Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Κυβερνητική-εθνοτική κρίση στα Σκόπια: Σλάβοι κατά Αλβανών


Την υποβόσκουσα, εδώ και καιρό, κρίση στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού επιβεβαίωσε τελικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, επιρρίπτοντας, φυσικά, την ευθύνη στο αλβανικό κόμμα DUI τού Αλί Αχμέτι, που στηρίζει την κυβέρνησή του. Ο Γκρούεφσκι δήλωσε μάλιστα ότι αν το DUI επιδιώξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, τότε το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, είναι έτοιμο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Γκρούεφσκι κατηγόρησε το αλβανικό κόμμα ότι συμπεριφέρεται ανεύθυνα. Αποκορύφωμα της ανευθυνότητας αυτής, όπως είπε ο Γκρούεφσκι, αποτέλεσε η κατάθεση στεφάνου, προ ημερών, από τον προερχόμενο από το DUI υπουργό Άμυνας, Φάτμιρ Μπεσίμι, στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών του UCK στο Σλούπτσανε του Κουμάνοβο. Ο Γκρούεφσκι χαρακτήρισε το συμβάν στο Σλούπτσανε, απόπειρα να ποδοπατηθεί η «μακεδονική» αξιοπρέπεια και να ταπεινωθούν οι «Μακεδόνες» πολίτες και πρόσθεσε ότι το VMRO-DPMNE δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιου είδους προσβολές.
Μην ξεχνάμε ότι το κόμμα του Γκρουέφσκι είναι ο πολιτικός απόγονος του παλαιού, βουλγαρικού, «Μακεδονικού κομιτάτου» (των κομιτατζήδων δηλαδή)! Χθες, κομματικά στελέχη του DUI προειδοποίησαν ότι το αλβανικό κόμμα θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ και θα επιδιώξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, αν ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το VMRO-DPMNE, το οποίο προβλέπει μία σειρά προνομίων για τους βετεράνους αγωνιστές των κυβερνητικών δυνάμεων, από την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων στη χώρα, το 2001.
Σύμφωνα με το DUI, με το νομοσχέδιο αυτό παραβιάζεται η συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, Γκρούεφσκι και Αχμέτι, να μην ανοιχθούν ζητήματα που σχετίζονται με την καθεστώς των μελών των κυβερνητικών δυνάμεων από το 2001 και των Αλβανών ανταρτών του UCK.
www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: