Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι νεοδαμώδεις της Σπάρτης και οι σημερινοί λαθρομετανάστες!

Ο αντιδημοφιλής πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων


Είναι ιστορικά γνωστό ότι η ακμή και η ισχύς ενός κράτους συνδέεται άρρηκτα με το ποιόν, το ήθος και τον πατριωτισμό των πολιτών του.
Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία είχε σφυρηλατηθεί η έννοια του πολίτη-οπλίτη ενώ στην πιο πειθαρχημένη Σπάρτη είχε καθιερωθεί ο όρος Νεοδαμώδης. Ο πολιτειολογικός αυτός όρος σήμαινε τα νέα μέλη του δήμου, τα οποία γινόντουσαν δεκτά «είτε για ανδραγαθία στη μάχη είτε για άλλη σπουδαία υπηρεσία προς την πολιτεία των Λακεδαιμονίων».
Πιο πέρα: «Οι νεοδαμώδεις είχαν περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα και ήταν υποχρεωμένοι ν’ακολουθούν το στρατό, κατά τον πόλεμο, ως οπλίτες».
Από τις πολλές πολεμικές μάχες στις οποίες έλαβαν μέρος,  σημειώνω ετούτη του 369 π.Χ.: «Κατά την επιδρομή του Επαμεινώνδα στη Λεκεδαίμονα εναντίον των Θηβαίων όπου επολέμησαν  πλάι στους Σπαρτιάτες 6000 απελεύθεροι Έλληνες, που ενεγράφησαν στο στρατολογικό κατάλογο ως νεοδαμώδεις» (Για το ζήτημα αυτό βλ. την «Ιστορία της Αρχαίας Ελλάδος», του παν/μίου του Κέμπριτζ («Τα Νέα», Ιστορική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2005, τόμ. 5ος, σελ. 33).
Τα ιστορικά αυτά δεδομένα μαρτυρούν ότι η ακμάζουσα Σπάρτη δεν ενέτασσε στο σώμα των πολιτών της αθρόως και αβασανίστως κάθε είλωτα και κάθε απελεύθερο.
Απαιτούσε έμπρακτη συμμετοχή τους στους πολέμους ή προσφορά «μεγάλων υπηρεσιών» στην Πόλη.
Τότε και μόνο τότε τους κατέτασσε στους νεοδαμώδεις με περιορισμένα πολιτικά δικαιώματα!
Σήμερα, οι καραγκιοζοπολιτικοί των Αθηνών σπεύδουν να πολιτογραφήσουν ως Έλληνες πολίτες και μάλιστα αθρόως και πολλούς λαθρομετανάστες  με άγνωστο ποινικό μητρώο και με μόνη ενδεχομένως «προσφορά» τις ληστείες και τις δολοφονίες Ελλήνων!
Ερωτάται: Αυτούς τους «νομοθέτες» πότε θα τους υποβιβάσουμε στην τάξη των «απελεύθερων» και πώς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: