Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν θα έλθει τελικά στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Εconomist» το οποίο ξεκινά αύριο. Ο κ. Γκρούεφσκι ενημέρωσε μάλιστα σχετικά τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες το βράδυ. Σημειωτέον ότι τα Σκόπια είχαν υποβάλει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αίτημα για υπέρπτηση του κυβερνητικού αεροσκάφους με τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εν όψει της πιθανής επίσκεψης του κ. Γκρούεφσκι.
Τα πυρά,εντομεταξύ, της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Νίκολα Γκρούεφσκι για την εκφρασμένη πρόθεσή του να θέσει σε δημοψήφισμα ενδεχόμενη πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χρήσεις διεθνώς, με την επισήμανση ότι και ο ίδιος θα την καταψηφίσει.Υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο κ. Γκρούεφσκι, ανέφεραν ότι για το κόμμα το προτιμότερο θα ήταν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για πρόταση με την οποία θα συμφωνούσαν τόσο η ΠΓΔΜ όσο και η Ελλάδα.Ωστόσο, τα ίδια στελέχη δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, εξαιτίας των ισχυρών διεθνών πιέσεων για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη και για πρόταση που θα μπορούσε να κατατεθεί και με την οποία δεν θα συμφωνούσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα το καθόριζε η Βουλή.Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του οποίου ηγείται ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ανέφερε σήμερα ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα δημοψήφισμα, την έκβαση του οποίου, ο κ. Γκρούεφσκι προαναγγέλλει εκ των προτέρων.Ο αντιπρόεδρος του SDSM, Γκόρνταν Γκεοργκίεφ, πρόσθεσε ότι «ένα τέτοιο δημοψήφισμα έχει ως στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου».Ο ίδιος σημείωσε ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα «θα πλήξει το κύρος της χώρας και θα αποτελέσει ταφόπλακα της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας».«Γι΄αυτούς τους λόγους, ο κ. Γκρούεφσκι ας πάει μόνος του στο δημοψήφισμα και ας αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις συνέπειες μίας τέτοιας ενέργειας», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του SDSM.
«Είναι πολύ νωρίς να σκέφτεται δημοψήφισμα για το όνομα του κράτους», δήλωσε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Σκόπια, Έρβαν Φουερέ, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού ότι δεν αποδέχεται την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και θα προσφύγει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό.Ο Φουερέ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στα Σκόπια, επέκρινε τις δηλώσεις Γκρουέφσι επισημαίνοντας πως οι δύο πλευρές οφείλουν να καθίσουν και να διαπραγματευθούν και να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευθούν εσφαλμένα. «Νομίζω, είπε ο Φουαρέ, ότι η δήλωση του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι, υπογραμμίζει περαιτέρω, την επείγουσα ανάγκη για διμερείς συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών και να μην γίνονται δημόσιες δηλώσεις, διότι με τις συνομιλίες θα μπορούσε το ζήτημα να επιλυθεί, ενώ οι δηλώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρεξήγηση. Πράγματι, είναι σημαντικό να βρεθεί λύση γιατί είναι προς το συμφέρον των πολιτών και των δυνητικών επενδυτών στη χώρα. Το να μιλάμε για ένα δημοψήφισμα είναι πολύ πρόωρο καθώς βρισκόμαστε, ήδη, στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων» είπε ο Erwan FOUÉRÉ που εκτελεί χρέη ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ στα Σκόπια.
Τελικά η κυβέρνηση των Σκοπίων θα θέσει σε δημοψήφισμα την κυοφορούμενη πρόταση Νίμιτς για το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι θα ενθαρρύνει το “όχι”.
Πηγή : http://www.tovima.gr/, http://echedoros-a.blogspot.com/, http://www.naftemporiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου