Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Διαχρονικές φαυλότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων


1962: Νοθεία στα γραπτά υποψήφιων σπουδαστών στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜ.Α)
Η φαυλότητα στην Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών  δεν είναι  μόνο σημερινό φαινόμενο αλλά υπήρξε και ουσιώδες στοιχείο του απώτερου παρελθόντος και μάλιστα στους κόλπους της Ελληνικής Αεροπορίας!
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στα 1962, χρονιά κατά την οποία διοικητής της Σχολής Ικάρων είναι ο σμήναρχος Ηλίας Καρταλαμάκης, ο ηθικός και ακέραιος ογκόλιθος που δεν ορρωδεί προ ουδενός για την επικράτηση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας συγκρουόμενος με κάθε πολιτική και φιλική σκοπιμότητα.
Είναι ο διοικητής που «δεν μιλιέται και δεν ακούει κανέναν», όπως του είπε ο ανώτερός του πτέραρχος που πήγε στη Σχολή Ικάρων να «μιλήσει» για τον ανιψιό του που έδινε εξετάσεις στη Σχολή για Ίκαρος.
Μπροστά στον Καρταλαμάκη ο πτέραρχος δεν τόλμησε να ζητήσει το ρουσφέτι (το περιστατικό το καταγράφει ο ίδιος στο αυτοβιογραφικό του έργο: «Ο Γολγοθάς ενός αεροπόρου», εκδ. ιδίου, Αθήνα, χ.χ. σελ. 296).
Αυτός, λοιπόν, ο διοικητής που «δεν μιλιέται από κανένα», διαπίστωσε ότι στην περίφημη Σχολή Μηχανικών Αεροπορία (ΣΜΑ), έγινεπαρανομία στις εισαγωγικές εξετάσεις του 1962.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι «οι μισοί επιτυχόντες δεν είχαν τα προσόντα για να εισαχθούν στη ΣΜΑ», όπως καταθέτει ο ίδιος (το περιστατικό αυτό καταγράφεται στις σελ. 300-307).
Αυτή η διαπίστωση προέκυψε από το γεγονός ότι «έντεκα σπουδαστές έμειναν στην ίδια τάξη επί συνόλου 24».
Ο διοικητής κάτι υποπτεύθηκε γι’ αυτό το «αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών» και ζήτησε «ετεροχρονισμένο έλεγχο» της υπόθεσης γιατί δεν τραβούσαν αυτοί οι μαθητές στα μαθήματα.
Όταν έφτασε ν’ αναζητήσει «όλα τα γραπτά του διαγωνισμού της ΣΜΑ έτους 1962, είχαν αποτεφρωθεί»! Αυτό και μόνο αποτέλεσε αποδεικτικό της νοθείας του διαγωνισμού και ο ίδιος προσθέτει: «Τι χρείαν έχομεν πλέον μαρτύρων».
Επειδή όμως «οι λάθρα εισαχθέντες» βρισκόταν το Β΄ έτος, ο διοικητής τους υποχρέωσε «να επαναλάβουν τα μαθήματα του Α΄ έτους» (βλ. όπ. π. σελ. 301).
Πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα αν διέθετε μερικούς, έστω, Καρταλαμάκηδες στον διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό όλων των επιπέδων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: