Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα

Του Μιχάλη Ιγνατίου


Δόθηκε ελάχιστη σημασία όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν μάς είχε δηλώσει ότι «μετρούν τα έργα, και όχι τα λόγια». Ηταν μια κουβέντα που ανέφερε συχνά στον κ. Παπανδρέου. Του είχε υπογραμμίσει ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα της προσπάθειας για τη σωτηρία της οικονομίας.
Τις ίδιες σκέψεις μοιράστηκε με τον κ. Παπανδρέου και με όσους ακολούθησαν η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε επαναλάβει τη λέξη εφαρμογή τρεις φορές. Η δήλωσή της δημοσιοποιήθηκε ευρύτατα, αναδεικνύοντας την ανυπαρξία εφαρμογής των ελληνικών υποσχέσεων. Τι περισσότερο δήλωσε την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας, που ενόχλησε; Τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
Τα είπαμε πολλές φορές και δεν αξίζει να τα επαναλαμβάνουμε. Το Μνημόνιο ήταν ένα τραγικό λάθος ? ας ελπίσουμε πως δεν θα αποδειχθεί μοιραίο. Ομως, αφού επιλέχθηκε η οδός του μηχανισμού, θα έπρεπε οι ελληνικές κυβερνήσεις, από το 2010 μέχρι σήμερα, να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους. Διότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να έχει κάνει ο λαός απίστευτες θυσίες, και η χώρα να βρίσκεται ενώπιον της χρεοκοπίας. Αυτό συμβαίνει διότι η επιλογή του Προγράμματος ήταν λανθασμένη. Με λίγα λόγια, η Αθήνα αποδέχθηκε ένα βάρος που δεν μπορούσε να το σηκώσει.
Ολοι γνωρίζουμε πως οι δανειστές δίνουν μία τελευταία ευκαιρία στον σημερινό πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του, άρα και στη χώρα. Μερικοί εκ των δανειστών πιστεύουν ότι ο κ. Σαμαράς και ο υπουργός των Οικονομικών «εννοούν αυτά που λένε». Μετά τη λήψη των απάνθρωπων μέτρων, αναμένουν την υλοποίηση, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Απλά πρέπει να θυμάται ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν οδηγούν σε ανόρθωση. Η ανάπτυξη είναι το παν, και είναι στο χέρι του κ. Σαμαρά να πείσει τους δανειστές. Η υλοποίηση των μέτρων, που τον ανάγκασαν να λάβει, πρέπει να συνδυαστεί με ανάπτυξη. Διαφορετικά η αποτυχία του είναι δεδομένη.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: