Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Να τελειώνουμε σε μερικούς μήνες. Αυτό είναι το μήνυμα, που προτίθενται να στείλουν τα Ηνωμένα Έθνη, όταν θα κλειδώσει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό φαίνεται να έχει πει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τον οποίο νοιώθει άνετα να συζητά.
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στους σχεδιασμούς του Διεθνούς Οργανισμού, χωρίς να τίθεται για ευνόητους λόγους χρονοδιαγράμμα, για να μην αντιδράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, διαμορφώνεται υπό τη μορφή άσκησης εργασίας, «αρχή και τέλος» για την επικείμενη διαδικασία. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν τον Οκτώβριο, όπως προβλέπει και το τελευταίο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών και να ολοκληρωθούν πριν τις ευρωεκλογές του Μάιου του 2014. Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν σε αυτή τη φάση να επιτευχθεί συμφωνία στα θέματα της μεθοδολογίας, που είναι και ουσίας, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος;
Πηγή των Ηνωμένων Εθνών, επιχειρώντας να στείλει και ένα εκβιαστικό μήνυμα, επισήμανε πως όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, μέχρι το Μάιο «θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει την προσπάθεια». Δηλαδή με λύση ή χωρίς.
Κατά τις επαφές του Αλεξάντερ Ντάουνερ, την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ έχουν καταγράψει στα μπλοκάκια τους τις εκατέρωθεν κινήσεις τακτικής και εντυπώσεων και τις «κόκκινες γραμμές». Όπως πληροφορούμαστε, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τις απόψεις, ως αφετηριακές και εν πολλοίς διαπραγματευτικές, αν και στην τουρκική πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διαπραγματευτή, τον Οσμάν Ερτούγ, που παραμένει κολλημένος σε ιστορίες του 1963.
Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά καταγράφεται, σε μεγάλο βαθμό, στην επιστολή Αναστασιάδη προς Έρογλου. Δηλαδή, μακριά από ασφυκτικά και τεχνικά χρονοδιαγράμματα, η βάση των διαπραγματεύσεων είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977-1979, η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα προκύψει ένα κράτος, που θα μπορεί να λειτουργήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περαιτέρω, να διοριστεί εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η λύση να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ομοσπονδιακό κράτος, με μια προσωπικότητα και ιθαγένεια. Σε ότι αφορά το έγγραφο συγκλίσεων/ αποκλίσεων 2008-2012, που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρείται για την ελληνοκυπριακή πλευρά ως σημείο αναφοράς και δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα.
Η τουρκική πλευρά από τη μια αποδέχεται το έγγραφο Ντάουνερ ως βάση για διαπραγμάτευση, δηλώνει ότι είναι δεσμευτικό και όταν αρχίσει τις συζητήσεις, περιγράφει μια λύση δυο κρατών. Θεωρεί πως η συμφωνία θα προκύψει με συμφωνία δυο οντοτήτων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, που λειτουργούν σήμερα παράλληλα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφερθεί στην πρόταση για την Αμμόχωστο και στις επιστολές που θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στους Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς. Δεν την περιέλαβε στην επιστολή του προς Έρογλου, καθώς θεωρεί πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να τύχει διαχείρισης από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Είναι, όμως, σαφές πως η τουρκική πλευρά, όπως ανέφερε και ο Νταβούτογλου στον Ντάουνερ, την Παρασκευή στην Άγκυρα, θεωρεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι στην ατζέντα. Μόνο, όμως ως μέρος του συνολικού πακέτου της λύσης.
Αμερικανική διαφοροποίηση έναντι της Κύπρου με φόντο αέριο και Ισραήλ
ΟΙ Αμερικανοί έχουν σαφώς διαφοροποιήσει τη στάση τους έναντι της Κύπρου, χωρίς ασφαλώς να εγκαταλείπουν σε καμία περίπτωση την Τουρκία. Σήμερα η Ουάσινγκτον δεν αντιμετωπίζει την Κύπρο κάτω από το κεφάλαιο Άγκυρα, όπως γινόταν τόσα χρόνια, αλλά χωριστά και ταυτόχρονα σε ένα άξονα με Ελλάδα και Ισραήλ.
υτό που έχει διαφοροποιήσει την αμερικανική στάση είναι πρωτίστως το θέμα του φυσικού αερίου, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή. Το Ισραήλ έχει συμβάλει προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης, είναι όμως προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διαχείριση που θα γίνει από τη Λευκωσία. Εάν όλα αρχίσουν και τελειώσουν στις επαφές και συναντήσεις και η κυπριακή κυβέρνηση προσφέρει μόνο διευκολύνσεις, τότε αυτή η νέα προσέγγιση θα είναι μονοδιάστατη.
Έγινε γνωστό, πως μετά από διπλωματικές διεργασίες, διαβιβάσθηκε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρόσκληση για να συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο, στις 27 Σεπτεμβρίου. Η συνάντηση- που θα πραγματοποιηθεί εκτός κι εάν υπάρξουν εξελίξεις στο συριακό- εντάσσεται ασφαλώς στη νέα προσέγγιση.
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια Κύπριοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν τόσο συχνά την Ουάσιγκτον ( Ιωάννης Κασουλίδης, Γιώργος Λακκοτρύπης και έπεται Χάρης Γεωργιάδης το Νοέμβριο). Υπενθυμίζεται ότι συνάντηση με Αμερικανό Πρόεδρο ( Μπιλ Κλίντον) είχε τελευταία φορά ο Γλαύκος Κληρίδης, όταν οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να τελειώνουν με το Κυπριακό και ανέλαβαν πρωτοβουλία. Εκείνη η προσπάθεια οδήγησε στο σχέδιο Ανάν.
Σήμερα, σε σχέση με το Κυπριακό, οι Αμερικανοί ευνοούν προώθηση της διαδικασίας επίλυσης, θεωρούν δε πως όταν οι διαπραγματεύσεις θα εμπλακούν. Αποστασιοποιούνται δε από το διαχρονικό δόγμα ότι τον πρώτο λόγο και τη διαχείριση στο Κυπριακό έχουν οι Εγγλέζοι.
Ο Ντάουνερ φρεσκάρει σχέσεις με Νταβούτογλου
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επανέλθει στην Κύπρο τον Οκτώβριο ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να πετύχει την έναρξη της διαδικασίας, την οποία θα εγκαινιάσει με συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Επί του παρόντος διαδραματίζει ρόλο γεφυροποιού και προσπαθεί με κάθε τρόπο να προχωρήσει η προετοιμασία χωρίς περιπλοκές. Το έργο είναι δύσκολο καθώς ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οσμάν Ερτούγ θυμίζει έντονα Ραούφ Ντενκτάς. Γι αυτό και από τις πρώτες συναντήσεις των διαπραγματευτών το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο.
Είναι δε σαφές πως ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ξαναφρεσκάρει τα κανάλια επικοινωνίας του με την Άγκυρα και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ευελπιστώντας σε «καλύτερη συνεννόηση». Μόνο που, ανεξαρτήτως της ρητορικής που χρησιμοποιείται, η Άγκυρα καθορίζει το παιχνίδι και στα κατεχόμενα εκτελούν. Χθες αναμενόταν στην Κωνσταντινούπολη ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί για να συναντήσει τον Νταβούτογλου ενόψει της έναρξης των συνομιλιών.
Read more: http://mignatiou.com/?p=12527#ixzz2exGPYPWA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου