Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)


Η Σόφια θέλει έργα και όχι επιστολές από τα Σκόπια

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε ότι η Σόφια θα αξιολογήσει τις διμερείς σχέσεις με έργα και όχι με επιστολές.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αντέδρασε μετά τη λήψη  της επιστολής από τον πρόεδρο των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ με την οποία σημειώνεται ότι η χώρα του μπορεί να γιορτάζει μαζί με τη Βουλγαρία κοινές ιστορικές επετείους.
Καθόρισε, μάλιστα, ο πρόεδρος των Σκοπίων,  τις επετείους αυτές  ως εξής:  την Ημέρα της Ευρώπης, την ημέρα της αναγνώρισης της χώρας από τη Βουλγαρία και την ημέρα της ίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι δεν σχεδιάζει να συνεχίσει την αλληλογραφία με τον ομόλογό του στα Σκόπια.
Σχολιάζοντας, άλλωστε,  τις προτάσεις που εξέθεσε ο Ίβανοφ, ο Ρόζεν Πλεβνέλιεφ δήλωσε:
«Οι προτάσεις αυτές απέχουν πολύ από τις ημερομηνίες τις οποίες η Βουλγαρία θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν κοινές γιορτές. Υπάρχουν πολλές ημερομηνίες που μας συνδέουν πριν από την ενσωμάτωσή μας στην ΕΕ, γιατί, δηλαδή, να μην γιορτάζουμε μαζί την επέτειο του Γκότσε Ντέλτσεφ;»
Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι είναι καιρός να υπάρξουν μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας συγκεκριμένες λύσεις στα ανοικτά θέματα μεταξύ των δύο κρατών.

«Οι Έλληνες υπερασπίζονται την ιστορία της Βουλγαρίας ενώπιον της ΕΕ»

(βουλγαρικό δημοσίευμα –СЕГА)
Πάνω από εβδομήντα ελληνικές οργανώσεις έστειλαν επιστολές στον Επίτροπο της Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, δηλώνοντας ότι τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ, αφού χρησιμοποιούν εθνικιστική ρητορική με  τους γείτονες τους, όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Ντνέβνικ των Σκοπίων.
Οι ελληνικές οργανώσεις χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τη Βουλγαρία, λέγοντας ότι τα Σκόπια πλαστογραφούν τη βουλγαρική  ιστορική κληρονομιά.
Οι συντάκτες της επιστολής, με επικεφαλής την Νίνα Γκατσούλη, πρόεδρο του Συλλόγου των Ελλήνων Μακεδόνων στις ΗΠΑ είναι κατά  των συμπερασμάτων της επιτροπής ότι τα Σκόπια έχουν εποικοδομητικές σχέσεις με τους γείτονές τους.
Σύμφωνα με τις ελληνικές οργανώσεις υπάρχουν εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας, αλλά και η Επιτροπή γνώριζε ότι τα Σκόπια έχουν πλαστή πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά.
Είναι πλέον σαφές ότι ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκεόρκε Ίβανοφ αποδέχθηκε την ιδέα του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, να γιορτάζουν οι δύο πλευρές μαζί  τρεις ιστορικές ημερομηνίες.
 Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, ο  Ίβανοφ συμφωνεί να γιορτάζουν μαζί την 15η Ιανουαρίου την ημέρα που το 1992 η Βουλγαρία αναγνώρισε πρώτη τα Σκόπια  ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
 Επίσης δέχεται οι δύο πλευρές να γιορτάζουν μαζί την Ημέρα της Ευρώπης και την ημερομηνία που τα Σκόπια και η Σόφια συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.

Πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας: Τα Σκόπια πρέπει να είναι ένα κράτος ανοικτό σε όλους

«Τα Σκόπια πρέπει να είναι εξίσου ανοικτά προς την Ανατολή και τη Δύση, στο Βορρά και το Νότο. Αν απομονωθούμε, αν ότι αρχίζει τελειώνει στα Σκόπια, αν εμείς που ζούμε εδώ κοιτάζουμε μόνον τον καθρέπτη και βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας, αυτό δεν είναι καλό για εμάς. Αλλά δεν είναι και για αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία».
Τα παραπάνω τόνισε  σε αποκλειστική συνέντευξή του στο βουλγαρικό "bgnes" ο ‘περίφημος Σκοπιανός λόγιος καθηγητής Στέφο Πενταρόφσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αυταρχικά καθεστώτα εδώ και καιρό βρίσκονται μόνο στην ιστορία. Αυτό το οποίο δημιουργείται στο κράτος των Σκοπίων δεν είναι κάτι το μοναδικό».
«Όλες οι πτυχές της εξουσίας, όλες οι επιλογές, δεσμεύονται και επηρεάζονται από ένα άτομο. Το ίδιο έγινε και στην περιοχή μας, ακριβώς βόρεια από εμάς στη δεκαετία του ’90, όπου ένας άνθρωπος ήταν το άλφα και το ωμέγα. Έλεγχε την πολιτική, την οικονομία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτά δεν είναι καλά για τη δημοκρατία, δυστυχώς όμως βλέπουμε τέτοια παραδείγματα», είπεο Στέφο Πενταρόφσκι.
Όταν ρωτήθηκε ποιο θα είναι το τέλος αυτού του συστήματος, ο Στέφο Πενταρόφσκι απάντησε ότι μόνο με ειρηνικά μέσα, με δίκαιες εκλογές και με δημοκρατικό τρόπο πρέπει να αλλάξει η πορεία την οποία ακολουθούν τα Σκόπια και η οποία κατά την άποψή του είναι πολύ κακή.
«Αυτή η πορεία είναι κακή στη πολιτική, στην οικονομία και στην ενσωμάτωση μας. Το θέμα δεν είναι αν ακολουθούμε μια δική μας επιλογή ή λόγω του ελληνικού αποκλεισμού,  η αλήθεια είναι ότι τα Σκόπια είναι απομονωμένα. Άλλωστε,  ελάχιστοι  αξιωματούχοι έρχονται στα Σκόπια και ακόμη λιγότεροι από τους πολιτικούς μας καλούνται να επισκεφθούν μια χώρα», είπε.
Σύμφωνα με τον Πενταρόφσκι οι πολίτες των Σκοπίων πρέπει να είναι ενωμένοι σε τρία βασικά πράγματα:
1.    Το κράτος των Σκοπίων  στα σημερινά του σύνορα.
2.    Την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη, να καταστεί μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και
3.    Ίσως το κυριότερο, τα Σκόπια πρέπει να γίνουν μια δημοκρατική και ευημερούσα χώρα.
Αυτά είναι τα τρία πράγματα στα οποία πρέπει να υπάρχει δημόσια συναίνεση, αλλιώς τα Σκόπια θα συνεχίσουν  να σαπίζουν και να αποσυντίθενται από μέσα ενώ έχουμε όλα τα δεδομένα ως μέλος του ΟΗΕ για μια ποιοτική και ουσιαστική δημοκρατία, είπε ο Πενταρόφσκι.

Η «Συμμαχία Κόκκινο Μαύρο» θα γιορτάσει σε Σκοπιανό έδαφος την εθνική αλβανική επέτειο


«Δεν αποκλείεται αυτό το αλβανικό κίνημα να γίνει αντίγραφο της ελληνικής Χρυσής Αυγής»…
Στις 28 Νοεμβρίου το κόμμα-κίνημα  Συμμαχία Κόκκινο Μαύρο θα  έρθει στην Μπίτολα να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας για να δείξει τη σημασία αυτής της πόλης στην καθιέρωση του αλβανικού αλφάβητου.
Σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα –γράφει η εφημερίδα των Σκοπίων- η αλβανική ‘Συμμαχία’ ωθεί το αλβανικό κράτος να ανοίξει ένα προξενείο στην Μπίτολα, όταν όμως το πρότεινε στον τότε πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι το θέμα δεν προχώρησε.
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι η αλβανική «Κόκκινο Μαύρο Συμμαχία» μπορεί εύκολα να γίνει ένα αντίγραφο της ελληνικής ‘Χρυσής Αυγής’, επειδή έχουν πολλές ομοιότητες στο κομματικό πρόγραμμα και το αδιαμφισβήτητο είναι ότι υποστηρίζουν καθαρά εθνικές καταστάσεις, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα του Dnevnik.

Dnevnik Σκοπίων: Οι βενζινοπώλες της Φλώρινας προέβησαν σε διαμαρτυρία στα σύνορα

Σκόπια.
Ομάδα Ελλήνων πολιτών  από την περιοχή της Φλώρινας διαμαρτυρήθηκε χθες στο συνοριακό σταθμό Νίκης-Μετζιτίλια, στην ελληνο-σκοπιανή μεθόριο,  για την προμήθεια καυσίμων, των περισσότερων κατοίκων της ελληνικής περιοχής, από τα πρατήρια της πόλης του Μοναστηρίου, των Σκοπίων.
Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν πωλητές λιανικής καυσίμων, που αντιτίθενται στην πρακτική αυτή των συμπολιτών τους, σημειώνει  η σκοπιανή εφημερίδα Ντνέβνικ.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Φλώρινας και των γύρω περιοχών επισκέπτονται  κάθε απόγευμα την Μπίτολα για να προμηθευτούν καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους.
«Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην περιοχή στα καύσιμα. Το Diesel στα Σκόπια έχει € 1,1 και στην Ελλάδα πωλείται € 1,6. Για να γεμίσω τη δεξαμενή του αυτοκινήτου μου χρειάζομαι στα Σκόπια € 55, ενώ στην Ελλάδα πρέπει να πληρώσω € 80», δήλωσε  ο Γιώργος Δημητρίου κάτοικος της Φλώρινας.
Εκτός από το πετρέλαιο  στα Σκόπια είναι φθηνότερη είναι και η βενζίνη. Στην Ελλάδα πωλείται έναντι € 1,8 το λίτρο, ενώ στα Σκόπια έχει € 1,3 το λίτρο.

Βουλγαρία- Ντιμίτροφ: «Οι Σκοπιανοί άλλαξαν σε τοιχογραφίες το εθνόνυμο ‘Βούλγαρος’ σε ‘Σλάβος’»

Σόφια.
«Υποστηρίζω σθεναρά τις δηλώσεις του Προέδρου Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ, όσον αφορά τις προϋποθέσεις για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτό δήλωσε, σήμερα,  ο  επικεφαλής  του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Σόφιας, Μπότζινταρ Ντιμίτροφ που κατήγγειλε  ότι οι σκοπιανές αρχές έπραξαν εγκλήματα κατά των διεθνών πρακτικών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο Ντιμίτροφ ανέφερε ότι στην αποκατάσταση των μεσαιωνικών τοιχογραφιών και εικόνων σε μεσαιωνικούς ναούς και μοναστήρια οι Σκοπιανοί «σκούπισαν» το εθνόνυμο «Βούλγαρος» και το αντικατέστησαν στην καλύτερη περίπτωση με τον όρο «Σλάβος».
Έτσι,  σταδιακά άλλαξαν  τα εθνόνυμα στην «Αγία Κυριακή» στην Μπίτολα, στον «Άγιο Παντελεήμονα» στο Βέλες, στον «Άγιο Ιωακείμ Οσογκόφσκι» στην Κρίβα Παλάνκα καθώς και εικόνες των «Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου» που αναγράφονταν πρωτότυπα ως ‘Βούλγαροι εκπαιδευτικοί’.
Επιπλέον στο μοναστήρι  της «Αγ. Μπογκορίντιτσας»  (Παναγίας) στο Κίτσεβο, η επιγραφή του κτήτορα «Αγίου Μπόρις τσάρου των Βουλγάρων» διαγράφηκε  και έγινε παρόμοια διατύπωση με αυτήν του μοναστηρίου στο Ντεμπάρ «Αγ. Τσάρου Στέφανου Ντέτσανι» δηλαδή έβαλαν το όνομα ενός βασιλιά της Σερβίας.
Επίσης αφαιρέθηκε από το ναό του «Αγίου Δημητρίου» στην πόλη των Σκοπίων η επιγραφή που έλεγε «Αναγέρθηκε από τους Βουλγάρους των Σκοπίων στα 1864». Παρόμοιες επιγραφές έσπασαν και πέταξαν από ναούς στον Πρίλαπο και στην Μπίτολα.
Είναι απαραίτητο να αναφέρω ότι η UNESCO απαγορεύει παρεμβάσεις στην αποκατάσταση μνημείων που αλλοιώνουν τον εθνικό τους χαρακτήρα».
Και συνεχίζει:
«Το σημαντικότερο, ίσως, είναι ότι οι βουλγαρικές επιγραφές των περασμένων  αιώνων έχουν αντικατασταθεί με επιγραφές γραμμένες στη σύγχρονη σλαβική γλώσσα. Τη γλώσσα που δημιουργήθηκε το 1944. Και αυτό για να καταδείξουν ότι η σλαβική γλώσσα  στο χώρο της Μακεδονίας είναι …αρχαία και ότι υπήρχε κατά τον ΙΓ΄ και ΙΔ΄ αιώνα…, γράφει χαρακτηριστικά το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Βούλγαρος πρόεδρος: «Περιμένουμε οι Πολιτικοί των Σκοπίων να σταματήσουν την αντιβουλγαρική εκστρατεία»

«Μεταξύ ημών και της Ελλάδας υπήρχε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, πριν από 20 χρόνια, ενώ σήμερα είμαστε πραγματικοί φίλοι»
Σόφια.
«Είναι στρατηγικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα στα Βαλκάνια, να αρχίσουν τα Σκόπια να εφαρμόζουν μια ευρωπαϊκή προσέγγιση προς τους γείτονες- χωρίς προκλήσεις, χωρίς προσποιήσεις, χωρίς χειραγώγηση»
Αυτά τόνισε ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, στη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Štefan Füle.
Είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση των Σκοπίων να περατώσει την αντι-βουλγαρική εκστρατεία, την αντικατάσταση (στρέβλωση) και τη χειραγώγηση των ιστορικών γεγονότων.
Η Βουλγαρία είναι πολύ ανεκτική και υπομονετική. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενεργά για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM.
Ο κ. Επίτροπος γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να ακολουθηθούν οι κανόνες της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος, για να προσθέσει στη συνέχεια:
«Μεταξύ ημών και της Ελλάδας υπήρχε το Σιδηρούν Παραπέτασμα, πριν από 20 χρόνια, ενώ σήμερα είμαστε πραγματικοί φίλοι.
»Η Βουλγαρία και η Τουρκία είχαν μεγάλα εδαφικά ζητήματα- διευθετήθηκαν.
»Τα προβλήματά μας με την FYROM  είναι πολύ μικρότερα και είναι πιο εύκολη η λύση τους», είπε ο Πλεβνέλιεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό ‘Φόκους’.

www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: