Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Η αδίστακτη Τουρκία και η ανεξήγητη στήριξή μας

Του Σάββα Καλεντερίδη


Εχουμε ξαναγράψει από τη στήλη αυτή ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα κρίνουν τον νέο γεωπολιτικό χάρτη των ισορροπιών στην περιοχή και εξ αυτού του λόγου αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον Ελληνισμό, την Κύπρο και την Ελλάδα, που αξίζει τη συνεχή παρακολούθηση και την προσοχή μας.

Ομως, εκτός από την παρακολούθηση και την προσοχή μας, αξίζουν και την ανάλογη πολιτική από πλευράς της χώρας μας, για να μην τρέχουμε μονίμως πίσω από τις εξελίξεις.

Στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία η Τουρκία έπαιξε ξεκάθαρα αποσταθεροποιητικό ρόλο εις βάρος μιας ανεξάρτητης χώρας, φιλοξενώντας στο έδαφός της αλλά και στελεχώνοντας με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και τον αυτοαποκαλούμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Επίσης, η Τουρκία παραχώρησε το έδαφος και τα λιμάνια της στις κάθε λογής παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες διείσδυσαν στη Συρία και προβαίνουν σε δολοφονίες χιλιάδων άοπλων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και εκατοντάδες παιδιά.

Εκτός του ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για την εμπλοκή της Τουρκίας στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, ανάμεσα στα οποία και σκληρά στοιχεία της Αλ Κάιντα, υπάρχουν και ομολογίες Τούρκων που συνελήφθησαν από τις Αρχές της Συρίας, που ομολογούν on camera τα εγκλήματά τους, τα οποία τέλεσαν κατόπιν διαταγών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Ο στόχος της Τουρκίας είναι η ανάληψη της εξουσίας από στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια και να ακυρώσει τις προσπάθειες της Κύπρου για συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας στο κρίσιμο ζήτημα του ορισμού της ΑΟΖ. Αυτό το έχουμε ξαναγράψει, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θέλει να καταστήσει την Α. Μεσόγειο μια σουνιτική μουσουλμανική λίμνη.

Τώρα η Τουρκία έδειξε το πιο αποκρουστικό και συνάμα αδίστακτο πρόσωπό της στο ζήτημα της Συρίας, κάτι που πρέπει να προβληματίζει όλους τους Ελληνες και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, δεδομένων των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Θράκη και φυσικά της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% του εδάφους της Κύπρου.

Η Αγκυρα, βλέποντας ότι με την εξέλιξη της συριακής κρίσης ανδρώνεται το δεύτερο κουρδικό αυτόνομο κράτος στη ΒΔ Συρία, εκτός του ότι δήλωσε επίσημα ότι δεν θα αποδεχτεί την ίδρυση ενός τέτοιου κράτους και ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, πρόσφατα έστρεψε τους τρομοκράτες που δρουν στο έδαφος της Συρίας, τους οποίους εκπαιδεύει και εξοπλίζει η ίδια, να στραφούν εναντίον άοπλων Κούρδων στη συνοικία Εσρεφιγιέ στο Χαλέπι και σε διάφορα κουρδικά χωριά στην επαρχία Αφρίν, που διοικούνται και προστατεύονται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Αμυνας του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).

Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι τηρούν αυστηρά ουδέτερη στάση στις συγκρούσεις που γίνονται μεταξύ των δυνάμεων του κράτους και των ενόπλων ομάδων και συμμοριών που δρουν στο έδαφος της Συρίας.

Από τις επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον των Κούρδων, που έγιναν τις τρεις πρώτες ημέρες του Μπαϊραμιού, έχασαν τη ζωή τους 25 Κούρδοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 30, ανάμεσα στους οποίους -το τονίζουμε- και παιδιά.

Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις γνωρίζουν τον βρόμικο ρόλο της Τουρκίας στις δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων.

Τα γράφουμε αυτά γιατί είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη σκοπιμότητα της δήλωσης και εκδήλωσης αλληλεγγύης από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Κ. Αβραμόπουλο για το θέμα της Συρίας προς την Τουρκία και προς τον κ. Νταβούτογλου, ο οποίος έχει βουτηγμένα τα χέρια του στο αίμα αθώων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ελληνορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας, τη στιγμή μάλιστα που ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μικντάτ καλεί τη διεθνή κοινότητα να κατατάξει την Αγκυρα στις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία, αναφερόμενος στις ομάδες της Αλ Κάιντα που δρουν και δολοφονούν αδιακρίτως στη Συρία.

Ο καπετάνιος να δει τη ρότα, γιατί μάλλον στραβά αρμενίζουμε...

www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: