Γράφει η Μελαχροινή Μαρτίδου
|
Έγραφα χρόνια για τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών που θύματα των επιτήδειων εξαργύρωναν τα κομποδέματα ζωής σε δολάρια να περάσουν στην Ευρώπη, να ανασάνουν να βρουν μια καλύτερη τύχη. Και πάντα ήταν όλα τα κείμενα αυτά με μια ματιά απέραντης συμπόνιας κι αγάπης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν μια σταλιά καλύτερης ζωής απ αυτό που βίωναν στις χώρες προέλευσής τους. Η κατάσταση αυτή έχει πάνω από 20 χρόνια. Σ΄αυτό το διάστημα στήθηκαν κι ανδρώθηκαν ολόκληρα κυκλώματα σύγχρονων δουλεμπόρων από Τουρκία με πλοκάμια και στην Ελλάδα, αφού το κέρδος δεν έχει πατρίδα και θησαύρισαν. Οι λαθρομετανάστες στοιβαγμένοι σε φορτηγά με ειδικές κρύπτες, σε βυτία και από χλωρίνη, σκελετωμένοι με γυναίκες και παιδιά έφταναν στο ελληνικό έδαφος για να εντοπιστούν από τους συνοριοφύλακες στα ενδότερα της Θράκης να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες μέχρι να καταλήξουν στα κέντρα φύλαξης για το προβλεπόμενο διάστημα μέχρι να τους δοθεί «φύλλο πορείας» για να επαναπροωθηθούν στην χώρα τους. Κάποιοι κάνουν αίτηση πολιτικού ασύλου επικαλούμενοι την αδυναμία επανόδου για πολιτικούς λόγους και το αίτημά τους εξετάζεται.
Σ΄αυτά τα χρόνια ζήσαμε και πολλές τραγωδίες. Πολύνεκρα τροχαία ατυχήματα, όταν στην προσπάθειά τους οι διακινητές να αποφύγουν μπλόκα ή και καταδίωξη των αρχών προκαλούσαν ανατροπές φορτηγών με τους λαθρομετανάστες που κατέληγαν σωρηδόν στο νοσοκομείο Κομοτηνής με πολλαπλά τραύματα και κακώσεις. Ζήσαμε διαμελισμούς στα σύνορα αφού τα κυκλώματα αδίστακτα όπως είναι κάναν τεστ αν τελικά οι απαγορεύσεις των παρέβριων περιοχών είναι πραγματικές λόγω των ναρκών… Με το που πατούσαν το πόδι τους γινόταν η έκρηξη και το αποτέλεσμα αν δεν ήταν θανατηφόρο ήταν επίσης εκτρωματικό αφού οι άνθρωποι έχαναν μέλη του σώματος κι έμπαιναν σε μια διαρκή περιπέτεια μέχρι την όποια αποκατάσταση της υγείας τους.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας βεβαίως έκαναν τα καλύτερα που θα μπορούσαν. Πόσες φορές ο Έβρος δεν ξέβρασε αλήθεια δεκάδες πτώματα από τους ανθρώπους που αψηφώντας και τις καιρικές συνθήκες με βάρκες καρυδότσουφλα προσπαθούσαν να περάσουν τα ορμητικά νερά του ανατρεπόταν και το μοιραίο ερχόταν… Υπήρχαν και οι καλύτερες περιπτώσεις λαθρομεταναστών που έφταναν με τρένο με αγορασμένο εισιτήριο για την Αθήνα, που εντοπιζόταν σε ταξί καλοντυμένοι και χρησιμοποιούσαν κυρίως το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας όπου κι εκεί τελικά συλλαμβανόταν . Υπήρχαν οι κλασικές περιπτώσεις, αυτές που έλεγε με απόλυτη δόση αλήθειας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας ότι είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αφού καθημερινά από την Θράκη περνά ένα ολόκληρο σχεδόν λαθραίων. Κι όσο τα πράγματα εκτραχύνονται σε χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας οι λαθρομετανάστες και οι πρόσφυγες θα αυξάνονται.
Το ζήτημα αυτό όμως αλλάζει διαστάσεις αφού αποφασίσαμε να «αξιοποιήσουμε τις σχολές αστυνομίας με πρότυπες εγκαταστάσεις ως λύση για την διαμονή και φύλαξη των νέων λαθρομεταναστών που καταφθάνουν από παντού. Η λύση αυτή δόθηκε εν ριπή οφθαλμού ένας σχεδιασμός κυριολεκτικά στο πόδι, έφερε τους 1800 συνοριοφύλακες που διασπάρθηκαν σε ξενοδοχεία και παντού προκειμένου να υποστηρίξουν το αυξημένο έργο της περιοχής να έχουν την φύλαξη των συνόρων παράλληλα με την frontex αλλά και τους πρώτους λαθρομετανάστες. Η σχολή δοκίμων αστυφυλάκων Κομοτηνής κοντεύει του 1000 λαθρομετανάστες όπου τους παρέχονται τα πάντα. Οι προμήθειες είναι σε χιλιάδες είδη όπως κρεμοσάπουνα, μέχρι οδοντόβουρτσες κι οδοντόπαστες κι ότι άλλο βάζει ο νους σας ενώ οι αστυνομικοί συνοριοφύλακες δικαιούνται δύο μπουκάλια νερό στην βάρδια τους κι ένα σάντουιτς.
Η ορδές των λαθρομεταναστών από πολλές χώρες δημιουργούν ήδη τα πρώτα προβλήματα. Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρωμίζουν και υποβαθμίζονται αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν εξοικείωση με τα στοιχειώδη. Τα προβλήματα αυτά θα ενταθούν και κυρίως κάτω από το βάρος μιας απόφασης που θα λέει ποιες σχολές αστυνομίας θα κλείσουν και ποια θα μείνει εν λειτουργία. Ο δάκτυλος του υπουργού Εσωτερικών συντοπίτη μας Ευρ. Στυλιανίδη να διατηρηθεί η σχολή της Κομοτηνής που είναι και το διοικητικό κέντρο των Σχολών σε επίπεδο χώρας θα δούμε αν αποδώσει δεδομένου ότι οι πιέσεις και οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Η επιλογή αυτή δείχνει ένα πλάνο σωτηρίας της σχολής που θα επιβεβαιωθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όπου θα επαληθευτούν οι δεσμεύσεις των ανώτατων κυβερνητικών στελεχών μέχρι να προκύψει άλλη λαίλαπα σαρωτικών αλλαγών.
Η Θράκη δεν θα πρέπει να γίνει χαβούζα ανθρώπινων ψυχών. Δεν θα πρέπει να ταυτισθεί με σενάρια που την υποβαθμίζουν, αντίθετα της οφείλουν υποστήριξη, δικαιούται να νοιώσει ένα κύμα αισιοδοξίας για το μέλλον της, να μην απογυμνωθεί από τον υγιή πληθυσμό της που ήδη στρέφεται προς την Ευρώπη, αλλά να μείνει ένα δυναμικό σταυροδρόμι πολιτισμών, μια ελληνική έπαλξη μοντέλο ειρηνικής συμβίωσης και απέραντων δυνατοτήτων με τον χώρο και τους ανθρώπους της;
Με πολύ σοφία κι όχι στο πόδι θα πρέπει να προχωρήσει ο όποιος σχεδιασμός διαφορετικά θα υπάρξουν εκρηκτικές διαστάσεις κι αιματοκύλισμα αν οι περήφανοι Θρακιώτες αισθανθούν ότι κάποιοι εν ονόματι άλλων συμφερόντων τους πουλούν συρρικνώνοντας σχολές δυνατότητες κι προοπτικές της περιοχής μας.
ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
ΑΝΘΙΜΟΣ Αλεξανδρουπόλεως:
Η αλλαγή της απόφασής του κ. Δένδια θα είναι τιμή για την πολιτική του σταδιοδρομία
«…Μας λένε φέραμε στη Θράκη τους λαθρομετανάστες, γιατί έχουμε πρόγραμμα επαναπροώθησης» και αυτό σας διαβεβαιώνω ότι είναι ψέματα. Από πού θα τους επαναπροωθήσουν; Από τον Έβρο ποταμό; Τον είδαν ποτέ στην Αθήνα πόσο νερό έχει τώρα το καλοκαίρι; Ο ποταμός Έβρος, που πάντα θεωρούνταν ποταμόδρομος, και παλαιότερα έμπαιναν καράβια από την Αίνο και έβγαιναν στην Αδριανούπολη, κατεβάζει 6 εκατομμύρια κυβικά νερό το δευτερόλεπτο. Από αυτό το ποτάμι θα τους επαναπροωθήσουν είμαστε σοβαροί;
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος έδωσε το στίγμα του στην πανθρακική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Κομοτηνής με αφορμή τη μεταφορά των λαθρομεταναστών στη Θράκη και τη μετατροπή των σχολών αστυφυλάκων σε κέντρα κράτησης μεταναστών. Με το χέρι στην καρδιά και με ιδιαίτερη ευαισθησία κατόρθωσε να κερδίσει την προσήλωση όλων μιλώντας από στήθους την γλώσσα της αλήθειας. Με λόγια απλά και λογικά, αλλά και γεμάτα συναίσθημα, πόνο και απογοήτευση για τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή μας, θέτει τους προβληματισμούς του, τις ενστάσεις όλης της τοπικής κοινωνίας. Ο κ. Άνθιμος μπορεί να εκφράζει τις απόψεις της εκκλησίας, ταυτόχρονα όμως γίνεται και η εσωτερική φωνή όλων μας. Προσεγγίζει το πρόβλημα και από μια άλλη πλευρά, την πιο ανθρώπινη και θέτει προβλήματα που θα μας απασχολήσουν στο άμεσο μέλλον. Επιπλέον, κάνει έκκληση στον ίδιο τον κ. Δένδια να αναλάβει τις ευθύνες του και να ανακαλέσει τις αποφάσεις του. Παρακάτω δημοσιεύουμε απόσπασμα από το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τοποθέτησης:
«Καταρχήν σας ευχαριστώ όλους όσους είστε εδώ, όλους ανεξαιρέτως. Όσους αφήσατε τις παραλίες, τις εργασίες και τις δυσκολίες σας, γιατί όλα είναι καλά, αλλά προηγείται η πατρίδα μας.
Θρακιώτες και Θρακιώτισσες συμπατριώτες μου με την ευχή του σεβασμιοτάτου Μαρωνείας και Κομοτηνής, του πρυτάνεως των μητροπολιτών της Ξάνθης του κ. Δαμασκηνού βρίσκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας και με την εξουσιοδότηση των σεβασμιότατων Ξάνθης κ. Παντελεήμωνος και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, με την παρότρυνση και την άδεια των εκλεγμένων αρχόντων του τόπου μας και είμαι εδώ εκ μέρους όλων σας, όλων σας ανεξαιρέτως, για να πάρω την πικρία σας, να πάρω τον πόνος σας και την αγωνία σας και να τα κάνω λόγια δυνατά, εκφράσεις πονεμένες και δυνατές, προκειμένου να τις ακούσει απόψε η Αθήνα και ολόκληρη η πατρίδα μας.
Δεν λέμε «όχι» στη λύση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Αλλά όμως είναι πρόβλημα και αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι μας. Το πρόβλημα όμως θέλει λύση, δε θέλει μετάθεση. Το πρόβλημα το λύνεις όπου βρίσκεται, δεν το μεταθέτεις σε άλλο γεωγραφικό διαμέρισμα. Το ότι η λαθρομετανάστευση είναι πρόβλημα το λέγαμε εμείς εδώ στη Θράκη από παλιά, που τον βλέπαμε καθημερινά να περνάει από το σπίτι μας και να συνεχίζει το δρόμου του προς το κέντρο. Τότε όμως, δεν μας άκουγε η Αθήνα, μας αποκαλούσε ρατσιστές, ότι έχουμε ξενοφοβία και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με ξένους. Τώρα που το πρόβλημα συσσωρεύτηκε στην Αθήνα γιατί δεν κάνουν αυτά που έλεγαν εμάς εκεί, αλλά θέλουν να το μεταφέρουν ξανά εδώ;
Και προσέξτε παρακαλώ: Εμείς δεν λέμε: «Πάρτε τους ανθρώπους αυτούς και πηγαίνετέ τους αλλού, μακριά από εμάς και όπου να ‘ναι. Εμείς λέμε ότι πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα και η λύση θα γίνει μαζί με εμάς και εμείς θα βοηθήσουμε στη λύση, θα πάρουμε ενεργό μέρος και πρωτοβουλίες για τη λύση αυτού του προβλήματος.
Όμως, οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι, είναι συνάνθρωποί μας. Εγώ φροντίζω και πρέπει να σας πω, γιατί είμαι επίσκοπος και εδώ απαιτώ να με υπακούσετε ότι οι λαθρομετανάστες σύμφωνα με αυτό που λέει το Ευαγγέλιο, και είναι τιμή μας που το λέει το Ευαγγέλιο είναι συνάνθρωποί μας και αδελφοί μας παρά την καταγωγή τους, παρά τη γλώσσα που μιλούν ή τη θρησκεία στην οποία πρεσβεύουν. Γι’ αυτό ακόμη και όταν πρέπει να τιμωρηθούν σαν αυτόν που πρόσβαλε το κορίτσι στην Πάρο, να τιμωρηθούν δίκαια και με αξιοπρέπεια, να τιμωρηθούν όπως αξίζει να τιμωρούν οι Έλληνες με αρχοντιά και οι ορθόδοξοι με δικαιοσύνη όχι διαφορετικά, γιατί πρέπει το φρόνημά μας το ελληνικό και το ορθόδοξο να είναι ψηλά και να μην το υποβαθμίσουμε ποτέ. Μπορεί, λοιπόν, η καρδιά μας να είναι μεγάλη και ευρύχωρη και πλούσια, αλλά η χώρα μας δεν είναι τόσο μεγάλη, τόσο ευρύχωρη και τόσο πλούσια. Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα εξ άπαντος να διορθωθούν οι αμέλειες του παρελθόντος και οι άνθρωποι αυτοί να επιστραφούν τις πατρίδες τους.
Όμως, όχι λέγοντας ότι είναι σκουπίδια, όχι με επιχείρηση «σκούπα», γιατί τότε αυτές οι έννοιες και αυτές οι λέξεις κάποιους τόπους τους ονομάζουν «σκουπιδότοπους» και αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να το δεχτούμε για κανέναν.
Η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λέω λείαν επιεικώς ότι ήταν βιαστική!Η Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης έχει 2 μεγάλα Κέντρα Κράτησης και σε όλα τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν κρατητήρια. Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πρέπει τώρα να το επιμεριστεί ολόκληρη η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη μέχρι να το λύσει οριστικά. Δεν μπορεί να το σηκώσει μόνο η Θράκη ούτε μπορεί να γκετοποιηθεί η Θράκη και να ονομαστεί χώρος όπου θα στοιβάζονται και θα συσσωρεύονται οι λαθρομετανάστες προκειμένου όσοι πίνουν τον καφέ τους στην πλατεία Κολωνακίου να βλέπουν ξέγνοιαστα το περιβάλλον και να μην κλονίζεται η όρασή τους από ξένους.
Όχι λοιπόν, στη Θράκη, όχι μόνο στη Θράκη ή μέχρι να λυθεί. Η αντίρρησή μας είναι η πικρίας μας και πρέπει να τη λάβουν στα σοβαρά όλοι. Έγινε η προσπάθεια, την οποία ξέρετε και η οποία μας πόνεσε πολύ χωρίς προειδοποίηση. Θα μου πει κάποιος: «Επιχείρηση της αστυνομίας μυστική γίνεται με τέτοιο τρόπο, αλλά όχι χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιοι του τόπου μας. Ο κ. Υπουργός, ο κ. Δένδιας ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα στον Έβρο και δε θεώρησε σωστό να συναντήσει κανέναν από τους εκλεγμένους άρχοντες και αυτό το θεωρούμε προσβολή. Γιατί ο τόπος είναι Σαχάρα; Δεν διοικείται από κανέναν; Δεν ξέρουμε εμείς τα προβλήματά μας καλύτερα; Δεν τα ξέραμε εμείς νωρίτερα από ό, τι τα έμαθε η Αθήνα; Γιατί, λοιπόν, δε μας τίμησε με την επίσκεψή του; Θα τον βοηθούσαμε σε αυτό που είχε να κάνει, να το κάνει σωστά και με τους πιο ανθρώπινους και αποτελεσματικούς όρους. Και αποφασίζει και φέρνει εδώ στις σχολές μας τους ανθρώπους αυτούς νύχτα. Ακούστε σας παρακαλώ και προσπαθήστε να το καταλάβετε: Στις αστυνομικές σχολές τους έστειλε; Δηλαδή στα εκπαιδευτήριά μας; Δηλαδή στα σχολεία μας, όπου πηγαίνουν τα παιδιά μας που γράφουν στο μηχανογραφικό τους ότι θέλουν να υπηρετήσουν τις αστυνομικές σχολές; Σε αυτούς τους χώρους έστειλε τους λαθρομετανάστες;
Εσείς γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, ακόμη και οι νεότεροι με πόσο πόνο και με πόση αγωνία έγιναν αυτές οι σχολές. Και καμαρώναμε για αυτές. Και καμαρώναμε για τα παιδιά που υπηρετούσαν μέσα σε αυτές. Ξέραμε τι συμβολική σημασία είχαν οι σχολές για τον τόπο μας, για τη Θράκη. Γι’ αυτό φροντίσαμε να κάνουμε άριστα κτίρια, για να κατοικήσουν μέσα και να διδαχθούν μέσα σε αυτά τα παιδιά που θα υπηρετούν. Φροντίσαμε στο Διδυμότειχο να κάνουμε δωρεά η μητρόπολη και ο τότε μητροπολίτης ένα τεράστιο κτίριο, το τρίτο στη Θράκη, για να φιλοξενηθεί εκεί η σχολή. Αν τώρα το παρακολουθεί ο μητροπολίτης Νικηφόρος θα βγει από τον τάφο και θα τους κυνηγήσει. Έτσι έγιναν αυτές οι σχολές.
Και ξέρετε ποιο είναι το καλύτερο; Τις αγκαλιάσαμε όχι θεωρητικά, αλλά τις τοποθετήσαμε μέσα στον ιστό των πόλεών μας. Δεν ήταν κάποιοι χώροι έξω, μακριά από τις πόλεις. Μέσα στα σπίτια μας τις βάλαμε, δίπλα στα σπίτια μας, δίπλα στις αυλές που παίζουν τα παιδιά μας, δίπλα στα νοσοκομεία μας και στα άλλα δημόσια καταστήματά μας. Και τώρα αυτοί οι χώροι θα γίνουν χώροι κράτησης; Μπορεί κανένας να το αποδεχθεί; Μπορεί κανένας από εμάς μέσα στη συνείδησή του να το δεχτεί; Πέστε μου σας παρακαλώ.
Πριν φτάσουν εδώ οι λαθρομετανάστες, μας είπαν ότι, και άκουσα χθες ότι ειπώθηκε ότι η αστυνομία παραχώρησε τους χώρους τους δικούς της προκειμένου να μας δώσει το καλό παράδειγμα. Εγώ έβλεπα τους αστυνομικούς που μας άνοιξαν τις πόρτες εδώ και στην Ξάνθη μαζί με τους άρχοντές μας και μας έβαλαν μέσα, με δάκρυα στα μάτια να μας δείχνουν τα κτίρια και να μας λένε ψιθυριστά «Μας βγάζουν από τα κρεβάτια και τα θρανία μας». Τα δάκρυα των παιδιών αυτών στην Αθήνα δεν τα είδαν και μας είπαν ότι παραχωρούμε. Εύκολα παραχωρείς κάτι αν δεν το αγαπάς, αν το αγαπάς το κλαις και το περιφρουρείς για να μην το πάρει κανένας άλλος.
Να δούμε όμως και αντικειμενικά την ενέργεια του Υπουργείου. Οι χώροι αυτοί φτιάχτηκαν για σχολεία, όπως όλα τα σχολεία της Ξάνθης, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης και του Διδυμοτείχου και της Ορεστειάδος και του Σουφλίου. Δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αυτό το σκοπό που τόσα άσκεπα κάποιοι σκέφτηκαν να εκπληρώσουν. Ξέρετε τι περίφραξη έχουν. Και μάλιστα είπα κάποια στιγμή σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1: «Εγώ που είμαι και 1,90 δίνω μια και την καβαλάω την μάντρα και την περνάω έτσι εύκολα. Δε θα την περάσουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι μέσα απελπισμένοι; Δεν έχουν δυνατότητα οι άνθρωποι αυτοί να αυλίζονται, γιατί οι μάντρες είναι χαμηλές και όταν ρωτήσαμε προχθές στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη «Τρώνε οι άνθρωποι αυτοί στην τραπεζαρία;» Μας είπαν οι υπεύθυνοι «Όχι, τους πηγαίνουμε για ασφάλεια, πού να τους βγάλουμε στην τραπεζαρία θα φύγουν, το φαγητό στα δωμάτια. Δηλαδή τρώνε στο κρεβάτι που κοιμούνται. Είναι αυτές συνθήκες που η Ε.Ε. επιτρέπει όταν έρχεται σε εμάς να διδάξει πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε αυτούς όταν έρχεται η Ύπατη Αρμοστεία και μας κάνει τη δασκάλα και μας επιβάλει το stay department, ποινές για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε, θα αποδεχθεί αυτή την κατάντια; Είναι ποτέ δυνατόν οι άνθρωποι να ζουν σε τέτοιες συνθήκες, γιατί επιμένω ότι είναι άνθρωποι και πρέπει να το σεβαστούμε. Και ρωτώ το φυσικό αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας και τον Υπουργό αν αυτοί αποδράσουν πάνω στην απελπισία τους, αν βλαφτούν, αν βλάψουν κάποιους από τους ανθρώπους που τους φυλάγουν ποιος θα θεωρηθεί φυσικός και ποιος ηθικός αυτουργός; Οπωσδήποτε θα είναι ο Υπουργός και ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας και αυτοί που τους συμβούλεψαν να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο εθνικό έγκλημα και όχι να πληρώσει μια τέτοια πράξη ο αξιωματικός της βάρδιας. Θα είναι άδικο κάτι τέτοιο.
Λένε λοιπόν: «Τους φέραμε στη Θράκη, γιατί έχουμε πρόγραμμα επαναπροώθησης» και αυτό σας διαβεβαιώνω ότι είναι ψέματα. Από πού θα τους επαναπροωθήσουν; Από τον Έβρο ποταμό; Τον είδαν ποτέ στην Αθήνα πόσο νερό έχει τώρα το καλοκαίρι; Να σας πω ένα νούμερο; Να σας πω έναν αριθμό; Ο ποταμός Έβρος, που πάντα θεωρούνταν ποταμόδρομος, και παλαιότερα έμπαιναν καράβια από την Αίνο και έβγαιναν στην Αδριανούπολη, κατεβάζει 6 εκατομμύρια κυβικά νερό το δευτερόλεπτο. Από αυτό το ποτάμι θα τους επαναπροωθήσουν; Είμαστε σοβαροί; Είμαστε Έλληνες; Είμαστε Ευρωπαίοι ή κοροϊδεύουμε έναν λαό προκειμένου να διώξουμε το πρόβλημα από την Αθήνα σε έναν ευκολόπιστο λαό να το δεχτεί και να μη μιλήσει καθόλου;
Το ζήτημα λοιπόν είναι αν δεν αντιδράσουμε οι άνθρωποι αυτοί θα παραμείνουν εδώ για πάντα και όταν έρθει η ώρα να βγαίνουν από του χώρους κράτησης θα περιτριγυρίζουν μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας. Αυτό θα έχει τρεις καταστροφικές εθνικά συνέπειες:
Θα ανατραπεί η κοινωνική ισορροπία την οποία έχουμε επιτύχει με τόσο κόπο στη Θράκη και έχομε γίνει ένα μοντέλο πολυπολιτισμικής συνύπραξης που καλά θα είναι να το αντιγράψει ολόκληρη η Ευρώπη και όπου υστερεί εμείς πρώτοι θα το διορθώσουμε και συμβουλές δε δεχόμαστε από κανέναν. Αλλά δε θα δεχτούμε ποτέ να ανατραπεί αυτή η ισορροπία.
Ελλοχεύουν κοινωνικοί κίνδυνοι. Θα δημιουργούν τεράστιας έκτασης κοινωνικών αναταραχών.
Θα καταστραφεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Και έφεραν εδώ νύχτα τους λαθρομετανάστες; Μάλιστα με συνοδεία των Μ.Α.Τ.; Για εμάς τα Μ.Α.Τ.; εναντίον μας; Το ευχαριστώ της Αθήνας είναι να στείλει Μ.Α.Τ. μέχρι το Διδυμότειχο; Και δεν ντρέπονται λίγο; Μα, εμείς είμαστε οι πιο νομοταγείς Έλληνες πολίτες και αυτό είναι το μειονέκτημά μας.
Για να αποφεύγαμε αυτήν την αποψινή συγκέντρωση, ζητήσαμε να δούμε τον κ. Υπουργό. Δεν μας δέχθηκε ούτε τηλεφωνικά. Και ξέρετε ποιος απάντησε ο υπεύθυνος του πολιτικού του γραφείου. Δηλαδή ξέρετε ποιος είναι αυτός; Το παιδί που του μαζεύει τα ρουσφέτια. Αυτός απάντησε στον Περιφερειάρχη.
Επιτρέπεται οι εκλεγμένοι από εμάς να μη γνωρίζουν τι θα γίνει στον τόπο μας; Πήγαμε, τότε, και κλείσαμε τη γέφυρα του Νέστου, για να στείλουμε μήνυμα αγωνίας στην Αθήνα. Είδατε πολλές φορές Δεσποτάδες, Περιφερειάρχες και Δημάρχους σε γέφυρες; Όμως, ούτε αυτήν την ενέργειά μας υπολόγισε, ο Υπουργός.
Γι’αυτό πλέον, επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σ’αυτό τον αγώνα.
Πληροφορούμαι ότι ο κ. Δένδιας είναι έντιμος πολιτικός. Δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Σας θυμίζω, όμως, αυτό που έλεγε ο σοφός εκείνος Παναγιώτης Κανελλόπουλος: «έντιμος πολιτικός και με μακρόπνοη προοπτική είναι εκείνος που ξέρει να αφουγκράζεται 100 φορές και να αλλάζει 100 αποφάσεις του»!
Αυτό ζητάμε από τον κ. Δένδια. Δεν θέλουμε να τον πιέσουμε. Δεν φιλοδοξούμε να τον συμβουλέψουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα πιάσει το σφυγμό μας. Η αλλαγή της απόφασής του θα είναι τιμή για την πολιτική του σταδιοδρομία. Ζητάμε τρία πράγματα. Τα κρατάμε καλά στο νου μας και δεν υποχωρούμε σε κανένα και δε δεχόμαστε καμιά προφορική πλην λίγων ωρών υπόσχεση. Θέλουμε να δούμε πράξεις και να τις δούμε στη σύντομη χρονική διάρκεια που εμείς θα ορίσουμε πλέον.
Τί ζητάμε:
1. Η προσωρινή κράτηση των λαθρομεταναστών εδώ να διαρκέσει το πολύ 1 μήνα.
2. Να λειτουργήσουν οπωσδήποτε οι 3 Σχολές μας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ακόμα κι αν το Σώμα της ελληνικής Αστυνομίας πάρει φέτος λιγότερους σπουδαστές.
3. Τη δουλειά του Frontex να την κάνουν Θρακιωτόπουλα, επειδή θα την κάνουν καλύτερα. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να ξεσπιτώνονται 1881 αστυνομικοί από ολόκληρη τη χώρα και να έρχονται στον Έβρο.
Όταν πραγματοποιηθούν τα 3 αυτά αιτήματά μας, τότε, θα συμπαραταχθούμε με την Κυβέρνηση. Τότε η Επιχείρηση θα είναι όντως «Ξένιος Δίας». Τώρα είναι Επιχείρηση «Μήδεια!». Τότε, εμείς οι ίδιοι θα δώσουμε στον Υπουργό κ. Δένδια, ιδέες και προτάσεις, καθώς και λύσεις για το πρόβλημα.
Επαναλαμβάνω: να φερθούμε στους ανθρώπους αυτούς, με βάση την ελληνική αρχοντιά μας και την Ορθόδοξη παράδοσή μας. Να τους φερθούμε όπως αρμόζει σε ανθρώπους, «εικόνες» του Θεού, αδελφούς μας. Χωρίς, όμως, να πανικοβάλλεται ο λαός μας στο ευαίσθητο θρακικό μας διαμέρισμα πού ήδη σηκώνει το Σταυρό του. Τότε, μόνο τότε η επιχείρηση αυτή του κράτους μας θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, όχι μόνο στην Πρωτεύουσα αλλά παντού στην Επικράτεια.
Κλείνοντας να συγχαρώ όλους όσοι είστε εδώ απόψε. Όσους επιστρέψατε από τα μπάνια σας, όσους αφήσατε τις ασχολίες σας, όσους ξεπεράσατε τις δυσκολίες σας και με την Ελλάδα στην καρδιά σας είστε εδώ που χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Μην ξεχνάτε αυτό που είπε ο Θουκυδίδης «όποιος δεν μετέχει στα κοινά της πόλεως, δεν είναι άξιος πολίτης».
www.xronos,gr
|
Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
To χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου… Η ΘΡΑΚΗ ΧΑΒΟΥΖΑ ΨΥΧΩΝ
Ετικέτες
Επιτροπή- Λαθρομετανάστευση,
Επιτροπή-Θράκη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου