Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

υπουργείο Εξωφρενικών Σιγά, μην ενοχληθεί η Τουρκία…

Παράξενα ανοίγματα του ΥΠΕΞ προς την Τουρκία βλέπουμε και ας ελπίσουμε ότι δεν έχουν τον ίδιο εμπνευστή με εκείνον που οδήγησε στο φιάσκο με την επίσκεψη Αβραμόπουλου στα Τίρανα.

Χωρίς κανέναν λόγο το ΥΠΕΞ έσπευσε να απολογηθεί στην Άγκυρα, επειδή γκρίνιαξε ο πρέσβης στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου του στρατιωτικού ηγέτη του PΚΚ στο Πολεμικό Μουσείο. Απολογήθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι «δεν είχε αναμειχθεί και ότι θα διενεργηθεί ΕΔΕ για να διαπιστωθεί πώς δόθηκε η αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου για την εκδήλωση παρουσίασής του», στην οποία εκτός του εκδότη Σ. Καλεντερίδη πήραν μέρος και ο γνωστός πανεπιστημιακός Μ. Ευρυβιάδης και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πρέσβης Γ. Αϋφαντής.

***
Το PΚΚ προφανώς και είναι παράνομο και θεωρείται από την ΕΕ τρομοκρατική οργάνωση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ποινικοποιηθεί και η συζήτηση για το κουρδικό πρόβλημα ή για τις στρατιωτικές διαστάσεις της σύγκρουσης που μαίνεται για τρεις δεκαετίες στη Νοτιοανατολική Τουρκία, ακόμη κι αν η συζήτηση αυτή γίνεται επί του βιβλίου που έχει συγγράψει ο Μ. Καραγιλάν.

Συνεπώς, την επόμενη φορά, εάν κάποιος επιχειρήσει να κάνει μια ακαδημαϊκή συζήτηση για το κίνημα FARC στην Κολομβία ή τους Ταμίλ στην Κεϋλάνη, θα πρέπει να την κάνει είτε σε ιδιωτικό χώρο είτε στην παρανομία, για να μην τον καταγγείλει το «ευαίσθητο» ΥΠΕΞ. Αν και τότε μάλλον δεν θα ενοχληθεί κανείς, μια και οι πρέσβεις των χώρων αυτών στην Ελλάδα δεν έχουν τόση επιρροή όση ο τούρκος πρέσβης Κερίμ Ουράς.

***
Έτσι δεν καλοπιάνονται οι Τούρκοι, πάντως, κι ας το έχουν αυτό υπόψη τους στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Το να τρέχουν διάφοροι τουρκολάγνοι της μειονότητας να συναντιούνται με τον Α. Γκιούλ μπορούμε ίσως να το εξηγήσουμε. Ειδικά όταν πρόκειται για τους «σκληρούς» του Συνδέσμου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, με πρόεδρο τον Μπουρχανεντίν Χαγκιουτέρ, τους οποίους δέχθηκε την περασμένη Τρίτη ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, και μάλιστα εν κρυπτώ και κεκλεισμένων των θυρών. Αλλά το να εμφανίζονται διάφορες αξιολύπητες φιγούρες κομοτηναίων πολιτευτών δίπλα στον πρόεδρο του αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας κ. Κιλιτσιάρογλου είναι πραγματικό κατάντημα. Ειδικά όταν πρόκειται για εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ, κόμματος της Αριστεράς που δεν χρωστάει τίποτα στο προξενείο και δεν πρόκειται να πάρει και τίποτα από αυτό. Το προξενείο έπαιξε με το ΠΑΣΟΚ, έχασε και τώρα έχει το δικό του πουλέν στη Θράκη και δεν έχει λόγο να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ πια...

***
Θυμηθήκαμε την κίνηση καλής θέλησης του Δ. Αβραμόπουλου, που είχε σπεύσει να αποδεχθεί την πρόταση του Α. Νταβούτογλου για ανταλλαγή επιστημόνων αναφορικά με τη συμμετοχή σε έργα αναστήλωσης και αναπαλαίωσης μνημείων. Η τουρκική πλευρά δεν έχει κρύψει φυσικά το ενδιαφέρον της να εμπλακεί, με επιχείρημα πλέον και την έλλειψη κονδυλίων από την Ελλάδα, στην ανάδειξη μνημείων που εντάσσονται στη νεο-οθωμανική πολιτική της.

***
Μια και έκανε την κίνηση ο κ. Αβραμόπουλος, εμείς θα του προτείναμε να ζητήσει τη συμμετοχή ελλήνων ειδικών βυζαντινολόγων στις πολύ σημαντικές αναστηλωτικές εργασίες που ξεκινούν στην Αγία Σοφία. Τουλάχιστον θα διαπιστώσουμε την ειλικρίνεια των προθέσεων του κ. Νταβούτογλου...

****

— Δεν δόθηκε παράταση στον αποχωρούντα από την Υπηρεσία, μόνιμο αντιπρόσωπο στην ΕΕ Θ. Σωτηρόπουλο. Επέλεξαν να τον ορίσουν πρέσβη εκ προσωπικοτήτων για θέματα της ελληνικής Προεδρίας και της ΕΕ. Τυχερός ο κ. Σωτηρόπουλος, καθώς έτσι δεν θα χρειαστεί να… διαλύσει το σπιτικό του στις Βρυξέλλες, αλλά εν πάση περιπτώσει θα πρέπει ο θεσμός των πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων να περιοριστεί αποκλειστικά για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όσο για την πρόβλεψη περί αμίσθων πρέσβεων εκ προσωπικοτήτων, μικρή διαφορά κάνει, μια και προφανώς ορισμένοι θεωρούν ότι έτσι είναι πιο εύκολο για τη Γιάννα Αγγελοπούλου να συνεχίσει να διατηρεί τον τιμητικό τίτλο, χωρίς να δέχεται κριτική ότι παίρνει και μισθό…

— Η απουσία της Ελλάδας από τη Μέση Ανατολή είναι τρανταχτή. Στον ΟΗΕ ψηφίζει υπέρ των Παλαιστινίων, στην πράξη ελπίζει για τη συνεργασία με το Ισραήλ. Η κατάληξη μάλλον μπορεί να προβλεφθεί, μια και από τους Παλαιστίνιους πρακτικά δεν έχει να περιμένει τίποτα (εκτός από προβλήματα), ενώ τώρα θα πρέπει να εξηγεί και τη στάση της στο Τελ Αβίβ, με το οποίο έχει οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα.

Στη ΓΣ του ΟΗΕ η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστινιακής Αρχής ως «κράτους παρατηρητή» και η απορία όλων μας είναι γιατί έγινε αυτή η εντελώς προβληματική επιλογή. Μήπως η Ελλάδα, εκτός των στενών οικονομικών συμφερόντων, είχε και λόγους πολιτικούς να κάνει μια επιλογή όπως το «λευκό» ή η αποχή ή ακόμη και το «όχι»;

— Ας ευχηθούμε ότι ο λόγος για τον οποίο ελήφθη η απόφαση στήριξης των Παλαιστινίων σε αυτήν την κρίσιμη διπλωματική μάχη δεν ήταν η όλο και μεγαλύτερη καχυποψία που δημιουργείται στο Νεοκλασικό έναντι των Ισραηλινών. Γιατί, βλέπετε, ο έρωτας με την Τουρκία μάλλον τα ξεπερνάει όλα…

— Διαβάσαμε την παρέμβαση του πρέσβη Γιώργου Σαββαΐδη, που θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία της συζήτησης που πρέπει να ξεκινήσει για τη χάραξη εθνική στρατηγικής εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Η είδηση όμως είναι ότι με χαρά διαπιστώνουμε πως ο κ. Σαββαΐδης έχει ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του μετά την πολύ δυσάρεστη εμπειρία που είχε και παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή...
— Πραγματικά θλιβερή η εικόνα που έδειξε το ΥΠΕΞ το βράδυ της Τέταρτης, όταν έτρεξε να βγάλει ανακοινώσεις για να δικαιολογήσει τη ματαίωση της επίσκεψης του Δ. Αβραμόπουλου στα Τίρανα.

— Οι Αλβανοί, βλέποντας εδώ και μήνες την αλλοπρόσαλλη και χαλαρή στάση της Αθήνας, έστηναν το σκηνικό αργά. Όταν κατάλαβαν ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι αποφασισμένος να πάει στα Τίρανα ως guest star, μαζί με αρκετούς ακόμη, για τη γιορτή της Αλβανικής Ανεξαρτησίας, άρχισαν να του παίζουν το γνωστό παιχνίδι.

— Και ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τα έλεγε ο άνθρωπος μέρες πριν, ξαφνικά ο κ. Αβραμόπουλος άκουσε ότι ο κ. Μπερίσα κάνει γιορτές για να σηματοδοτήσει την αναβίωση του αλβανικού έθνους, που φθάνει μέχρι την Πρέβεζα. Οπότε τους βγάζει ο υπουργός μια… σκληρή ανακοίνωση ότι θα χάσουν την οικονομική σχέση με την Ελλάδα, τηλεφωνεί και στον ομόλογό του και του ζητά ανασκευή δηλώσεων, η οποία έγινε μισή και όχι φυσικά από τον Μπερίσα, αλλά από την εκπρόσωπο Τύπου του!

Οι Αλβανοί συνέχισαν ασφαλώς τις εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες, αν δεν κάνω λάθος όσον αφορά την επέτειο, συμπίπτουν με τον πρώτο ενταφιασμό των εθνικών διεκδικήσεων στον χώρο της Βορείου Ηπείρου.

— Δυστυχώς, θα πρέπει στο ΥΠΕΞ να κάνουν υπομονή άλλα δέκα χρόνια για να πάμε να γιορτάσουμε μαζί και με τους Τούρκους τα εκατό χρόνια από τους «Απελευθερωτικούς Αγώνες» του Κεμάλ Ατατούρκ... Πού ξέρετε, μπορεί έτσι να τους καλοπιάσουμε…

— Ο υφυπουργός παρασημοφορεί τον υπουργό του! Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1185 ΦΕΚ, με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου 2012, με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε έπειτα από πρόταση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κούρκουλα, απονέμεται ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα στον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. 

www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: