέπειτα εξελίξεων!
Μια λέξη, ένας άνθρωπος, μία στιγμή, ένα «Αφήστε τους» άλλαξαν τα πεπρωμένα της Ελλάδας!
Τρανή απόδειξη της εξωκοινωνικής και εξωϊστορικής θεωρίας του Κ. Μαρξ για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μαζών στην Ιστορία (Για το θέμα αυτό βλ. το έργο μου: «Η Κομμουνιστική Ουτοπία», εκδ. «Κάδμος», 2010, σελ. 371 επ. όπου το κεφάλαιο: «Η μαρξική αντίφαση για το ρόλο των μαζών και της προσωπικότητας στην ιστορία»).
Αν ο Σιάντος άκουγε τον Καπετάνιο Αμάρμπεη θα σωζόταν η Αθήνα από το άδικο αίμα, δεν θα έφτανε η Ελλάδα στη Βάρκιζα, δεν θ’ ακολουθούσε ο Εμφύλιος, δεν θα στήνονταν εκτελεστικά αποσπάσματα, δεν θα ακολουθούσαν εξορίες και φυλακές, δεν θα γινόταν η δικτατορία του 1967, δεν, δεν, δεν...! Δεν θα φτάναμε στους Παπανδρέηδες, δεν θα φτάναμε στα Μνημόνια και τη χρεοκοπία. Δεν θα κινδυνεύαμε να αφανιστούμε βιολογικά και εθνικά.
Θα ήταν η Ελλάδα κάτι άλλο για το οποίο δεν μπορούμε να έχουμε σαφή γνώση!
Πρόκειται για «λάθος» πολιτικό το οποίο στην πολιτική ισοδυναμεί με έγκλημα και για το οποίο η λογοτέχνις Ελευθερία Παπαγαρυφάλλου, γράφει στο ομώνυμο ποίημά της:
«Το λάθος το πολιτικό είναι  έγκλημα τρανό
ξεστρατίζει τη ζωή κι’ ανοίγει Εθνική πληγή
που για καιρό θα αιμορραγεί.
Το λάθος το πολιτικό, τη ζωή σφραγίζει
και την κοινωνία πίσω γυρίζει.
Το λάθος το πολιτικό πρέπει νάναι δύσκολα συγχωρετό
αν και οι άνθρωποι το ξεχνούν αυτό»
(Ολόκληρο το ποίημα δημοσιεύεται στο έργο μου: «Θύμα Διπλής Δολοφονίας – Γιάννης Παπαγαρυφάλλου, ένας μάρτυρας της ελληνικής δημοσιογραφίας, εκδ. «Ergo», Αθήνα, 2000, σελ. 127).
ΣΗΜ.: Πριν από ένα μήνα είχα την τύχη να γνωρίσω τον Καπετάνιο Αμάρμπεη σε βαθύ γήρας. Τον ρώτησα: «Γιατί υπάκουσες στον Σιάντο;» και μου έδωσε την... γνωστή απάντηση: «Η ηγεσία»!!
Αχ αυτές οι ηγεσίες. Πόσο ακριβά στοιχίζουν!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλα λόγια. Σε καμμία περίπτωση ο ΕΛΑΣ δεν είχε ελπίδες σε ανοικτό πεδίο απέναντι σε ένα αγγλικό (ινδικό) σύνταγμα βετεράνων του πολέμου της ερήμου. Απλά θα σφαγιαζόταν χωρίς λόγο η 13η μεραρχία του ΕΛΑΣ.

Οσον αφορά το τι θα γινόταν μετά;; Απλά σφαγή των μη κομμουνιστών από την ΟΠΛΑ και την λαϊκή πολιτοφυλακή. Από ποιό άδικο αίμα θα σωζόταν η Αθήνα;;; Το αίμα των δεξιών έτρεχε ήδη ποτάμι.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε ανώνυμε μιλάς για τη μεραρχία του Καλλίνου και του Δημητρίου. Μιλας για το Ρουπελ και τον Γοργοπόταμο μαζί. Κανε λίγο κράτει λοιπόν στο τι θα μπορούσαν να γίνει αν αποδέχονταν οι πολιτικοί αυτό που από ένστικτο είχε αντιληφθεί το επιτελείο την ΧΙΙΙης. Οτι οι εγγλέζοι θα θα εξοπλίσουν τους συνεργάτες των γερμανών για να προστατέψουν το Κολωνάκι και να ξαναφέρουν το βασιλιά ακόμα κι αν οδηγηθεί η χώρα σε εμφύλιο.

Μην αναμασάς τα περι δεξιας και αριστεράς. Και τα SS έλληνες στρατολογούσαν από τα κρατητήρια για να αντιμετωπίσουν την "αριστερή τρομοκρατία". Να διατηρήσουν την τάξη στα αστικά κέντρα που κινδύνευε από τους "αναρχικούς". Η ελληνική δεξιά οδηγήθηκε σε ατιμωτική ταύτιση με τους δοσίλογους και σε εμφύλια σύγκρουση για την παλινόρθωση της βασιλείας.