Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Η Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα για την επέτειο των Ιμίων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Η Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά θέματα τιμά τους τρείς νεκρούς, Υποπλοιάρχους Καραθανάση, Βλαχάκο και Αρχικελευστή Γιαλοψό που έπεσαν για την πατρίδα στις 31 Ιανουαρίου 1996, προδομένοι απο την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Η νύχτα εκείνη έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη των Ελλήνων μια και το ψέμα έχει κοντά ποδάρια που λέει ο λαός, εγινε γνωστό όλο το παρασκήνιο της επαίσχυντης εκείνης νύχτας που άνοιξε τις ορέξεις των τούρκων στο Αιγαίο με καταστροφικές συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε βάρος μας, που τις συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση με την ίδια επιμονή.
Η Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνιση γαι να σταματήσει η συνεχείς κατρακύλα στα εθνικά θέματα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του τόπου.
Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι η θυσία των τριών ηρώων δεν πήγε χαμένη μια και αυξάνει σιγά-σιγά την αγωνιστικότητα του λαού για αντίσταση!

Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Εντατικές τον Φεβρουάριο

Ο Μπαν Κι Μουν φέρνει την εισήγηση και θέλει θετική απάντηση από Χριστόφια - Ταλάτ


Με συγκεκριμένη πρόταση στις βαλίτσες του για συνέχιση των εντατικών συνομιλιών καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του Φεβρουαρίου φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από πηγές τόσο του διεθνούς οργανισμού όσο και του διπλωματικού σώματος.Σύμφωνα πάντα με την πληροφόρηση της «Κ», στόχος του γ.γ. είναι όπως με τη συγκεκριμένη εισήγηση οι συνομιλίες συνεχιστούν μέχρι και μία ανάσα πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για την ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι, με αυτό τον τρόπο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ αντιμετωπίζει το – ανύπαρκτο με βάση τα σημερινά δεδομένα – ενδεχόμενο αναβολής των τουρκοκυπριακών «εκλογών». Σημειώνεται ότι, πέραν των «συνταγματικών» λόγων που επικαλούνται οι Τουρκοκύπριοι, κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο αναβολής λόγω των εν εξελίξει συνομιλιών είναι και ο Ντερβίς Έρογλου, το κόμμα του οποίου έχει και την πλειοψηφία στη λεγόμενη «Βουλή» των κατεχομένων.Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της «Κ», η πρόταση Μπαν Κι Μουν για συνέχιση των εντατικών και τον Φεβρουάριο θα συνοδεύεται και από εισήγηση, όπως οι δύο ηγέτες καλύψουν στο πλαίσιο των συνομιλιών τους και τα υπόλοιπα κεφάλαια, πέραν της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού των εξουσιών.Η εισήγηση του κ. Μπαν για εντατικές και τον Φεβρουάριο δεν φαίνεται να αποτελεί πάντως αποκλειστική ιδέα του διεθνούς οργανισμού. Πληροφορίες που έφθασαν και σε κομματικά γραφεία έφεραν ως εμπνευστές της ιδέας τους Βρετανούς και την Υπάτη Αρμοστεία της χώρας στη Λευκωσία.Μάλιστα, αρχικά είχαν γίνει σκέψεις για εισήγηση πραγματοποίησης ενός ακόμη εντατικού τριημέρου, ιδέα η οποία όμως φαίνεται να εγκαταλείπεται, καθώς έχει περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με το επιθυμητό αποτέλεσμα.Πάντως, οι πληροφορίες για επικείμενη πρόταση Μπαν Κι Μουν για έναν «εντατικό» Φεβρουάριο ενισχύονται και από τις επισημάνσεις του ίδιου του γενικού γραμματέα από το Λονδίνο, ότι οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν.
Βέβαιοι για τη θετική απάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν και εφόσον κατατεθεί από πλευράς Μπαν Κι Μουν η πρόταση για εντατικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο, είναι οι διπλωματικοί κύκλοι που επινόησαν και προώθησαν τη συγκεκριμένη ιδέα. Όπως εκτιμούν, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μόνο πολιτικό κέρδος μπορεί να έχει από τη συνέχιση με εντατικούς ρυθμούς των συνομιλιών και αυτό τον μήνα, καθώς ήδη οι δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα τον φέρουν να είναι ο μεγάλος χαμένος της επικείμενης ψηφοφορίας.Οι ενδείξεις ότι ο κ. Ταλάτ θα πει «ναι» σε εντατικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο ενισχύονται και από τις πληροφορίες ότι στην προτελευταία συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της δεύτερης φάση των εντατικών συνομιλιών, είχε ζητήσει συνέχιση των συνομιλιών και τον Φεβρουάριο, ανεξαρτήτως της «προεκλογικής» εκστρατείας στα κατεχόμενα. Μάλιστα, πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές λένε ότι ο κ. Ταλάτ ζήτησε από τον κ. Χριστόφια να συμφωνήσουν σε μια ανάπαυλα δύο εβδομάδων μετά το τέλος των εντατικών και μετά να συνεχίσουν τις συνομιλίες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο, φέρεται να απάντησε ότι χρειάζεται τον χρόνο για να ρυθμίσει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την κυπριακή οικονομία και τα μεγάλα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει λόγω κρίσης.Ερωτηματικό πάντως παραμένει η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος, με βάση τα όσα ο ίδιος τονίζει, για να πει το «ναι» σε εντατικό Φεβρουάριο συνομιλιών, θα πρέπει να τύχει πρώτα ξεκάθαρης διευκρίνισης το γεγονός ότι η εντατικοποίηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα διασυνδεθεί με οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα και κατ’ επέκταση δεν θα οδηγήσει σε επιδιαιτησία. Οι υποστηρικτές μάλιστα της πρότασης ευελπιστούν πως στο τέλος της ημέρας και ο Δημήτρης Χριστόφιας θα πει το «ναι», αναλογιζόμενος την ανυπαρξία οποιωνδήποτε άλλων εναλλακτικών επιλογών και τα προβλήματα που θα προκύψουν επί της διαδικασίας, εάν μετά τον Απρίλιο έχει απέναντί του τον Ντερβίς Έρογλου και όχι τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Η Χάγη «κρύβει» πολλές παγίδες

Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει διάλογο στο πλαίσιο της απόφασης του Ελσίνκι

Του Σταυρου Λυγερου


Επειτα από περίοδο σχετικής ακινησίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέρχονται σε φάση κινητικότητας. Εστρωσαν το έδαφος το ταξίδι Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, η επιστολή Ερντογάν, η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του προσεχώς. Η Αγκυρα πιέζει για εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση. Από όσα διοχετεύθηκαν ημιεπισήμως για την απαντητική επιστολή, ο Γ. Παπανδρέου, χωρίς να την αποδέχεται ρητά, δεν την αρνείται. Αυτή την στιγμή, ο διάλογος αφορά το πλαίσιο.Η τουρκική πλευρά ζητάει θεσμική διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών και υπό την υψηλή εποπτεία των δύο πρωθυπουργών στο πλαίσιο ενός Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο Γ. Παπανδρέου δεν το απέρριψε ρητά, αλλά αντιπροτείνει τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί μετά την απόφαση στο Ελσίνκι το 1999. Αντιπροτείνει, δηλαδή, η διαπραγμάτευση να γίνει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών στη βάση ορισμένου χρονοδιαγράμματος. Εάν δεν προκύψει συμφωνία, οι διαφορές να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Από μία εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, η Αγκυρα έχει μόνο να κερδίσει και εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Οταν οι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετατρέπονται στα μάτια της διεθνούς κοινότητας σε πολιτικά νομιμοποιημένες διμερείς διαφορές. Το γεγονός ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες αμβλύνει το πρόβλημα, αλλά δεν το εξαφανίζει.Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, όμως, είναι διπλωματικά δυσχερές η Αθήνα να αρνηθεί τον διάλογο. Μπορεί, όμως, να τον οριοθετήσει. Η κυβέρνηση δεν το κάνει με σαφήνεια. Ο στόχος της είναι διπλός: Πρώτον, να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον ύφεσης στο ελληνοτουρκικό μέτωπο. Δεύτερον, να εγκλωβίσει την Αγκυρα σε μία διαδικασία, που τελικώς οδηγεί στη Χάγη. Το Διεθνές Δικαστήριο, όμως, μπορεί να λύσει οριοθετημένες διαφορές, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υποκατάστατο εξωτερικής πολιτικής.
Για την παραπομπή απαιτείται συνυποσχετικό. Από το περιεχόμενό του ουσιαστικά εξαρτάται και η δικαστική απόφαση. Υπενθυμίζουμε ότι επισήμως η Αθήνα αναγνωρίζει ως νομική διαφορά μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και αυτή μόνο πρέπει να παραπεμφθεί στη Χάγη. Τα άλλα προβλήματα στο Αιγαίο τα θεωρεί πολιτικές διαφορές που έχουν προκύψει από μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις.
Ας σημειωθεί ότι είναι τουλάχιστον περίεργο που η Ελλάδα μιλάει ακόμα για υφαλοκρηπίδα και όχι για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Η ΑΟΖ είναι έννοια που εμπεριέχει την έννοια της υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει σαφώς πως τα κατοικημένα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ, γεγονός που αφήνει τους τουρκικούς ισχυρισμούς νομικά μετέωρους.Εάν οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με χωρικά ύδατα έξι μιλίων, σύμφωνα με τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου (υπόθεση Κατάρ κατά Μπαχρέιν), η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα απολέσει το νόμιμο δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Το δικαίωμα αυτό το έχουν ασκήσει όλες οι μεσογειακές χώρες. Και η Τουρκία στα βόρεια και νότια παράλιά της. Μόνο η Ελλάδα δεν το έχει ασκήσει, λόγω του τουρκικού casus belli. Ας σημειωθεί ότι εάν το ασκούσε σε μεγάλο βαθμό θα ακύρωνε αυτομάτως όλες σχεδόν τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.Θα ήταν αφελές, όμως, να θεωρήσουμε ότι εάν η Αγκυρα συμφωνούσε για τη Χάγη θα δεχόταν να παραπεμφθούν μόνο τα θέματα που θέλει η Αθήνα. Θα ζητούσε σίγουρα να παραπεμφθεί και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η νομική θέση της Ελλάδας σ’ αυτό το ζήτημα είναι ασθενής. Υπενθυμίζουμε ότι τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν μετά την εισβολή στην Κύπρο και την έγερση των επεκτατικών διεκδικήσεων της Αγκυρας στο Αιγαίο. Διεκδικήσεις, οι οποίες υπογραμμίζονται από την ύπαρξη στα μικρασιατικά παράλια τουρκικής στρατιάς και τεράστιου αποβατικού στόλου.Ακριβώς επειδή υπάρχει ευθεία απειλή για την εδαφική ακεραιότητά της, η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την εξαίρεση αυτής της πτυχής. Εάν αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα αφοπλισθούν, γεγονός που θα έθετε αυτά και ολόκληρη την Ελλάδα σε καθεστώς ομηρίας. Η διάχυτη ανασφάλεια θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μετανάστευση και ανθρώπων και περιουσιών. Μόνο αθεράπευτα αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι μία απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου θα καθιστούσε εν μιά νυκτί την Τουρκία έναν καλοπροαίρετο γείτονα, όπως είναι η Ιταλία.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να προβλέψει ότι η Αγκυρα θα ζητήσει να παραπεμφθεί στη Χάγη και η θεωρία της περί «γκρίζων ζωνών», με βάση την οποία διεκδικεί έναν απροσδιόριστο αριθμό όχι μόνο βραχονησίδων, αλλά και κατοικημένων νησίδων, όπως π.χ. το Αγαθονήσι. Στο ζήτημα αυτό η νομική θέση της Ελλάδας είναι ισχυρότατη, αλλά καμία χώρα δεν θέτει την εδαφική της ακεραιότητα στην κρίση τρίτων.Το Διεθνές Δικαστήριο είναι όργανο δικαίου και όχι πολιτικό σώμα. Από την άλλη πλευρά, όμως, έχει αποδειχθεί ότι εμφιλοχωρεί το πολιτικό κριτήριο. Το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι στην κρίση του Δικαστηρίου θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κανένα τουρκικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Αθήνα έχει μόνο να χάσει και η Αγκυρα μόνο να κερδίσει.Το δίλημμα «ναι στη Χάγη ή όχι στη Χάγη» είναι πλαστό. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία. Είναι ανοικτή να συζητήσει την παραπομπή της μοναδικής νομικής διαφοράς, που είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ (και όχι της υφαλοκρηπίδας). Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι αδικείται, έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου και να προσφύγει μονομερώς. Είναι δικό της πρόβλημα και δική της πρέπει να είναι η όποια πρωτοβουλία. Η Αθήνα έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του (με μία εξαίρεση) και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την κρίση του.


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

“Κάποτε ο λαός με εκατό χιλιάδες μπράτσα ανατρέπει το παν και άλλοτε με εκατό χιλιάδες πόδια δεν βαδίζει παρά σαν τα έντομα”

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄ Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Αυτή την ιστορική και κοινωνιολογική αλήθεια διατύπωσε εδώ και αιώνες ο Γάλλος πολιτικός φιλόσοφος Σ. Μοντεσκιέ (1689-1755), στο περίφημο έργο του: “Το πνεύμα των νόμων”, (εκδ. “Αναγνωστίδη”, χ.χ. Σελ. 420.
Τι δηλώνει αυτή η αλήθεια συγκρινόμενη με τη γονατισμένη και έρπουσα συμπεριφορά του “κυρίαρχου” ελληνικού λαού των σαράντα χρόνων της πολιτικής χολέρας;
Δηλώνει ετούτο το απλό: Ότι ο “κυρίαρχος” λαός έχει μετατραπεί σε έντομο χωρίς φτερά. Σούρνεται στα πόδια των πιο διεφθαρμένων πολιτικάντηκων που εμφανίστηκαν ποτέ στη δύσμοιρη Ελλάδα. Που είσαι τσίπα!

Άσωτοι Υιοί και τα γιώρκιν μας…

ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΖΑΡΟ ΜΑΥΡΟ


Γ Ε Φ Υ Ρ Α ανάμεσα στην Αρχαία Ελληνική και στην Κοινή Νεοελληνική, πολύτιμο κόσμημα της γλώσσας μας, από τον προπαππούλη τον Όμηρο ώς τις μέρες μας, είν’ η γλώσσα των Ευαγγελίων, η βυζαντινή υμνολογία, η γλώσσα των Ακολουθιών της Εκκλησίας. Όλοι εκείνοι οι αλλοδαποί λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής («μια γλώσσα που στον ήχο της κυριαρχεί η γλύκα, η πιο ωραία που γέννησαν τα ανθρώπινα χείλη», Andre Chenier), που αγωνίζονται να πείσουν στις χώρες τους για τη σπουδαιότητα, τη χρησιμότητα και την πολυσημαντικότητα της ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία ΤΟΥΣ, δεν έχουν εκεί την ΕΔΩ ΖΩΣΑ γλωσσική γέφυρα. Δεν την ακούνε κάθε Κυριακή στις εκκλησιές τους. Δεν ηχεί στ’ αφτιά τους, στα βαφτίσια, στους γάμους, στις κηδείες, στα μνημόσυνά τους. Δεν έχουν την ευκαιρία να την ακροάζονται στα Κοντάκια του Ακάθιστου και στους υπερπλήρεις ναούς της Μεγάλης Βδομάδας. Δεν τους είναι οικεία στα ώτα. Δεν τους προσφέρεται για να ανακαλύψουν τις δοτικές της και να εξιχνιάσουν τις μετοχές της. Τους είναι εντελώς άγνωστη. Δεν την κοινωνούν. Μένουν αμέτοχοι. Ακοινώνητοι. Κι όμως αγωνίζονται: Δείτε, λόγου χάριν, το βιβλίο των Ζακλίν ντε Ρομιγύ και Μονίκ Τρεντέ, «Μαθήματα ελληνικών», μετάφραση, από τη Γαλλική, της Χριστιάννας Σαμαρά, εκδόσεις Ωκεανίδα 2009.
Α Λ Λ’ ΕΜΕΙΣ που τη διαθέτουμε πληθωρικά και γιώρκιν, τι κάνουμε, άραγε; Πόσους αιώνες ακούγεται κάθε Κυριακή, σε κάθε Ακολουθία και τελετή, η ίδια, αμιγής και ανόθευτη, και πόσοι ελάχιστοι εξ ημών διδαχθήκαμε σωστά να την κατανοούμε; Το σχολείο μας - δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο - πόσο μάς δίδαξε, στα φιλολογικά και στα θρησκευτικά μαθήματα, να καταλαβαίνουμε τι ελληνικά ακούμε την Κυριακή και σε κάθε άλλη τελετή του βίου μας στην εκκλησιά; Μέτρησαν ποτέ, άραγε, οι φιλόλογοι και οι θεολόγοι μας, οι υπουργοί της Παιδείας μας, ο Αρχιεπίσκοπος, η Ιερά Σύνοδος, οι μητροπολίτες και οι ιερείς μας, ποιο και πόσο και, προπάντων, τι ποιότητας είναι, το «διαφυγόν κέρδος» από την απουσία αυτής της συγκεκριμένης διδασκαλίας; Το οποίο, βεβαίως - πολλοί το γνωρίζουν και πλείονες το υποπτευόμαστε - ΔΕΝ είναι μόνο γλωσσικό! Αυτό το τάλαντο που μάς δόθηκε, σε ποια ασωτία το κατασπαταλούμε, αστόχαστα περιφρονημένο, ως Άσωτοι Υιοί; Πώς καταλήγουμε, «εξοδίως», ανίκανοι να αντιληφθούμε και να βιώσουμε λ.χ. το «αρχή μοι και υπόστασις το πλαστουργόν Σου γέγονε πρόσταγμα. Βουληθείς γαρ εξ αοράτου τε και ορατής με ζώον συμπήξαι φύσεως, γήθεν μου το σώμα διέπλασας, δέδωκας δε μοι ψυχήν, τη θεία Σου και ζωοποιώ εμπνεύσει. Διό Χριστέ, τον δούλον Σου, εν Χώρα Ζώντων, εν σκηναίς δικαίων ανάπαυσον»;

ΕΡΩΤΗΣΗ


Δεν είναι περίεργο και αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι, πλείστοι εξ εκείνων που αυτοπροβάλλονται ως «δημοκρατικοί» και ομνύουν εξ απαλών ονύχων πίστη στη «δημοκρατικότητα» και δεν ανέχονται μύγα στο «δημοκρατικό» σπαθί τους, κατάπιαν τη γλώσσα τους, εφκάλαν φάουσαν και ΟΥΔΕΝ αντιλέγουν στην κατάργηση και την απαγόρευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που παράγεται από την Τουρκική Εκ Περιτροπής Προεδρία και τη «σταθμισμένη» εξουδετέρωση του ελληνικού 82% από το τουρκικό 18%;


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Έκθεση περί μειονοτικών δικαιωμάτων

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Η Ελλάδα και η Τουρκία καλούνται να τηρήσουν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές


Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρούν στις τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές στο θέμα των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η έκθεση σχετικά με τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης και τις μη μουσουλμανικές μειονότητες της Τουρκίας εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στην ψηφοφορία που διεξάχθηκε η έκθεση εγκρίθηκε με 102 υπέρ έναντι 18 κατά ψήφων. Ενώ 4 ψηφοφόροι απήχαν της ψηφοφορίας. Η έκθεση καλεί και τις δυο πλευρές αντί να απορρίπτουν ορισμένα δικαιώματα των μειονοτήτων με το πρόσχημα της Συνθήκης της Λοζάνης να τηρήσουν την "Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων". Στην έκθεση ακόμα αναφέρεται ότι οι δυο χώρες δεν πρέπει να κάνουν διάκριση στα μέλη της μειονότητας διαφορετικών θρησκειών και αυτή η κατάσταση βλάπτει την εθνική αρμονία σε Τουρκία και Ελλάδα. Τέλος έγινε έκκληση στις δυο χώρες να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μειονότητες σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες και την εκπαίδευση.


Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δύσκολη αποστολή στην Ουάσιγκτον

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τη Χ. Κλίντον και τον ομόλογό του Τ. Στάινμπεργκ για διεξοδική συζήτηση επί όλων των θεμάτων εν μέσω φημών για «όχι καλή» κατάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών


Εν μέσω φημών για την «όχι καλή» κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα επισκεφθεί την Τρίτη το πρωί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ με τον οποίο θα έχει τον χρόνο για διεξοδική συζήτηση επί όλων των θεμάτων, των οποίων ο τελευταίος θεωρείται άριστος γνώστης.Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει βουλευτές και γερουσιαστές για τα θέματα που απασχολούν την Αθήνα, ενώ ίσως προκύψει και ένα «πέρασμα» από τον Λευκό Οίκο για επαφές με αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας (NSC). Το κλίμα στο NSC χαρακτηρίζεται «περισσότερο φιλικό».
Οι Αμερικανοί δεν αναμένουν αλλαγές στις ελληνικές θέσεις -εκτός εάν τους εκπλήξει ο κ. Δρούτσας- σε θέματα όπως το Αφγανιστάν και το Σκοπιανό. Ομως επιθυμούν να ακούσουν τις τοποθετήσεις και τις πραγματικές διαθέσεις της Αθήνας σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και οι διαφορές στο Αιγαίο, ιδιαίτερα μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιθυμεί να βοηθήσει περαιτέρω στο πλαίσιο της «πολιτικής Αιγαίου» που παρουσίασε στις δύο χώρες μετά την κρίση στα Ιμια, το 1996.Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε ότι οι προοπτικές για διευθέτηση του Κυπριακού είναι εξαιρετικές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ουδεμία πρόοδος και αναμένει ότι η Αθήνα θα επιδείξει την ίδια στάση, όπως και το 2004, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δρούτσας είχαν υποστηρίξει -σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Μπους-Τσέινι- το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός πλέον δεν δείχνει διάθεση για επανάληψη του ίδιου λάθους, καθώς έχει διαμηνύσει ότι τον πρώτο ρόλο έχει ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα υποστηριχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει.Ο κ. Δρούτσας επιθυμεί διακαώς να επιτύχει στη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει με την επίσκεψη αυτή, αφού λογικά θεωρείται ο προπομπός του ταξιδιού του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Με δεδομένη την άρνηση της Ουάσιγκτον να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον η πρωθυπουργική επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πείσει ότι υπάρχουν πολλά θέματα στο πιάτο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που απαιτούν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.Πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Εθνος» ότι «είναι αδύνατη η συζήτηση επί της ουσίας», προφανώς επειδή πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πραγματική και γνήσια διάθεση για συμβιβασμούς. Η αναφορά έγινε ειδικά για το Σκοπιανό και την άρνηση της Ελλάδας να συζητήσει την περίπτωση αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στην Καμπούλ. Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί σημαντική εξέλιξη την ανταλλαγή επιστολών Ερντογάν-Παπανδρέου, που θα δικαιολογούσε μία επίσκεψη εργασίας του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.Πιστεύεται ότι θύμα αυτής της διάθεσης των Αμερικανών έπεσε και το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απαράδεκτη καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης, που προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το θέμα για να επιτύχει επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ήταν η αιτία για να τοποθετηθεί η κατάργηση της βίζας στο ψυγείο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων επισκεπτών.Ελληνες διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να αλλάξουν την αμερικανική απόφαση ούτως ώστε να μπορέσει να υπογράψει την ελληνοαμερικανική συμφωνία ο κ. Δρούτσας. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία, η οποία δίνει το δικαίωμα στις αμερικανικές υπηρεσίες να διαβάζουν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων υπηκόων.
Την Τετάρτη ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει τη δεύτερη μέσα σε μερικές μέρες συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν. Ο τελευταίος θα επιστρέψει την προηγουμένη από τη Λευκωσία, όπου θα μεταβεί αύριο για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τους τελευταίους 16 μήνες μεταξύ του Προέδρου Δ. Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει επίσης το Σκοπιανό υπό το φως της νέας πρωτοβουλίας του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Ο τελευταίος επιθυμεί να συνομιλήσει με την Αθήνα και τα Σκόπια, αφού σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί έντονα το επόμενο διάστημα, υποβάλλοντας νέες ιδέες με στόχο την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης.


Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ο Κ. Δεσποτόπουλος για την ελληνική παρουσία

* Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος – Ακαδημαϊκός – πρώην υπουργός Παιδείας


Παλλάδιο ηθικό των Ελλήνων της γενεάς μου, η επί αιώνες πολλούς παρουσία του ελληνικού έθνους στην ιστορία της ανθρωπότητας, από τους προ Χριστού χρόνους έως την εποχή μας και με συμβολή μεγαλουργό κάποτε, αμφισβητείται και πάλι, από Ελληνες τώρα μάλιστα, και χαρακτηρίζεται έωλο θεώρημα, γέννημα του ελληνικού ρομαντισμού του ΙΘ΄ αιώνα είτε κατασκεύασμα ιδεολογικό της εκπαιδευτικής πολιτικής του νεοσύστατου κράτους.
Δεν κατονομάζω πρόσωπα, εφόσον αδυνατώ να τα επαινέσω. Δεν ανέχομαι όμως την οικτρή αυτή απάρνηση της ιστορικής αλήθειας, συνοδευμένη, άλλωστε, και από την αξίωση να εισαχθεί στα διδακτικά βιβλία της Ιστορίας.
Επικαλούμαι, λοιπόν, τα εξής προς τους διδασκάλους της Ιστορίας ή και προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο:
1. Ο φιλόσοφος Πλήθων, στον 15ο αιώνα, είχε ζητήσει, πριν από την Αλωση, ο τελευταίος αυτοκράτωρ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, να ανακηρυχθεί Βασιλεύς των Ελλήνων, ώστε και να συμμορφωθεί προς την ιστορική τότε πραγματικότητα.
2. Ο πρώτος μετά την Αλωση Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, απευθυνόμενος στους μοναχούς της Πάτμου, τονίζει προς αυτούς ότι με την περίσωση των ευρισκομένων στη Μονή χειρογράφων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας συμβάλλουν στην επιβίωση του υπόδουλου Γένους.
3. Ο Ιανός Λάσκαρις και άλλοι Ελληνες λόγιοι στην Ιταλία, πολύ πριν από τον 19ο αιώνα, όχι μόνο διδάσκουν τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και με αμείωτο ζήλο επιδιώκουν να προκαλέσουν πολεμική επιχείρηση των Δυτικοευρωπαίων για την απελευθέρωση των συγχρόνων τους Ελλήνων.
4. Στον 17ο αιώνα, ο Ελληνας Επίσκοπος Βελιγραδίου έγραφε για τον σύγχρονό του φιλόσοφο Θεόφιλον Κορυδαλλέα ότι δεν υστερεί όχι μόνο των διάσημων τότε φιλοσόφων της Ιταλίας, αλλά και των ημετέρων φιλοσόφων της αρχαίας εποχής.
5. Ο μέγας ζωγράφος Θεοτοκόπουλος, στον 17ο αιώνα, ονομάζεται για τους Ευρωπαίους «Ελ Γκρέκο», ο Ελληνας με όσα ένδοξα υποβάλλει τότε η λέξη αυτή, ενώ και υπενθύμιζε την ύπαρξη του Γένους των Ελλήνων, μεγαλουργού άλλοτε και υπόδουλου τότε.
6. Αλλά και στον 18ο αιώνα, Ελληνες έμποροι και λόγιοι, που ζούσαν και δρούσαν στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη σημερινή Ρουμανία, διατηρούσαν ακμαίο το ελληνικό φρόνημά τους, μάλιστα ήκμαζαν τότε οι «Αδελφότητες» Ελλήνων στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
7. Ο Διονύσιος Σολωμός, στον Υμνον εις την Ελευθερίαν, γραμμένον πριν να υπάρξει ακόμη ελληνικό ανεξάρτητο κράτος, όχι λοιπόν ως φερέφωνο της εκπαιδευτικής πολιτικής του, αναφέρεται σε «περασμένα μεγαλεία» και χαρακτηρίζει «σαν πρώτα αντρειωμένη» την ελευθερία, δηλαδή εμπνέεται από την ιστορική διάρκεια του ελληνικού έθνους.
8. Ο φιλελληνισμός, το υπέροχο αυτό κίνημα των ηθικά αισθαντικών Ευρωπαίων και Αμερικανών, εξηγείται μόνο από την πεποίθησή των ότι ένα μεγαλουργό στους αρχαίους χρόνους έθνος έχει εξεγερθεί για την απόσειση της επί αιώνες δουλείας του.
9. Εκφραστικότατο είναι και ό,τι διακήρυξε ο ραδιοσταθμός της Μόσχας τον Νοέμβριο του 1940: Οι Ελληνες στην Πίνδο έγραψαν νέον Μαραθώνα. Και ο ρωσικός φιλελληνισμός υπάρχει έντονος ήδη από τον δέκατο όγδοο αιώνα.
10. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η συγκινητική αντοχή του ελληνικού φρονήματος συμπαγών ελληνικών πληθυσμών υπό εξουσία τουρκική επί αιώνες σε περιοχές των εσχατιών της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα του Πόντου, όπου η τοπική ελληνική γλώσσα διατήρησε χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής πολύ έκδηλα.
Η διαχρονική συνέχεια του ελληνικού έθνους, λοιπόν, είναι διάτορα μαρτυρημένη από την ιστορική πραγματικότητα και δεν είναι απλώς εφεύρημα του «ελληνικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα», προς ιδεολογική στήριξη «εθνικών επεκτατισμών», όπως επιπόλαια γράφεται σε πρόσφατο δημοσίευμα. Στον 19ο αιώνα συζητήθηκε απλώς η «διαχρονική συνέχεια του ελληνικού έθνους» με αφορμή την αμφισβήτησή της από μη Ελληνες. Πριν δεν συζητούσαν γι’ αυτήν, καθώς δεν συζητεί κανείς για τα δεδομένα και αυτονόητα.
Οι πολέμιοι της ιστορικής αλήθειας για την αδιάκοπη επί αιώνες πολλούς ύπαρξη του ελληνικού έθνους δεν επιτρέπεται να συγχέουν τη λεγόμενη συχνά «προγονοπληξία» με τη νηφάλια επίγνωση από τους σημερινούς Ελληνες των αρχαιότατων εθνικών τίτλων τους, εμπνευστική μάλλον προς εθνική αξιοπρέπεια ή και υποκινητική σε προσπάθεια για ιστορική μεγαλουργία. Στους αρχαίους Ελληνες διάχυτη κατά Ηρόδοτον ήταν η πίστη ότι «απεκρίθη εκ παλαιτέρου του βαρβάρου έθνεος το ελληνικόν, εόν και δεξιώτερον και ηλιθίου ευηθείης απηλλαγμένον μάλλον». Η πίστη αυτή όμως δεν τους εμπόδισε να μεγαλουργήσουν.


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΙΑΣΟ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΩΝ.

Η Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας καταγγέλλει στον ελληνικό λαό, την κοινή συνάντηση στα Σκόπια, (26-01-2010), των στελεχών της ΜΚΟ «Ελληνική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη και Λάμπρου Μπαλτσιώτη, της εθνομηδενίστριας του Centre for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe (CDRSEE) Χριστίνας Κουλούρη , και της Αθηνάς Σκουλαρίκη, με καθεστωτικούς παράγοντες του Ψευτομακεδονισμού, για να χτίσουν «γέφυρες φιλίας» και να λύσουν το «Μακεδονικό» σε βάρος των Ελλήνων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ξένων Κέντρων που τους επιχορηγούν .
Το αυγό του φιδιού που τόσα χρόνια τώρα, επωαζόταν υπό την κάλυψη των «προοδευτικών δυνάμεων», εκκολάφθηκε,και γιγαντώθηκε.Τα φίδια έχουν αρχίσει να κατασπαράσουν τον Ελληνικό Εθνικό κορμό.
Οι εκπρόσωποι της «5ης Φάλαγγας» ,όπως αναφέρουν οι εφημερίδες των Σκοπίων, συζήτησαν για την προσέγγιση των δύο λαών, ( του ελληνικού και του «Μακεδονικού»), με ιδιαίτερη έμφαση, «στην ένταξη των μουσουλμάνων και χριστιανών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία, για τα (δήθεν) δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και για την εδραίωση, του «κράτους δικαίου μέσα από το πρίσμα του νόμου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας», (που προωθεί η «Ελληνική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» , που συνέταξε το «λαθρονομοσχέδιο» για την παραχώρηση της ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων στους λαθρομετανάστες ).Οι απεσταλμένοι του Σόρος που κάθισαν να συνομιλήσουν με τα «ακαδημαϊκά όργανα», του φασίστα Γρούεφσκι δεν έδειξαν την ελάχιστη ευαισθησία για τη σύλληψη, την φυλάκιση και τον βασανισμό του Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς.
Καλούμε κάθε πολίτη να σκεφτεί: Οι κύριοι και οι κυρίες που αυτόκλητοι εμφανίζονται να ασκούν «δημόσια διπλωματία» ,ποιόν εκπροσωπούσαν;
Σημειώνουμε ότι, ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της πΓΔΜ Μιλάνο Νέντκοφ μίλησε στη συνάντηση, «για τα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας των Αιγαιατών», ότι ,οι «χριστιανοί Αλβανοί» είναι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και ότι «Τα δικαιώματα του ανθρώπου» σε ότι αφορά στους Έλληνες πολίτες, παραβιάζονται στο σύνολό τους, αλλά αυτό δεν αγγίζει τους επιδοτούμενους ανθρωπιστές.
Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη και κάθε πατριώτη, να καταγγείλει να καταδικάσει και να απομονώσει αυτούς τους Εφιάλτες.





ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ  
ΥΓ. (Απομένει να μας εξηγήσουν οι κύριοι αυτοί (όσοι είναι μόνιμα μέλη ΔΕΠ) αν απουσίασαν στο εξωτερικό κατόπιν αδείας κάποιου οργάνου, όπως προβλέπει το άρθρο 17 του ν. 1268/1982, ή αυθαίρετα, κατά παράβαση της υποχρέωσης τους να εκπληρώνουν τα καθήκοντα της θέσης τους όλες τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας)
 
 
***Σχόλιο : Η Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα προσυπογράφει την καταγγελία της Επιτροπή Εθνικής Σωτηρίας για την δράση στα Σκόπια των συγκεκριμένων Μ.Κ.Ο και των στελεχών της.



Πηγή : http://epitropi-es.blogspot.com/

ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

του Δρ. Κωνσταντίνου Γρίβα*

Oι σκέψεις για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς δεν λαμβάνουν υπόψη τους, μεταξύ άλλων, ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό δεδομένο: Ένα συμπαγές τμήμα αυτών είναι αλβανικής καταγωγής.Κατά συνέπεια, η τυχόν ελληνοποίηση μεταναστών δεν θα εισαγάγει στην ελληνική κοινωνία μόνο πολίτες απλώς διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης, αλλά και μια συμπαγή εθνική ομάδα μιας γειτονικής χώρας. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε φυλετικό ούτε εθνοτικό αλλά γεωπολιτικό. Σήμερα, ο αλβανικός λαός ζει μια φάση αυξημένου και επιθετικού εθνικισμού και το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να επιδράσει και στους Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Βέβαια, η συντριπτική πλειοψηφία των αλβανικής καταγωγής πολιτών θα απορροφηθεί γρήγορα από την ελληνική κοινωνία. Όμως αυτό αφορά στην πλειοψηφία. Και το ζήτημα είναι ότι τα προβλήματα δεν τα δημιουργούν ποτέ οι μεγάλες πλειοψηφίες που θέλουν την ησυχία τους, αλλά οι μικροσκοπικές φανατισμένες μειοψηφίες. Και αυτές είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν. Και, φυσικά, είναι απλώς θέμα χρόνου να εμφανιστούν και αντίστοιχες ακραίες εθνικιστικές μειοψηφίες Ελλήνων που θα δημιουργήσουν το διαλεκτικό πόλο βίας και θα φανατισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γιουγκοσλαβία δεν διαλύθηκε και η Βοσνία δεν βυθίστηκε στο αίμα για τόσα χρόνια επειδή το ήθελε η πλειοψηφία των πολιτών τους, αλλά μόνον κάποιες αποφασισμένες μειοψηφίες. Ούτε στη Ρουάντα κάποια στιγμή αποφάσισαν οι Χούτου να σφάξουν τους Τούτσι γείτονές τους. Η σφαγή υπήρξε αποτέλεσμα συνθετικής διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε από ορισμένους φανατικούς. Οι βίαιες και εξτρεμιστικές μειοψηφίες, ενώ δεν έχουν καμία δημιουργική δύναμη στο χτίσιμο μιας κοινωνίας, έχουν τεράστιες ικανότητες στην αποδόμησή της, ανεξαρτήτως των βουλήσεων της μετριοπαθούς πλειοψηφίας. Οι μηχανισμοί άρνησης του «Άλλου» και της δημιουργίας εθνοτικής καχυποψίας και μίσους είναι αυτοτροφοδοτούμενοι και δεν χρειάζονται παρά ένα μικρό αρχικό πυρήνα. Και η πρόωρη «ελληνοποίηση» των μεταναστών εισαγάγει αυτή την παράμετρο στην εσωτερική ελληνική γεωπολιτική ταυτότητα. Μπορεί, βέβαια, να καταδικάζουμε παρόμοια εξέλιξη, αλλά αυτό δεν παύει να την καθιστά λιγότερο πιθανή. Η γεωπολιτική ανάλυση πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όχι την ευκταία πραγματικότητα, αλλά την πιθανή πραγματικότητα. Και οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να εξετάζουν ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια. Αλλιώς κάνουν ιεραποστολικό έργο και όχι πολιτική…
Όταν κανείς παίζει ρώσικη ρουλέτα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα του κληρώσει η θαλάμη του περιστρόφου στην οποία υπάρχει η σφαίρα. Για την ακρίβεια, οι περισσότερες πιθανότητες είναι να μην συμβεί αυτό. Το ότι όμως έχεις τις πιθανότητες «υπέρ» σου δεν παύει να καθιστά αυτή την ενέργεια λιγότερο αυτοκτονική. Άλλωστε, οι συνέπειες της σημερινής μας επιλογής δεν θα φανούν παρά σε βάθος χρόνου και μπορεί να είναι κατακλυσμιαίες, κάνοντας τις μέχρι τώρα εθνικές καταστροφές που έχει υποστεί η Ελλάδα να φαντάζουν σχετικά ασήμαντα συμβάντα. Μπροστά μας ανατέλλει το ενδεχόμενο ακόμη και του εμφυλίου πολέμου.
Φυσικά, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να απορροφήσουμε τους μετανάστες που έχουν ριζώσει πλέον για τα καλά στη χώρα μας. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και μαζικά, αλλά μόνο αφού θα έχει ολοκληρωθεί μια διαδικασία ελληνοποίησης, όταν δηλαδή θα έχουν αποκτήσει ελληνική συνείδηση και η ελληνική κοινωνία θα έχει ξεπεράσει τις καχυποψίες ενάντια στους νέους πολίτες της. Αυτή, δυστυχώς, είναι μια διαλεκτική διαδικασία, δύσκολη, επίμονη και με πολλά πισωγυρίσματα και σε καμία περίπτωση δεν διευκολύνεται από τις φανατισμένες κραυγές όσων αρνούνται να δεχτούν ως πραγματικές τις εθνικές συνειδήσεις μέσα στις κοινωνίες και προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον εθνικισμό απλά αρνούμενοι την ύπαρξή του.

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής ανάλυσης και πολεμικής τεχνολογίας. Διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.


Πηγή : http://www.m-epikaira.gr/

Δικαίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Το ψήφισμα, φέρει τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη»


Σύμφωνο με τις προσεγγίσεις της Αθήνας σε ζητήματα μειονοτήτων και θρησκευτικών ελευθεριών είναι το ψήφισμα που υιοθέτησε προχθές το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣτΕ). Με το ψήφισμα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Θρησκευτική ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία και την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», υιοθετείται ομώνυμη έκθεση του Γάλλου βουλευτή Μισέλ Ινό και αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων στα ζητήματα μειονοτήτων, αλλά και των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς αποδέχεται τον Οικουμενικό του χαρακτήρα, ενώ απορρίπτει τη λογική της «αμοιβαιότητας» ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στη Κωνσταντινούπολη και στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
Ειδικότερα, με το ψήφισμα η ΚΣΣτΕ κάλεσε την Ελλάδα και την Τουρκία να αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και χωρίς να επηρεάζονται από τον τρόπο που η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τους δικούς της πολίτες. «Η συνεχής καταφυγή των δύο αυτών χωρών στην έννοια της αμοιβαιότητας, προκειμένου να αρνηθούν στις μειονότητές τους τα δικαιώματα που τους εξασφαλίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, είναι αναχρονιστική και μπορεί να ζημιώσει την εθνική ενότητα της κάθε χώρας στις αρχές αυτές του 21ου αιώνα», αναφέρεται σχετικά και ζητείται «η αντιμετώπιση των μειονοτήτων να γίνεται πλέον από κάθε χώρα βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Σε ό,τι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ΚΣΣτΕ αποδέχθηκε τον «Οικουμενικό» χαρακτήρα του. Ειδικότερα, με τροπολογίες που εγκρίθηκαν και που είχαν υποβληθεί κυρίως με την πρωτοβουλία Βουλγάρων βουλευτών, αναγνωρίσθηκε «νομικό πρόσωπο» του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Συγκεκριμένα, η έκφραση «Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο» αντικαταστάθηκε με την έκφραση «Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο», ενώ αναγνωρίσθηκε ότι «η Ορθόδοξη Βουλγαρική κοινότητα εντάσσεται στο Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο». Τέλος, ανάμεσα στα πολλά ζητήματα που θίγονται (απόδοση περιουσιών στα ιδρύματα της Πόλης, αποδοχή του διπλού πολιτιστικού χαρακτήρα σε Ίμβρο και Τένεδο κ.α.), το ψήφισμα προτείνει «μοντέλο» επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και την αναγνώρισή της ως παράρτημα της Θεολογικής Σχολής του Γαλατά Σαράι. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες τροπολογίες που είχαν εισηγηθεί Τούρκοι βουλευτές απορρίφθηκαν, όπως η Σχολή να μετονομασθεί από «Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης» σε «Ανώτατο θεολογικό Ινστιτούτο ανήκον στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».
 
 
Πηγή : http://www.xronos.gr/
 

Τι κομίζει ο Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Νέα δεδομένα δημιουργεί στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού η επίσκεψη του Γ.Γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο, μεθαύριο Κυριακή.Έπειτα από ένα γκραν γκινιόλ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και επαφών, και παρά την αρχική επιφυλακτική έως αρνητική στάση της κυπριακής Κυβέρνησης, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αποφάσισε να έρθει στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια διάσωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το διαφαινόμενο αδιέξοδο. Με μια λιτή δήλωση προχθές το βράδυ, που ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του, ο κ. Μουν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 31 Ιανουαρίου, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Όπως σημειώνεται στο κείμενο, στόχος της επίσκεψης είναι να εκφραστεί η προσωπική υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα στις προσπάθειες των δύο ηγετών και να συζητήσει μαζί τους και τον ειδικό του σύμβουλο, τρόπους με τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα τις προσπάθειες διευθέτησης του προβλήματος.
«Ο Γενικός Γραμματέας συνομίλησε σήμερα με τον ειδικό του σύμβουλο για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με τις εντατικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ του Ελληνοκύπριου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Τα Ηνωμένα Έθνη είναι δεσμευμένα να βοηθήσουν τους ηγέτες να εξεύρουν λύση. »Ο Γενικός Γραμματέας θα ήθελε να επιδείξει προσωπικά την υποστήριξή του προς τις προσπάθειές τους και αποφάσισε για το σκοπό αυτό να ταξιδέψει στην Κύπρο, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου. Ενώ θα βρίσκεται στην Κύπρο, θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες, όπως και τον ειδικό του σύμβουλο, εστιασμένες στην πορεία της προόδου των συνομιλιών και πώς καλύτερα τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορέσουν να συνεχίσουν να υποβοηθούν τις προσπάθειές τους. Η διεθνής κοινότητα έχει τεράστια καλή θέληση για την Κύπρο κι ένα ισχυρό συμφέρον να δει τους Κυπρίους να φτάνουν σε λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως συνάγεται από τα διαδραματισθέντα προχθές το βράδυ σε Λευκωσία και Νέα Υόρκη, καθοριστικό ρόλο στην οριστικοποίηση της καθόδου του κ. Μουν στην Κύπρο διαδραμάτισε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. στην Κύπρο Αλ. Ντάουνερ. Σύμφωνα με πηγές από την έδρα του διεθνούς Οργανισμού, αλλά και όπως εμφαίνεται στο κείμενο δημοσιοποίησης της επίσκεψης του κ. Μουν στην Κύπρο στην ιστοσελίδα των Η.Ε., η επίσημη δήλωση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης έγινε έπειτα από συνομιλία του Γ.Γ. με τον Αλ. Ντάουνερ, μετά τη λήξη της τρίτης συνάντησης των δύο ηγετών, στο πλαίσιο του β’ γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων. Με την οριστικοποίηση της επίσκεψης δεν είναι άσχετη, εξάλλου, η παράταση του β’ γύρου των εντατικών συνομιλιών, σε μια προσπάθεια επίτευξης μεγαλύτερων συγκλίσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, ώστε η κάθοδος του Γ.Γ. να διαλάβει ουσιαστικότερο περιεχόμενο.
Παρά το ότι χθες η Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν την επίσκεψη του κ. Μουν, εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις ως προς το σκοπό της πραγματοποίησής της, αλλά και έντονο προβληματισμό για το ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Ντάουνερ, ο οποίος φέρεται να παρουσίασε μια ωραιοποιημένη εικόνα των εξελίξεων στις συνομιλίες, ώστε να πειστεί ο κ. Μουν ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις να επισκεφθεί στην παρούσα συγκυρία την Κύπρο. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου του ΔΗ.ΚΟ., Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι «οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως είμαστε ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις επιδιώξεις και τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας», επισημαίνοντας ότι ο λόγος της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο «είναι ακριβώς για να εξετάσει, να καταγράψει και να κατοχυρώσει τις δικές μας υποχωρήσεις και γενναιόδωρες προσφορές, που έχουμε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».Πάντως, η Κυβέρνηση, διά του Κυβ. Εκπροσώπου, έσπευσε χθες να μετριάσει τις ανησυχίες για την «άκαιρη» κάθοδο του Γ.Γ., ερμηνεύοντάς την ως πιστοποίηση της διεθνούς κινητικότητας στο Κυπριακό, αλλά και ως «κίνηση» που μπορεί να αξιοποιηθεί ουσιαστικά, ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Επανέλαβε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί την εμπλοκή του διεθνούς οργανισμού στις προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι δεν ανησυχεί ότι θα ασκηθούν πιέσεις επί της ε/κ πλευράς, καθώς η πλευρά μας έχει ξεκάθαρες θέσεις «και για τη διαδικασία και για το ρόλο που ο καθένας αναλαμβάνει».«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η Κυβέρνηση καλωσορίζουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μπαν στην Κύπρο αποτελεί ακόμα ένα γεγονός που αποδεικνύει ότι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό είναι υψηλά στις προτεραιότητες του ΟΗΕ και απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, «ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης και ολοκληρωμένης πολιτικής που ακολουθείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», η οποία «στόχευσε και πέτυχε την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα για στήριξη και συμβολή στις προσπάθειες που οι δύο κοινότητες καταβάλλουν για επίτευξη λύσης, της οποίας το περιεχόμενο διαμορφώνεται από τους Κυπρίους και στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, στις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου 1977 και 1979 για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβίβασε κάποιες απόψεις προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ενόψει της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι πολύ καλά γνωστές, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις που είχε με τον Γ.Γ. ενημέρωσε για τις θέσεις, τις απόψεις και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ε/κ πλευρά.
Ελάχιστα διαφωτιστικός ήταν ο Εκπρόσωπος όσον αφορά το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Μουν, λέγοντας πως αυτό, «όπως άλλωστε και η ίδια η επίσκεψη του Γ.Γ., αποτελούν θέματα που ανακοινώνονται από τη Γ.Γ. του διεθνούς Οργανισμού». Ωστόσο, θεωρείται βέβαιον ότι ο κ. Μουν, εκτός από τις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες και τον Αλ. Ντάουνερ, θα έχει και κοινές συναντήσεις μαζί τους, σε μια κίνηση υπογράμμισης της στήριξης του διεθνούς οργανισμού προς τις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσανατολίζεται να συγκαλέσει για την ερχόμενη Κυριακή, σύσκεψη του άτυπου συμβουλίου αρχηγών, κατά την οποία θα συζητηθούν τόσο εξελίξεις στις εντατικές συνομιλίες όσο και η επίσκεψη του Γ.Γ.Οριστικές αποφάσεις, ωστόσο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα λάβει μετά τη σημερινή ολοκλήρωση του β’ γύρου των εντατικών διαπραγματεύσεων. Χθες, η ΕΔΕΚ, διά στόματος Δ. Παπαδάκη, επανέφερε την πρόταση για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πριν από την έλευση του Γ.Γ.





Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Συνάντηση Μιλόσοσκι - Δρούτσα για τις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Α. Μιλόσοσκι, που έγινε κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.Στη συνάντηση, όπως έγινε γνωστό, έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος του ονόματος.Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρόταση του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφήs συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.Ο Έλληνας Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για την βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο που έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ καθώς και έλευσης του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.Ο κ. Δρούτσας επισήμανε, ωστόσο, ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δεν συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.
Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και την βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
«Η επίσκεψη του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου (σ.σ. σε Αθήνα και Σκόπια ) θα αποτελούσε μία καλή ευκαιρία για την Μακεδονία και την Ελλάδα να παρουσιάσουν γι΄ ακόμη μία φορά τις θέσεις τους και ταυτοχρόνως να δοθεί ώθηση και δυναμική στις προσπάθειες του κ. Νίμιτς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρη Δρούτσα.Ο κ. Μιλόσοσκι, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», συμπλήρωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Δρούτσα έγινε σε κατάλληλο χρόνο και ότι σε αυτήν, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας.Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε «επιφυλακτική» σχετικά με την πρόταση της ΠΓΔΜ για ανύψωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβειών, από Γραφεία Συνδέσμου που είναι σήμερα.Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση εξετάσθηκε η πρόταση για την προώθηση συμφωνίας σχετικά με την αποφυγή διπλής φορολόγησης μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Μιλόσοσκι είπε ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει αυτό το θέμα, ενώ η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη για την εφαρμογή της και περιμένει την σχετική απόφαση της Ελλάδας. Στη συνάντηση δεν εξετάσθηκε η πρόταση για διάνοιξη νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στην περιοχή των Πρεσπών.


Πηγή : http://www.kathimerini.gr/

H διακίνηση ταριχευμένων ιδεών και ο ρόλος των ΜΜΕ

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Ενώ η Ελλάδα χρεωκόπησε οικονομικά και ηθικά και έγινε η χλεύη της ανθρωπότητας, ο δημόσιος και κοινωνικός βίος της εξακολουθεί να κινείται με τις ίδιες ταριχευμένες ιδέες, των οποίων φορείς είναι τα ίδια και τα ίδια δημόσια πρόσωπα, τα οποία την ποδηγέτησαν για 35 χρόνια. Παρακάμπτω τα νέα δημόσια πρόσωπα της κυβέρνησης γιατί αυτά είναι παντελώς άσχετα μ' αυτό που ανέλαβαν να κάνουν. Τα ΜΜΕ επιμένουν να αναδεικνύουν τα χρεωκοπημένα αυτά πρόσωπα σε βασικούς συνομιλητές τόσο στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα όσο και στον Τύπο.Έτσι, στην πολιτική ατμόσφαιρα της Ελλάδας εξακολουθεί να διαχέονται ταριχευμένες ιδέες, με τις οποίες γίνεται η διατήρησή της στη φορμόλη της κοινωνικής και πολιτικής ανακύκλωσης.
Δυστυχώς, τα ίδια πρόσωπα, αρκετά από τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στη φυλακή, εξακολουθούν να μονοπωλούν το χώρο της “ενημέρωσης” υπολαμβάνοντας τα εκατομμύρια των ακροατών τους ως Αυστραλοπιθήκους. Είναι προφανές ότι εκατομμύρια ιδεολογικά ταριχευμένοι ψηφοφόροι αρέσκονται στο ρόλο αυτό, τον οποίο με φανατισμό παίζουν δεκαετίες. Το μεγάλο ερώτημα είναι: πώς θα βγει η Ελλάδα από τον χώρο των ταριχευμένων ιδεών και την πολιτική φορμόλη;
Όσο για τα μεγάλα συγκροτήματα της “ενημέρωσης”, όσο περισσότερο επιμένουν μεθοδικά να κινούνται στο χώρο των ταριχευμένων ιδεών και ν' αναπαράγουν τη φορμόλη, τόσο περισσότερο χρήμα θα σωρεύουν στα ταμεία τους.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων θα έλεγα ότι η έξοδος απο τη φορμόλη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, αλλά στο βάθος του χρόνου το πτώμα της Ελλάδας αποσυντίθεται και έρχεται η ώρα της ολοκληρωτικής σήψης.

Η μη διάλυση και η Σωτηρία της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών.

Ανοιχτή επιστολή-έκκληση,προς τους απανταχού Ηπειρώτες,τους φίλους της Ηπείρου και κάθε αρμόδιο.

Του Βησσαρίων Μπακόλα
Μέλος του Δ.Σ της Επιτροπής Ενημαρώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Αγαπητοί Συμπατριώτες και φίλοι της Ηπείρου,
Την 25η Ιανουαρίου 2010 συνήλθαν σε Γ.Σ. αρκετά άτομα στα ιδιόκτητα γραφεία –Βιβλιοθήκη της Ηπειρωτικής Εταιρείας Αθηνών, με μοναδικό θέμα τη Διάλυση της ιστορικής Εταιρείας. Πρωτοεμφανίστηκε ως Κομιτάτο για την Απελευθέρωση της Ηπείρου από το 1896,μετά την διάλυση της Εθνικής Εταιρείας. Την 25η Μαρτίου 1906 εμφανίστηκε επίσημα και νόμιμα, με το όνομα Ηπειρωτική Εταιρεία Αθηνών, με πρωτοβουλία του Αρχηγού Χιμάρας, αειμνή στου Σπύρου Σπυρομήλιου. Πρώτος Πρόεδρος ο Σουλιώτης αείμνηστος Παναγιώτης Δαγκλής, υπαρχηγός του τότε Γενικού Επιτελείου. Αυτοί με τον αείμνηστο Δημήτριο Νότη Μπότσαρη, ηγήθηκαν ως κορυφαίοι, στους αγώνες Απελευθέρωσης και ο Αυγερινός Αβέρωφ, πατέρας του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, πάλευε ως Δημοσιογράφος.Τον καιρό της Κατοχής, η Ηπειρωτική Εταιρεία δεν διαλύθηκε, αλλά απλώς ανεστάλη η Λειτουργία της για να είναι έτοιμη στην Αθήνα για ειρηνικές παρεμβάσεις στην χειμαζόμενη ΄Ήπειρο, όπως έπραξε το 1945.Τούτος ο ξαφνικός Κεραυνός Διάλυσης με συνοπτικές διαδικασίες της 25ης Ιανουαρίου 2010, για λόγους μόνον οικονομικούς, είναι πολύ παράξενος. Δεν είναι καθόλου πειστικός ο λόγος αυτός και παρουσιάζεται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα και την Ήπειρο εποχή που γίνεται προσπάθεια αμφισβήτησης και αναθεώρησης.
Προσωπικά οφείλω να υπενθυμίσω στο αγαπητό μου Δ.Σ. την από Βιέννης απειλή κάποιου που ασχολείται με τις Γεωπολιτικές Προοπτικές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στον εν λόγω Γερμανό απάντησα με ένα μικρό βιβλιαράκι μόνος μου, αφού δεν μου επετράπη να απαντήσω από το Περιοδικό της Εταιρείας, κι ας είχα για πολλά χρόνια την ευθύνη και του Περιοδικού της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Τότε εθελοντικά και με δικά μας έξοδα, χωρίς χορηγίες κ.λ.π. προσπαθούσαμε να έχουμε ανεξάρτητη φωνή και τα καταφέραμε.Έγραψα κάποτε στο περιοδικό μας, ότι δεν στηριζόμαστε σε χορηγίες σκοπιμότητας.Μετά τις χορηγίες και την πρόσληψη δύο Γραμματέων, γιατί απότομα διαλύεται η Ιστορική Εταιρεία, χωρίς να παρουσιάζονται αυτά τα σοβαρά θέματα στο Περιοδικό;
Γιατί δεν δημοσιεύτηκε η Ημερήσια Διάταξη της Γ.Σ ,στο περιοδικό; …
Γιατί πολλά μέλη δεν έλαβαν πρόσκληση; ..
Γιατί δεν εισέπρατταν συνδρομές μελών πριν από την Γ.Σ.;..
Γιατί κατά την διάρκεια της Συνέλευσης εισέπρατταν με διάκριση συνδρομές και δεν εισέπραξαν από εμένα που με είχαν σε κατάσταση 108 προσώπων με χρέος 75 Εύρο;..
Γιατί στις πολλές προφορικές και με συνοπτικά σημειώματα ενστάσεις απαρτίας, νομιμότητας μελών, ισηγορίας,κ.λ.π. δεν δόθηκε ούτε μια απάντηση;…Γιατί από την αρχή δημιουργήθηκε ένα απαράδεκτο τεχνητό κλίμα έντασης σε Πνευματικό Σωματείο;…
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, τα γιατί είναι ατελείωτα και παράδοξα. Οι Ακαδημαϊκοί -Παιδαγωγοί που λάμπρυναν στο παρελθόν την Εταιρεία, απάντησαν με την ζωή τους στα διαστρεβλωτικά και ανιστόρητα της Ακαδημίας των Τιράνων για την μεγάλη Αλβανία μέχρι την Ναύπακτο κ.λ.π.
Δύο-τρία μέλη του Δ.Σ. της τωρινής Εταιρείας, κουρασμένα από τις ευθύνες και το ιστορικό βάρος της διατήρησης της Εταιρείας, φοβισμένοι ίσως από το γενικό κλίμα της κακής οικονομικής καταστάσεως, πικραμένοι από την δική μας αδιαφορία και απομεμωνομένοι από τις έντονες κομματικές αντιπαραθέσεις έφθασαν σε αυτή την μεγάλη καλοπροαίρετη απόφαση της Διάλυσης.
Έλληνες Συμπατριώτες, τώρα χρειάζονται οι ειρηνικές και επιστημονικές απαντήσεις στην παγκόσμια θολοανακατοσούρα και αυτές είναι έτοιμες.Τώρα χρειάζεται η δοκιμασμένη Φωνή της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Μην την αφήσετε να διαλυθεί. Να πείτε σε κάθε αρμόδιο, να φροντίσει προς το παρόν έστω για Αναστολή Λειτουργίας. Υπάρχουν δύο διαμερίσματα και αρκετά άλλα πράγματα που δεν δημιουργούν έξοδα. Ας κλείσουν προσωρινά το ένα τηλέφωνο, το περιοδικό και το ισόγειο εσωτερικό διαμέρισμα. Δεν υπάρχει λόγος οικονομικός διάλυσης.
Και οι Κουρασμένοι, ας αποτραβηχτούν διακριτικά και τιμητικά, δίνοντας την προσωρινή πρωτοβουλία στα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ. και στους αναπληρωτές. Είναι νομίζω μεγάλη ιστορική ευθύνη για τους ίδιους η απότομη διάλυση.
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς και υπενθύμιση του χρέους μας για τον Πολιτισμό της Αυτοθυσίας των προγόνων μας.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Άγκυρα: "Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο" !

Την περασμένη Δευτέρα την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντούσε «ναι» στο τουρκικό αίτημα για διάλογο εφ’όλης της ύλης στο Αιγαίο, προσθέτοντας και προσφυγή στην Χάγη, η Τουρκία εξέδωσε την πλέον θρασεία ΝΟΤΑΜ που έχει εκδόσει τα τελευταία χρόνια με φράσεις όπως «απαράδεκτη και πρωτοφανή από ελληνικής πλευράς πρακτική που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και την ελεύθερη χρήση του διεθνούς εναέριου χώρου» αναφορικά με την θέση που εξέφρασε η ελληνική πλευρά για τον ΕΕΧ που εκτείνεται στα 10 ν.μ. από τις ακτές μας!
Μάλιστα η ελληνική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε ακριβώς για να εγκρίνει άσκηση με βολές του τουρκικού Ναυτικού! Η τουρκική ΝΟΤΑΜ «καταγγέλλει» την ελληνική πλευρά ότι «παραβιάζει συστηματικά τον διεθνή νόμο όταν υποστηρίζει ότι έχει 10 ν.μ. ΕΕΧ και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και ψεύδεται όταν λέει ότι συμπίπτουν τα χωρικά ύδατα με τον εναέριο χώρο της». Και μάλιστα συνεχίζει απειλητικά η τουρκική ΝΟΤΑΜ σημειώνοντας ότι «Εφεξής αυτή η παράνομη ελληνική πρακτική θα κρίνεται ως απαράδεκτη και θα είναι απορριπτέα από την Τουρκία».Το ύφος της τουρκικής ΝΟΤΑΜ, ανάγκασε την ελληνική πλευρά να εκδόσει νεότερη όπου σημειώνει ότι «το 1931 επεκτάθηκαν τα χωρικά ύδατα της χώρας για αεροπορικούς σκοπούς και για τον έλεγχο (σ.σ.της αεροναυσιπλοϊας) και άρα Τα χωρικά ύδατα συμπύπτουν με τον ΕΕΧ»
Είναι γεγονός ότι η τότε επέκταση αφορούσε τα χωρικά ύδατα, τα οποία προσδιόριζαν τον ΕΕΧ κάθε χώρας, λόγω έλλειψης των κατάλληλων τεχνικών μέσων για να προσδιοριστεί με άλλο τρόπο ο ΕΕΧ. Άρα η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι τα χωρικά ύδατα είναι στα δέκα μίλια, έστω για σκοπούς ελέγχου της αεροροπορικής δραστηριότητας...
Περισσότερο απ’όλα όμως ξενίζει η «βιαιότητα» και το ύφος της τουρκικής διατύπωσης. Η φράση "Η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο" από μία χώρα που κηρύσσει την αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που προσδιορίζουν τα σύνορά της με μία άλλη, μόνο ως κακό προμήνυμα μπορεί να εκληφθεί. Διότι την παραβίαση την ακολουθεί η "προσπάθεια για αναγκαστική συμμόρφωση"...


Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Η σκοπιανή προπαγάνδα έφτασε έως το Αφγανιστάν


Η σκοπιανή προπαγάνδα για την ψευδεπίγραφη Μακεδονία συνεχίζεται όπου αυτό είναι δυνατό και με ότι μέσα διαθέτει το γειτονικό κράτος. Μάλιστα η προπαγάνδα δεν αφορά μόνο το όνομα των Σκοπίων αλλά και το αλυτρωτικό όραμα που τρέφουν πολλοί εξ αυτών για ένα ανεξάρτητο κράτος της «Μακεδονίας» στο οποίο θα φτάνει σχεδόν μέχρι τη Θεσσαλία.
Το καπέλο που βλέπετε στη φωτογραφία θα μπορούσε ενδεχομένως να πωλείται σε κάπου στα Σκόπια, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εντοπίστηκε από έλληνα στρατιωτικό της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) να πωλείται στο πρατήριο του αρχηγείου της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (ISAF) στη Καμπούλ, από εκεί δηλαδή που κάνουν τις αγορές τους όλοι οι στρατιωτικοί όλων των χωρών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.
Έτσι μέσω του απλού αυτού τρόπου, ο κάθε ένας ξένος στρατιωτικός που βρίσκεται στην ISAF "ενημερώνεται" για...το κράτος της «Μακεδονίας» και φυσικά το φέρουν με «περηφάνια» πολλοί εκ των 165 υπηρετούντων εκεί σκοπιανοί στρατιωτικοί. Μήπως θα έπρεπε να κάποιος να αντιδράσει διαμαρτυρόμενος στην ISAF που επιτρέπει να πωλούνται καπέλα με διφορούμενα και αλυτρωτικά μηνύματα εναντίον της Ελλάδας;


Πηγή : http://www.defencenet.gr/

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αεροπορική βάση στην Ίμβρο "σφήνα" στο βόρειο Αιγαίο κατασκευάζει η Τουρκία



Προωθημένη αεροπορική βάση επιχειρήσεων με διάδρομο αποπροσγείωσης μαχητικών αεροσκαφών μήκους 2.100 μ. κατασκευάζουν οι Τούρκοι με άκρα μυστικότητα στην Ίμβρο το νησί που η Άγκυρα μετέτρεψε σε ανοικτή φυλακή για να διώξει τους Έλληνες κατοίκους του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στην δημοσιότητα το defencenet.gr η αεροπορική βάση κτίζεται δίπλα (απόσταση 1,6 χλμ) από το κεντρικό στρατόπεδο του νησιού όπου εδρεύει ένα σύνταγμα ειδικών δυνάμεων, αλλά και η μονάδα του πυροβολικού (1,5 χλμ από την πρωτεύουσα το χωριό Παναγιά Μπαλωμένη).
Η μονάδα υποστηρίζει κυρίως τους εκτοξευτές των πυραύλων WS-1 των 302 χλστ, εμβέλειας 80 χλμ. που εδράζονται σε τετραπλούς εκτοξευτές και στοχεύουν τη Λήμνο. Το αεροδρόμιο θα έχει την δυνατότητα υποστήριξης των δύο βασικών τύπων μαχητικών αεροσκαφών, F-16C/D και F-4Ε 2020 Terminator (λόγω του οριακού μήκους του διαδρόμου για απογειώσεις με πλήρες οπλικό φορτίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως σε συνθήκες επιχειρήσεων ή για αναγκαστικές προσγειώσεις μαχητικών), των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 και C-160 της τουρκικής Αεροπορίας, καθώς και όλων των ελικοπτέρων. Το αεροδρόμιο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά στρατιωτικούς σκοπούς.
Η κίνηση της Άγκυρας είναι καθαρά επιθετική ειδικά αν συνδυαστεί με τις εργασίες αναβάθμισης του κεντρικού λιμανιού του νησιού του Κάστρου που βρίσκεται βορειοανατολικά, τις νέες αποθήκες πυρομαχικών που κτίζονται συνέχεια και τα έργα υποδομής και υποστήριξης βόρεια της πρωτεύουσας του νησιού. Οι εργασίες έχουν ενταθεί από το περασμένο καλοκαίρι κα σίγουρα αυτό δεν είναι άσχετο με ην ελληνική κινητικότητα λίγα μίλια βορειοδυτικά στα πετρελαϊκά πεδία της Θάσου και του Μπάμπουρα.Δημιουργείται μία προωθημένη αεροπορική βάση, λίγα μίλια βορειοανατολικά της Λήμνου και νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης, ανάλογη με την Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου, προφανώς για να υποστηρίζει τις βάσεις Μπαλίκεσερ και την Μπαντίρμα, αλλά και για να αποτελεί εφαλτήριο σε αποβατικές ενέργεις στο βόρειο Αιγαίο. Το αεροδρόμιο κατασκευάστηκε σε εκτάσεις που ανήκαν σε Έλληνες στους οποίους δε τους αναγνωρίστηκαν οι παλαιοί τίτλοι κυριότητας και έτσι τα κτήματα αυτά περιήλθαν στην κατοχή του τουρκικού δημοσίου. Όπως φαίνεται από την φωτογραφία του αεροδρομίου (λήφθηκε μόλις είχαν τελειώσει οι εργασίες του διαδρόμου αποπροσγείωσης και πριν αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του πύργου ελέγχου, των υποστέγων, των αποθηκών κλπ) βρίσκεται στη μέση μιας αγροτικής περιοχής.Στην Ίμβρο το 1964 απαγορεύθηκε η διδασκαλία της ελληνικής με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος των μαθητών να μεταναστεύσει προς Κωνσταντινούπολη και Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την δραματική μείωση του ελληνικού πληθυσμού.
Έτσι από 9.000 μέλη περίπου το 1960, ανέρχεται σήμερα σε 500 περίπου ομογενείς (μονίμους κατοίκους) και στα δύο νησιά που με την συνθήκη της Λοζάνης, έμεινασν υπό τουρκική κατοχή (Ίμβρος-Τένεδος). Το 1965 ιδρύθηκαν οι περίφημες «ανοικτές φυλακές», όπου οι πάσης φύσεως εγκληματίες κυκλοφορούσαν αλεύθεροι από το πρωί μέχρι το βράδυ, προβαίνοντας σε κάθε είδους βιαιότητες σε βάρος του πληθυσμού και μάλιστα...χωρίς την τυπική δυνατότητα των τουρκικών αρχών ασφαλείας να παρεμβαίνουν! Γιατί; Σύμφωνα με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης θεσπίστηκε για την Ίμβρο και την Τένεδο καθεστώς ειδικής διοικητικής οργάνωσης (τοπική αυτονομία) αποτελούμενη από τοπικά στοιχεία για την παροχή εγγυήσεων στον γηγενή μη-μουσουλμανικό πληθυσμό (ο οποίος αποτελούσε τότε την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των δύο νήσων)!
Χαρακτηριστικό είναι όταν ομάδα παρακρατικών επιτέθηκε σε Ιμβριώτη ομογενή κατά την επίσκεψη του Έλληνα γενικού προξένου στην Κωνσταντινούπολη Αλέξη Αλεξανδρή αυτό έγινε όταν το αυτοκίνητο της αστυνομίας που συνόδευε τον Έλληνα διπλωμάτη, αποχώρησε με πρόσχημα την... έλλειψη ευθύνης στη περιοχή. Δηλαδή χρησιμοποίησαν το άρθρο 14, το οποίο βέβαια έχουν ποδοπατήσει όλα αυτά τα χρόνια. Από τους 9.000 Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου στις αρχές της δεκαετίας του 1960, σήμερα ο πληθυσμός δεν ξεπερνάει τους 500 περίπου ομογενείς και στα δύο νησιά...Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική εφημερδία Taraf, δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένη ομιλία Τούρκου συνταγματάρχη στην οποία ο Τούρκος αξιωματικός παραδεχόταν ότι βάσει οργανωμένου σχεδίου και για να διώξουν τους Έλληνες ομογενείς από την Ίμβρο μετέτρεψαν το 1965 το νησί σε ανοικτή φυλακή και το ίδιο πρότεινε να εφαρμοστεί μετά την κατάληψη του βόρειου Έβρου στην επίθεση που σχεδιαζόταν εκεί το 2003 βάσει των αποκαλύψεων της Taraf.
Όλα αυτά την ώρα που η Πολεμική Αεροπορία πιεζόμενη να περικόψει δαπάνες, προγραμματίζει, αν απαιτηθεί από τις οικονομικές εξελίξεις, την κατάργηση των προωθημένων Σμηναρχιών σε Σκύρο και Καστέλλι...


Πηγή : http://www.defencenet.com/

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΣΟΚ και.....Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής!

Τι είπαν παλαιότερα για τον σκοτεινό ρόλο του Προξενείου στη Θράκη επιφανή στελέχη της σημερινής κυβέρνησης

Η Πρωτοβουλία μας για την Απομάκρυνση του Τουρκικού Προξενείου από τη Θράκη είναι βέβαιο ότι ενόχλησε πολύ όχι μόνο τα τοπικά φερέφωνα των εξ Ανατολών μας γειτόνων (που εξαρχής έκαναν λόγο περί…«ακραίων ρατσιστικών κύκλων»), αλλά και αρκετούς εκπροσώπους των τοπικών ελληνόφωνων ΜΜΕ (λόγω φοβικότητας, «προοδευτικής» ανοησίας ή και…συμφέροντος). Βεβαίως, σ’ αυτούς ειδικά την ετικέτα του «ακροδεξιού» ή του «εθνικιστή» πολύ δύσκολα τους…βγαίνει να μας την προσάψουν, γιατί η τοπική μας κοινωνία είναι (δυστυχώς ή ευτυχώς) μικρή και ο κόσμος λίγο-πολύ γνωρίζει ποιοι είμαστε και από ποιους πολιτικούς χώρους προερχόμαστε (η από ποιους τέλος πάντων δεν…προερχόμαστε).
Δεν είναι όμως βέβαια μόνο οι…όποιες καταβολές μας. Εξαρχής δηλώσαμε ως Κίνηση (και πολλαπλώς τεκμηριώσαμε και στην παρούσα ιστοσελίδα) ότι το κλείσιμο του…ευαγούς ιδρύματος της Άγκυρας στην Κομοτηνή, θα αποβεί πρώτα απ’ όλα προς όφελος της ίδιας της μειονότητας. Ήδη το εκκωφαντικά εύγλωττο δεδομένο της συμπόρευσης και πολλών μουσουλμάνων της Θράκης με την Πρωτοβουλία μας, δείχνει πόσο…ρατσιστικά «εθνικιστικό» είναι στην πραγματικότητα το αίτημά μας και φυσικά καθιστά εξόφθαλμα σαφές το απολύτως γελοίον της οποιασδήποτε σχετικής (έστω και απλά υπαινικτικής) αναφοράς! Για να μην μείνει ωστόσο καμμία αμφιβολία στο μυαλό ακόμη και του πιο ανενημέρωτου (ή ίσως και του πιο…αφελούς) για το πόσο «ακραίο» και «εθνικιστικό» είναι στην πραγματικότητα ένα αίτημα για την εκδίωξη από τη Θράκη του τουρκικού Προξενείου και των παρακρατικών του μηχανισμών, που και την ίδια τη μειονότητα ποδηγετούν, αλλά και την ελληνική εθνική κυριαρχία στην περιοχή ευθέως υπονομεύουν, σκεφτήκαμε απλώς να σας θυμίσουμε για μια ακόμη φορά τι είπαν παλαιότερα για τον προκλητικό αυτό θεσμό κάποια πολύ γνωστά πολιτικά μας πρόσωπα, τα οποία βεβαίως κάθε άλλο παρά…«εθνικιστές» θα μπορούσαν να θεωρηθούν. Και αρχή θα κάνουμε σήμερα με δύο βασικά στελέχη της σημερινής κυβέρνησης: τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και τον Αντιπρόεδρο Θεόδωρo Πάγκαλο.
Ένα λοιπόν περίπου χρόνο πριν, στις 12 Φεβρουαρίου του 2009, ο τότε βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ανδρέας Λοβέρδος είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη λειτουργία του τουρκικού Προξενείου στη Θράκη. «Οι προξενικές αρχές της Τουρκίας στη Θράκη δεν επιδεικνύουν συμπεριφορές παρόμοιες με τις ελληνικές στη γείτονα χώρα, που εφαρμόζουν απαρέγκλητα το Διεθνές Δίκαιο», είχε παρατηρήσει, διευκρινίζοντας ακολούθως πως «έχουμε συμπεριφορές που αντιστρατεύονται ακόμη και τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας, προκειμένου να κρατούν ορισμένους μειονοτικούς σε δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης, επί τω σκοπώ να είναι το προξενείο καλός αγωγός για πράγματα που είναι εκτός κάθε έννοιας νομιμότητας». Η παρέμβαση μάλιστα αυτή του νυν Υπουργού Εργασίας, τον είχε φέρει στη συνέχεια σε λεκτική αντιπαράθεση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη, ο οποίος περίπου μας είχε πει τότε ότι όλα στη Θράκη βαίνουν…καλώς!Ακόμη πιο εντυπωσιακές όμως ήταν οι παλαιότερες δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο άνθρωπος που (για όποιον δεν θυμάται) αποκάλεσε ευθέως το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής «φωλιά εχιδνών», είχε έρθει σε τριήμερη περιοδεία στη Θράκη (25-27 Ιουλίου 1998) ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη και ευρισκόμενος στην Κομοτηνή είχε προβεί στις εξής πολύ ενδιαφέρουσες και άκρως χαρακτηριστικές δηλώσεις: «Το γενικό τουρκικό προξενείο εργάζεται εναντίον της χώρας μας με τρόπο που με δυσκολία μπορεί να γίνει ανεκτός. Και θέλω να προειδοποιήσω αυτό το προξενείο ότι είναι θεσμός με πολύ περιορισμένη εξουσία και ότι θα ήταν καλά να περιορισθεί στα αυστηρά και καλώς εννοούμενα καθήκοντά του. Διότι αλλιώς θα πάρει παραδειγματικό μάθημα και αυτό αφορά και το θεσμό και τα πρόσωπα που αυτή την στιγμή με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο υλοποιούν το θεσμό αυτό».
Θα επανέλθουμε βέβαια σύντομα με τις δηλώσεις και άλλων επιφανών στελεχών του πολιτικού μας κόσμου, που αποδεικνύουν (και αυτές) το ούτως ή άλλως κατά τη γνώμη μας απολύτως αυτονόητο: ότι το αίτημα για το κλείσιμο του τουρκικού Προξενείου βασίζεται σε μια απολύτως ρεαλιστική και επιτακτική ανάγκη και δεν είναι νοσηρή απόρροια…εθνικιστικών ονειρώξεων. Στην περίπτωση βέβαια ειδικά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η υπενθύμιση αυτή εκ μέρους μας έχει – εννοείται – και μία ακόμη προφανή…σκοπιμότητα. Να επανερεθίσει δηλαδή την ενδεχομένως…εξασθενημένη μνήμη τους, τώρα που το κόμμα τους και οι ίδιοι προσωπικά ξαναβρίσκονται στην εξουσία. Πρόκειται άλλωστε για ένα πρόβλημα, την ύπαρξη του οποίου παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας πριν από ενάμιση περίπου μήνα σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Πολατίδης και Βελόπουλος. Ο πρωθυπουργός είχε κάνει τότε λόγο για σταθερή και συνεπή πολιτική της ελληνικής πολιτείας «υπέρ και των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», η οποία έχει ήδη αρχίσει αποφέρει αποτελέσματα, για να καταλήξει λέγοντας: «Τα αποτελέσματα αυτά αναμφίβολα ενοχλούν όσους απεργάζονται την περιχαράκωση της μειονότητας και απεύχονται την πλήρη και δημιουργική παρουσία της σε μία ελληνική κοινωνία που παραδοσιακά σέβεται τη διαφορετικότητα».
Τι θα κάνει λοιπόν η κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτούς που…«απεργάζονται την περιχαράκωση», σ’ αυτούς που απομονώνουν και γκετοποιούν τη μειονότητα και ενσπείρουν συνεχώς διχαστικά μηνύματα μίσους μέσα στη θρακική κοινωνία; Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, είμαστε υποχρεωμένοι να θέσουμε ευθέως το ερώτημα, όσο και αν βεβαίως έχουμε κάθε λόγο δυστυχώς να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ερώτημα εμφανέστατα ρητορικό…


Πηγή  : http://www.proxeneio-stop.org/

Το ‘δώρο’ της Αλβανίας στον Παπανδρέου

Ενώ ο Πρωθυπουργός μιλάει για ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. εντός του 2014, η ίδια ακυρώνει την ελληνοαλβανική συμφωνία του 2009 για τα θαλάσσια σύνορα


Βέβαιη θεωρείται πλέον η ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από την επίσημη έγγραφη δήλωση στην οποία προέβη η αρμόδια αλβανική αρχή σήμερα το πρωί. Καίγεται έτσι ένα σημαντικό χαρτί για τη ελληνική πλευρά το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αντίστοιχη υπόθεση με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ανατολικό Αιγαίο.Όλα αυτά την στιγμή που μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ο αναπληρωτής του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών κύριος Δρούτσας ενημέρωνε την Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ενσωματωθούν τα Δυτικά Βαλκάνια, άρα και η Αλβανία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2014. Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αποστείλει παράλληλα επιστολή προς την ''Υπουργό Εξωτερικών'' της Ε.Ε. Καθριν Αστον και όλα τα συναρμόδια ευρωπαϊκά υπουργεία των χωρών μελών, προκειμένου να κάνει γνωστές τις προθέσεις τις Ελληνικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα.Δεν πέρασε όμως μια εβδομάδα και ήρθε η ανταπόδοση από την αλβανική πλευρά σε ένδειξη ''καλής θελήσεως'', όπως συνηθίζεται άλλωστε! Να θυμίσουμε ότι παρά τη μονογραφή, από την 21η Νοεμβρίου του 2008, της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για τη δημιουργία δύο στρατιωτικών κοιμητηρίων στην Βόρεια Ήπειρο, η Αλβανία εξακολουθεί να μηχανεύεται εμπόδια προκειμένου να μην διευθετηθεί αυτό το ιδιαίτερης ανθρωπιστικής και συναισθηματικής σημασίας θέματος για όλο τον ελληνικό λαό. ‘Πικρότερη γεύση’ αφήνει το θέμα αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια χρονική περίοδο η Ελληνική Βουλή κύρωνε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνοντάς την ουσιαστικά ένα βήμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Εντός του ίδιου πλαισίου θα πρέπει να ενταχθεί και η πολύ πρόσφατη ποινική καταδίκη με καθαίρεση από τα δημαρχιακά καθήκοντα και ποινή φυλάκισης του Βασίλη Μπολάνου, Προέδρου της Πολιτικής Οργάνωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», επειδή θέλησε οι πινακίδες σήμανσης οδών στην περιοχή δικαιοδοσίας του δήμου της Χιμάρας να αναγράφονται και στην ελληνική. Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την κύρωση από την ελληνική βουλή της συμφωνίας για την ένταξή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι φαίνονται τα Τίρανα να εμπαίζουν στην κυριολεξία την Αθήνα και να εξελίσσονται ουσιαστικά σε ''άσπονδο φίλo'', προσποιούμενα από τη μία τον καλό γείτονα, όποτε χρειάζονται τη στήριξή της, κι από την άλλη βάλλοντας ευθέως έναντι των ελληνικών συμφερόντων όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως είναι καιρός να επαναπροσδιοριστεί η σχετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτή την επιεικώς διφορούμενη αλβανική τακτική.


 
Πηγή : http://www.nenanews.eu/

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Ικανοποίηση στην Άγκυρα από την επιστολή Γ.Παπανδρέου

Δύσκολα κρύβει την ικανοποίησή της η Άγκυρα για την αποδοχή του διαλόγου από ελληνικής πλευράς, με την επιστολή Γ.Παπανδρέου προς Τ.Ερντογάν, αναφορικά με τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Καλές προθέσεις και πολιτική βούληση περιλαμβάνει η απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου, όπως ακριβώς ήταν και η επιστολή του κ. Ερντογάν» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σχολιάζοντας την επιστολή του πρωθυπουργού και βέβαια όταν λέει αυτά ο Α.Νταβούτογλου, κάθε σχόλιο περιττεύει.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την απάντηση «σε γενικές γραμμές θετική» και είπε πως «ελπίζει ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα».Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη πως «πρόκειται για επιστολή, που έχει συνταχθεί με θετικό και δημιουργικό πνεύμα» και τόνισε ότι «αμφότερες οι πλευρές έχουν πολιτική βούληση. Έχουμε, επίσης, σημεία διαφωνίας, πράγμα το οποίο είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι να μπορούμε να συνομιλήσουμε επί των θεμάτων αυτών».
Δηλαδή κάνει σαφές και σε όσους δεν έχουν πειστεί ακόμα ότι η επιστολή μιλάει για «διαπραγμάτευση εφ’όλης της ύλης» και όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα…Ένα ζήτημα είναι αν θα δοθεί η, πεντέμιση σελίδων, επιστολή Παναδρέου ολόκληρη στην δημοσιότητα για να ενημερωθούν οι πολίτες της χώρας για το ακριβές περιεχόμενό της, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.
Αν και τα αποσπάσματα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα πρέπει να είναι τα σημεία με την χαμηλότερη πολιτική έκθεση του πρωθυπουργού. Οπότε γίνεται ευκόλως αντιληπτό τι άλλο κρύβεται.
Πάντως για το θέμα αναμένεται τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αποδεχθεί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε τις τουρκικές διεκδικήσεις, με "plan B" την Χάγη, που απέφευγαν πάση θυσία όλες οι πολιτικές ηγεσίες από το 1974 μέχρι σήμερα και να μην τοποθετηθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ανανέωση18:00) Οπως αναμενόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος τοποθετήθηκε τελικά. Ξεκαθάρισε ότι "Η Χάγη αφορά την υφαλοκρηπίδα" και υποστήριξε ότι "Η επιστολή επαναλαμβάνει τις γνωστές, δεδομένες, εθνικές μας θέσεις οι οποίες συγκεντρώνουν και ευρύτατη πολιτική αποδοχή".
Επίσης έδειξε ότι ενδιαφέρεται πολύ για να απαλλαγεί η...Τουρκία από τις αμυντικές δαπάνες που προκαλεί η ένταση στο Αιγαίο λέγοντας ότι "Στόχος εδώ και δεκαετίες είναι να εκλογικευθούν οι αμυντικές δαπάνες και να απαλλαγεί η χώρα μας αλλά ν’ απαλλαγεί και η Τουρκία από το βάρος αυτής της έντασης, το οποίο βεβαίως προκαλείται από μονομερείς ενέργειες και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ"Και συνέχισε υποστηρίζοντας ότι "Είναι προαπαιτούμενο, είναι όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, όπως συμβαίνει σε όλα τα δυτικά κράτη δημοκρατίας και δικαίου, να υπάρχει απόλυτος πολιτικός έλεγχος της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής και της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη Τουρκία υπάρχει ένα πρόβλημα εξαγωγής εσωτερικών προβλημάτων το οποίο το βλέπουμε και σ’ αυτά τα σενάρια του 2003 τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας κι έχουν προκαλέσει μια πολύ μεγάλη εσωτερική συζήτηση στην Τουρκία. Τα σενάρια και για την ένταση στο Αιγαίο, την προκλητή ένταση, και για ενδεχόμενες κινήσεις στον Έβρο, στη Θράκη. Λένε οι Τούρκοι επίσημοι ότι πρόκειται απλώς για σενάρια, για ασκήσεις. Ακόμη δεν έχουμε μελετήσει τα πλήρη κείμενα των επισήμων δηλώσεών τους, γιατί αναμιγνύονται πληροφορίες δημοσιογραφικές και πληροφορίες οι οποίες έχουν επίσημο χαρακτήρα. Πάντα υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο με πολλή ψυχραιμία αντιμετωπίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι ούτε ο τουρκικός λαός ούτε η τουρκική κυβέρνηση θα ήθελε να καθοδηγείται από μη ελεγχόμενες από αυτήν εξελίξεις. Άρα έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διαμορφωθούν αυτές οι θεσμικές προϋποθέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν και τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών και την αλλαγή της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί δε νομίζω ότι αυτή η κατάσταση βοηθά κανέναν και βεβαίως δε βοηθά ούτε τα ευρύτερα συμμαχικά συμφέροντα, για να χρησιμοποιήσω μια παραδοσιακή έκφραση.
Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο, καθώς είχε προηγηθεί γραπτή πρόσκληση στην απαντητική επιστολή που απέστειλε στον κ. Ερντογάν τη Δευτέρα.
Ο Γ.Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας τόνισε, ότι "Η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας" εννοώντας προφανώς ότι θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.



Πηγή  : http://www.defencenet.gr/

«Ρεσιτάλ» Νταβούτογλου στα τουρκικά ΜΜΕ για Κύπρο και έμμεσο μήνυμα προς Αθήνα

- Μετά τα «συγχαρητήρια» στον Γ. Παπανδρέου για την επιστολή του, ήρθε η σειρά των απειλών για την Κύπρο!
- Έμμεσο μήνυμα και προς την Αθήνα «Oσοι είναι συνομιλητές μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση.»
Πλέον, ο Αχμέτ Νταβούτογλου αφού φαίνεται πως εξασφάλισε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που είχε θέσει η Τουρκία για διάλογο εφ όλης της ύλης στο Αιγαίο, μετά την απαντητική επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού, ήρθε η σειρά της Κύπρου να κάτσει στη θέση του προς διαπαιδαγώγηση άτακτου μαθητή, αφού η Ελλάδα βαίνει προς συμμόρφωση, από την «μεγαλόψυχη πλην όμως αυστηρή και ακριβοδίκαιη Τουρκία».
«Εμείς κάνουμε τα δέοντα για το όραμα της ειρήνης», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί βέβαια πως πέρα από αυτά τα «δέοντα» ουδεμια ευθύνη φέρει, για την οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη...
Αναλυτικά η δήλωση του Α. Νταβούτογλου που έκανε στο τουρκικό κανάλι NTV είναι η εξής:
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά νομίζει ότι λέγοντας «όχι» στα πάντα, θα καταλήξει στη λύση που επιθυμεί. Όσοι όμως είναι συνομιλητές μας, (σ.σ. προφανώς εννοεί, εκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον έλληνα Πρωθυπουργό) πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει αποφάσεις κάτω από πίεση. Εμείς κάνουμε τα δέοντα για το όραμα της ειρήνης. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά ο δρόμος της επιβολής της δικής τους λύσης, στριμώχνοντας την Τουρκία.»


Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Πιέζουν για διεθνή διάσκεψη;

Τι συζήτησε ο Ταλάτ με την τουρκική κυβέρνηση

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετέβη χθες στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις συναντήσεις του με τις κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής της Τουρκίας, ο κ. Ταλάτ συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά κατέβαλε προσπάθειες για να αποσιωπήσει την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα τα τουρκοκυπριακά μέσα πραγματοποιούν μια απλή αναφορά στην επίσκεψη, αποφεύγοντας να αναφερθούν στο περιεχόμενο των συζητήσεων.
Η kathimerini.com.cy, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογραφικούς κύκλους που παρακολουθούν από κοντά το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξασφάλισε πληροφορίες που αφορούν στα σημεία που συζήτησε ο Ταλάτ με τους Γκιουλ, Ερντογάν και Νταβούτογλου. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, τόσο η τουρκική όσο και η τ/κ πλευρά παραμένουν έντονα ενοχλημένες από την τελική έκβαση της υπόθεσης Όραμς.Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ θα πρέπει να είναι ο τελευταίος ο οποίος θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις. Στη συνάντηση Ταλάτ-Νταβούτογλου συζητήθηκε το γεγονός ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί άμεσα συμβιβασμός στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Άλλωστε, αμέσως μετά την επιστροφή του, ο κ. Ταλάτ δήλωσε στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους ότι άμεσος στόχος του είναι ο συμβιβασμός στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο κ. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε τον κ. Ταλάτ για το γεγονός ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να υποστηρίζει τις κινήσεις του.Ας σημειωθεί ότι στην Άγκυρα δεν αποκλείεται το γεγονός να επιστρέψει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέες προτάσεις και κινήσεις.
Εν τω μεταξύ, πρώην μέλος της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας στην kathimerini.com.cy, διευκρίνισε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να «πιέσει» την Αθήνα, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο για σύγκληση διεθνούς συνόδου κορυφής για το Κυπριακό.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Διαμαρτυρονται οι Αντιπροσωπίες για το διορισμό του Τούρκου Προέδρου

Ο Tούρκος βουλευτής Μεβλούτ Τσαβούσογλου διορίστηκε χθες πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή τον Σοσιαλιστή Ισπανό Λουίς Μαρία ντε Πουίγκ. Είναι η πρώτη φορά που ένας βουλευτής της Τουρκίας αναλαμβάνει το ευρωπαϊκό αυτό αξίωμα. «Είμαι υπερήφανος που είμαι ο πρώτος Τούρκος που προεδρεύει αυτής της Συνέλευσης», δήλωσε και προσέθεσε: «Είμαι επίσης ο πιο νέος και ο πιο φαλακρός».
Καθόλου χιουμοριστικά, πάντως, δεν εισέπραξαν το γεγονός οι Κοινοβουλευτικές Αντιπροσωπίες Κύπρου και Ελλάδας, που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αντιδημοκρατική διαδικασία με την οποία επελέγη ο Τσαβούσογλου με κοινή γραπτή ανακοίνωση. Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, ο Αριστοφάνης Γεωργίου, τόνισε ότι με τη διακήρυξη αυτή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τον τρόπο που μεθοδεύθηκε η εκλογή Τσαβούσογλου στο αξίωμα του προέδρου της Συνέλευσης. Μία διαδικασία, διευκρίνισε, που μας στέρησε τόσο το δικαίωμα να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε, με την ψήφο μας, τη συγκεκριμένη, μοναδική, υποψηφιότητα, όσο και το να εκφράσουμε στην Ολομέλεια τις αντίθετες απόψεις μας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας Ντίνος Βρεττός, που διευκρίνισε ότι τα περιθώρια αντίδρασης Ελλήνων, Κυπρίων και άλλων ενδεχομένως βουλευτών, στη μεθοδευμένη ανάδειξη του Τούρκου βουλευτή στο αξίωμα του Προέδρου της ΚΣΣΕ, ήταν μηδενικά. Από τη στιγμή που ο κ. Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της ΚΣΣΕ, η υποψηφιότητά του δεν τέθηκε, βάσει του Κανονισμού, σε ψηφοφορία, πρόσθεσε ο Έλληνας βουλευτής.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι: «Το ζήτημα δεν αφορά τον κ. Τσαβούσογλου προσωπικά αλλά τη χώρα του, την Τουρκία. Μία χώρα, η οποία επί 35 χρόνια κατέχει στρατιωτικά τη Βόρεια Κύπρο και επιδεικνύει απειθαρχία στο Διεθνές Δίκαιο και στα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων. Επιπροσθέτως, χιλιάδες αιτήσεις συσσωρεύονται κατά της Τουρκίας, κάθε χρόνο, ενώπιον του ΕΔΑΔ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν καταδίκες για παραβιάσεις σε μειονοτικά, θρησκευτικά και ατομικά δικαιώματα, καθώς και λογοκρισία του Τύπου. Ακράδαντα πιστεύουμε ότι η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της ΚΣΣΕ θα πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει πιο δημοκρατική και πιο διαφανής».Κατά την ομιλία του ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε, πάντως, ότι «αισθανόμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι από ποτέ», σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο χιλιετίες, η Τουρκία είναι μια γέφυρα ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, από την παγωμένη γη της Αρκτικής ως τις ηλιόλουστες ακτές» των χωρών του νότου.


Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Διάλογο εφ'όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο αποδέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου

Μία εξέλιξη που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά δυσμενής για τα εθνικά συμφέροντα, σημειώθηκε πριν από λίγο: Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Ταγίπ Ερντογάν για διμερή απ'ευθείας διάλογο "εφ'όλης της ύλης" στο Αιγαίο και από εδώ και στο εξής οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα μπορούν πλέον να οδηγήσουν μέχρι και σε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν την κυριαρχία της χώρας. Μάλιστα στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν πέρα από τον απ'ευθείας διάλογο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών (!) προτείνει εν συνεχεία, αν δεν "τα βρούμε", προσφυγή στην...Χάγη! Η κίνηση είναι πρωτοφανής και είναι άγνωστες οι συνέπειές της.
Κατ'αρχήν τι εννοεί με την προσφυγή στην Χάγη; Εννοεί ότι μπορούν να προσφύγουν οι δύο πλευρές μόνο για την υφαλοκρηπίδα ή για το σύνολο των διμερών προβλημάτων που υπάρχουν και έχουν προκληθεί από την επιθετικότητα της Τουρκίας; Αυτό δεν διευκρινίζεται. Διότι αν πάμε και για συνοριακές διαφορές είναι τελείως διαφορετικό το θέμα από την υφαλοκρηπίδα.
Τι σημαίνει Δικαστήριο Χάγης; Σημαίνει ότι έτσι και συμφωνήσει και η Τουρκία για την προσφυγή στη Χάγη, όποια απόφαση λάβει το Δικαστήριο είναι υποχρεωμένα τα μέρη που έχουν προσφύγει να την αποδεχθούν! Αν π.χ. αποφασίσει το Δικαστήριο ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και η υφαλοκρηπίδα τους αποτελεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Μικράς Ασίας, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχθούμε. Το ζήτημα είναι ποιος θα εγγυηθεί την ανεξαρτησία των δικαστών και σε τελική ανάλυση πως αυτά που κατακτήσαμε - με την έννοια του επιτεύγματος της απελευθέρωσης μετά από 450 χρόνια τουρκοκρατίας - με τα όπλα και με άφθονο αίμα θα τεθούν υπ'όψιν ενός ουδέτερου - στην καλύτερη περίπτωση - παρατηρητή. Δηλαδή κάποιος τρίτος θα αποφασίσει για το αν η χώρα έχει δίκαιο ή όχι;
Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο:
Στην επιστολή σημειώνει ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο ότι ενέργειες όπως το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα που δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας «δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεών μας» και υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι διερευνητικές επαφές και να λάβουν νέα ώθηση". Δηλαδή "επειδή μας απειλείτε με πόλεμο, επειδή πετάτε επάνω από τις στέγες των σπιτιών μας με τα μαχητικά σας, επειδή κάνετε έρευνες για πετρέλαιο σε περιοχή που θεωρούμε ότι είναι δική μας, ελάτε να κάνουμε διάλογο"! Απίστευτο!
Σημειώνει, ωστόσο, ότι "η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι χωρίς ημερομηνία λήξης."
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε με την επιθετική της πολιτική: Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαπραγματευθούμε τις απαιτήσεις της, αφού ως γνωστόν η ελληνική πλευρά δεν διεκδικεί τίποτα!Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμφωνημένης λύσης, σε προσυμφωνημένο χρόνο που μένει να καθορισθεί, ο Γιώργος Παπανδρέου προτείνει η Ελλάδα και η Τουρκία να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας.Έτσι λοιπόν η Τουρκία καθίζει στο τραπέζι "με το έτσι θέλω" της Ελλάδα για να διαπραγματευθεί η τελευταία αυτά που μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων θεωρούσε δικαιώματά της. Ποια είναι τα θέματα που θέλει η Άγκυρα να συζητηθούν; Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν θέματα όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς των "γκρίζων ζωνών", δηλαδή νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, ο αφοπλισμός των νησιών Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, τα 10 ν.μ του εναέριου χώρου, η αποδοχή από την Ελλάδα της άρνησης επέκτασης των χωρικών υδάτων πάνω από τα 6 ν.μ. κλπ.Που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση που δεν υπάρξει ελληνική υποχώρηση και ύπαρξη συμφωνίας θα έχουν καταγραφεί επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όλες οι τουρκικές διεκδικήσεις. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι αποδείχθηκε αδιέξοδη η πολιτική του "δεν διεκδικούμε τίποτα δεν παραχωρούμε τίποτα". Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να ζητήσουμε, έστω σεβασμό συνθηκών (διαβάστε σε άλλο σημείωμα της πρώτης σελίδας, ποία μεταχείριση επιφύλαξαν στους Έλληνες της Ίμβρου που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από την συνθήκη της Λοζάνης, οι Τούρκοι), αλλά για να επιτύχουμε να πάψουν να παραβιάζουν τα θαλάσσια, εναέρια και ενίοτε χερσαία σύνορά μας και να μην προκαλούν. Αυτό ζητάμε μόνο...Ένα άλλο σημείο της επιστολής που χρειάζεται να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι αυτό που αναφέρεται στις "στρατιωτικές δραστηριότητες των δύο χωρών στο Αιγαίο ως εστίες έντασης οι οποίες πρέπει να αποτραπούν"! Το Αιγαίο χωρίς τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή τουλάχιστον χωρίς τις δραστηριότητές τους (;), δηλαδή για "να μην προκαλούν εστίες έντασης"...
Από εκεί και πέρα στην επιστολή αναφέρονται ως τομείς δυνητικής συνεργασίας η Ενέργεια (πετρέλαια...), το Εμπόριο και Επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η Παράνομη μετανάστευση, η Πράσινη Ενέργεια, Περιβάλλον, Αναδάσωση και Πράσινη Ανάπτυξη, οι Υποδομές και Μεταφορές και η Καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
Όλα αυτά υπό την προστασία της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, προφανώς...
Κάνει τέλος μια απαρίθμηση των γενικών ενοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χώρων, αναφέροντας συγκεκριμένα τις ακόλουθες θεματικές: διμερής συνεργασία, περιφερειακή συνεργασία (Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Μαύρη Θάλασσα, Βαλκάνια, Καύκασος), παγκόσμια θέματα (κλιματική αλλαγή, μη διασπορά πυρηνικών όπλων, οικονομική κρίση και θεσμοί), σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόοδος διερευνητικών επαφών και μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο.Κλείνοντας την επιστολή του προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μήνυμα ειρήνης που μετέφερε τον Οκτώβριο στον τουρκικό λαό και τονίζει ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και να τις οδηγήσουν προς ένα λαμπρό μέλλον προς όφελος των δύο λαών.Η επιστολή επιδόθηκε από τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φάνη Ξυδά. Στην απαντητική του επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ενθαρρυμένος από την κοινή τους επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, Τονίζει δε, ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επιλύσουν τα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα, ιδίως ενώπιον των μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. "Αναφορικά με το Αιγαίο, πρωταρχική προτεραιότητα της Ελλάδας είναι η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης".Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει "την ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, τόσο των διμερών όσο και των πολυμερών, καθώς αυτές αποτελούν το πλαίσιο για το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και συνιστούν θεμέλιο προς εξασφάλιση διαρκών σχέσεων καλής γειτονίας". Τότε τι θα συζητήσουν; Αφού η Άγκυρα διαφωνεί ως προς το σύνολο των ανωτέρω θεμάτων με την ελληνική θέση και η επιδίωξή της είναι να αναθεωρηθούν οι συνθήκες.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι "το κλειδί για βιώσιμη λύση είναι να αφεθούν οι δύο κοινότητες να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση". Περιγράφοντας τη λύση, κάνει αναφορά σε "ένα ομοσπονδιακό σχήμα με δομές που θα εγγυώνται την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους". Ιδού και η ελληνοτουρκική ομοσπονδία στην Κύπρο...
Αφού εκφράζει την υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στη σημασία εκπλήρωσης εκ μέρους της Τουρκίας, των υποχρεώσεών της έναντι της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Σχετικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τονίζει ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκείας, πολιτιστικών καταβολών ή εθνοτικής προέλευσης, είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας και προσωπική του δέσμευση έναντι κάθε Έλληνα πολίτη.Όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση, στην επιστολή αναφέρεται ότι η συνεργασία τόσο στο διμερές, όσο και στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της Τουρκίας προς τις επιχειρήσεις της FRONTEX, αποτελεί τον μόνο τρόπο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Δεν αναφέρει όμως ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα η λαθρομετανάστευση να έχει εξελιχθεί στην κορυφαία ασύμμετρη απειλή για τη χώρα.Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτείνει την οργάνωση μιας επίσημης επίσκεψης σε πρωθυπουργικό επίπεδο και προσκαλεί τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη χώρα μας, τονίζοντας ότι τα δύο υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει να καθορίσουν μια κατάλληλη ημερομηνία πιθανώς πριν το καλοκαίρι.
Είναι βέβαια η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός δέχεται διάλογο εφ΄όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας...


Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Απειλεί ο Ιλκέρ Μπασμπούγ μετά τις αποκαλύψεις της "Βαριοπούλας"

Απειλεί ευθέως με "κίνηση των Ενόπλων Δυνάμεων" ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιλκέρ Μπασμπούγ με αφορμή το μπαράζ κατηγοριών που δέχεται το στρατιωτικό κατεστημένο μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Taraf», ότι σύμφωνα με το «σχέδιο Βαριοπούλα» προβλεπόταν μεταξύ άλλων και ο βομβαρδισμός δύο τζαμιών:
«Ένας στρατός που επιτίθεται φωνάζοντας ''Αλλάχ, Αλλάχ'', πώς μπορεί να βομβαρδίσει τζαμιά; Απευθύνομαι στους ασυνείδητους. Έχει όρια και η υπομονή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς μπορείτε και κατηγορείτε με αυτόν τον τρόπο τις ένοπλες δυνάμεις;»
"Έχει όρια και η υπομονή των Ενόπλων Δυνάμεων" δηλώνει ο Μπασμπούγ. Δηλαδή τι θα κάνουν αν εξαντληθεί η υπομονή τους; Πραξικόπημα; Εισβολή στην Ελλάδα; Θα βομβαρδίσουν νησιά; Τι απ'όλα;
Επίσης ο Μπασμπούγ δήλωσε και τα εξής: «Έως σήμερα έχουν διεξαχθεί 61 έρευνες σχετικά με διαρροές, και από αυτές οι εννιά πήραν μορφή δικαστική. Η μία ολοκληρώθηκε και ένας αξιωματικός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και αποπέμφθηκε. Υπάρχουν άλλοι δέκα αξιωματικοί διαφόρων βαθμών που κρατούνται. Αισθάνομαι ντροπή, αλλά είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσω τον όρο. Τον τελευταίο καιρό, το πραξικόπημα και οι ισχυρισμοί περί πραξικοπήματος έχουν εξελιχθεί σε κύριο θέμα της επικαιρότητας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από τους ισχυρισμούς αυτούς. Το ερώτημα που πρέπει να διατυπωθεί είναι ποιοι ωφελούνται από την αναπαραγωγή των ισχυρισμών περί πραξικοπήματος».



Πηγή : http://www.defencenet.gr/

Από το σχολείο στο υπουργείο

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα


Από τα δρώμενα των εκατό γκρίζων ημερών της νέα κόπιας... σοσιαλιστικής διακυβέρνησης προκύπτει ότι αυτά τα νέα κυβερνητικά αστέρια φορτωμένα με τα τόσα και τόσα οράματα, αποδεικνύονται μαθητευόμενοι μάγοι.
Το κυβερνητικό αλαλούμ ξεπέρασε τα σύνορα του γελοίου και τους εμφανίζει ως πολιτικούς ζογκλέρ. Άσχετοι και πανάσχετοι βρέθηκαν από τα θρανία και τα σαλόνια σε κυβερνητικές θέσεις που απαιτούν όχι μόνο κολλεγιακές γνώσεις αλλά κυρίως κοινωνική εμπειρία και κάποια αληθινά ιδανικά που να τους οδηγούν σε ανάλογες πράξεις.
Ήρθαν από το τίποτα, διαχειρίζονται το τίποτα και πάνε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και αγκαλιά με την καρέκλα. Αθλιότητα της πολιτικής.
Κλάψε “κυρίαρχε» λαέ! Το γουστάρεις.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Επιστροφή στο Ελσίνκι ζητά από την Τουρκία ο Γ. Παπανδρέου

Την επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον δρόμο του Ελσίνκι, προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στην επιστολή που είχε λάβει στις 30 Οκτωβρίου. Σημειώνει ότι η διαδικασία επίλυσης της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δύο χώρες θα πρέπει να απευθυνθούν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο πρωθυπουργός τονίζει στην απάντησή του, ότι το casus belli, οι υπερπτήσεις και οι ερευνητικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα δεν βοηθούν καθόλου τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και προκρίνει ως μοναδικό τρόπο αποτελεσματικής ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο είναι η αποφυγή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων που τροφοδοτούν την ένταση. Κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να αποφασίσουν ελεύθερα για το κοινό τους μέλλον, χωρίς καμιά έξωθεν παρέμβαση ή πίεση. Όπως διευκρινίζει, η λύση για την επανένωση της νήσου μπορεί να κινείται μόνον εντός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ και να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με το κοινοτικό κεκτημένο. Ο Γ. Παπανδρέου απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προσπάθεια παρέμβασης της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, λέγοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Πολιτείας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε να αντιμετωπισθούν με όρους αμοιβαιότητας, τονίζει. Για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός καλεί τον ομολογό του να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής μεταναστών και δηλώνει έτοιμος να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου δράσης. Όπως αναφέρει, η συνεργασία της Τουρκίας με την Ελλάδα, αλλά και την ευρωπαϊκή δύναμη FRONTEX αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει τεχνογνωσία και να μεταφέρει στην Τουρκία την εμπειρία της στα ευρωπαϊκά θέματα, ώστε να συμβάλλει στην ενταξιακή της πορεία. Επισημαίνει, όμως, ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του τουρκικού κράτους, απέναντι στην ελληνική μειονότητα και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελεί προϋπόθεση.
Όπως είχε προαναγγελθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσκαλεί τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα. Αφήνει ανοιχτή την ημερομηνία, γράφοντας ότι αυτή θα αποτελέσει το αντικείμενο συνομιλιών ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Πιθανώς η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί πριν το καλοκαίρι. Ο Γ. Παπανδρέου θέτει την ατζέντα της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο πλευρές τη συνεργασία τους είναι η Ενέργεια, το εμπόριο και επενδύσεις, ο Πολιτισμός, η παράνομη μετανάστευση, το Περιβάλλον , οι υποδομές και μεταφορές και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η περιφερειακή συνεργασία, η πρόοδος των διερευνητικών επαφών και τα μέτρα μείωσης της έντασης και ενίσχυσης της ασφάλειας στο Αιγαίο. Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, ο πρωθυπουργός προχωρά στην εκτίμηση ότι μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν μπορούν να αλλάξουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να οδηγήσουν τους λαούς τους σε ένα λαμπρό μέλλον.


Πηγή : http://www.enet.gr/