Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

υπουργείο εξω(φρε)νικών

-Καίγεται ο κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας να ξαναβγεί ο Μ.Α. Ταλάτ στις σημερινές ψευδοεκλογές. Κατανοεί ότι αν κερδίσει ο κ. Έρογλου, όχι μόνο θα μείνουν στο τραπέζι όλες οι παραχωρήσεις που έχει κάνει στον πρώτο γύρο των συνομιλιών, αλλά θα αναγκασθεί να κάνει και άλλες στα κρίσιμα ζητήματα για την Κύπρο, προκειμένου να μην υλοποιήσει τις υποτιθέμενες απειλές του ο κ. Έρογλου, ότι θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες.8Δυστυχώς ο χρόνος περνά και η κυπριακή ηγεσία εμφανίζεται ανίκανη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ερμηνεύσει τη γνωστή και πάλι τακτική της τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Έρογλου έχει καταλάβει πόσο ευάλωτος είναι ο κ. Χριστόφιας, καθώς ό,τι κι αν συμβεί δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών και έτσι θα τον ωθήσει στα όριά του, τα οποία φαίνεται να είναι εντελώς ελαστικά…
DΤελικά ούτε ο πρέσβης κ. Σωτηρόπουλος στις Βρυξέλλες ούτε ο κ. Ράλλης στην Αθήνα ούτε οι δεκάδες διπλωμάτες και υπάλληλοι που ασχολούνται με τα ευρωπαϊκά ζητήματα δεν είδαν και δεν άκουσαν από τον Δεκέμβριο για την ενημέρωση της Κομισιόν σχετικά με την προώθηση του Κανονισμού Απευθείας Εμπορίου με τα Κατεχόμενα. Αυτό θέλουν να μας πείσουν. Η επαγγελματική ανεπάρκεια ακούγεται ως η καλύτερη εκδοχή. Γιατί το μυαλό πάει και σε πολύ χειρότερες εκδοχές, μια και από την προώθηση του Κανονισμού διευκολύνονται πολλοί.
-Απλώς να σας πούμε ότι τον Δεκέμβριο, εάν γινόταν γνωστή η υπόθεση και δεν την έθαβαν κάποιοι, ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Παπανδρέου όφειλαν να απαιτήσουν την απόσυρση του Κανονισμού με την απειλή του μπλοκαρίσματος και άλλων κεφαλαίων της Τουρκίας. Κανείς δεν έμαθε όμως για τον Κανονισμό και έτσι όλα πήγαν μέλι γάλα για την Τουρκία.
8Ο κ. Δρούτσας στην Άγκυρα λησμόνησε, αν δεν κάνουμε λάθος από την ανάγνωση των δηλώσεών του, τόσο το Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης και προς την Κύπρο, αλλά και το Κυπριακό. Ευτυχώς και βρέθηκε κάποιος δημοσιογράφος και έθεσε το ερώτημα και ακούσθηκε και το Κυπριακό. Επρόκειτο περί μεγάλου «φάουλ» και ελπίζουμε να ήταν το μόνο.
DΔιαμαρτύρεται η κ. Άννα Φραγκουδάκη γιατί «επανεμφανίστηκε πρόσφατα η συστηματική κατάχρηση από ορισμένες πολιτικές ομάδες των λέξεων ''έθνος, παράδοση, πατρίδα'' και των συνωνύμων αυτών…» και δηλώνει ότι: «Οφείλεται στην ιστορία, που έχει για αιώνες αποδώσει σε αυτές τις λέξεις ηθική διάσταση και συναισθηματικό βάρος τόσο μεγάλα, ώστε από σημασίες να έχουν γίνει αξίες με τη μορφή ταμπού».
-Ενοχλητικό ταμπού δηλαδή η λέξη πατρίδα ή έθνος, υπέρμετρη σημασία για λέξεις που για την κ. Φραγκουδάκη δεν λένε τίποτα, καθώς είναι απλώς «σημασίες». Είναι προφανές ότι οι αμοιβές από τα προγράμματα εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων στη Θράκη, εκτός από «σημασίες» είναι και κάτι χειροπιαστό. 8Η κ. Φραγκουδάκη, παλαιά φίλη και συνεταίρος της νυν γ.γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Θάλειας Δραγώνα, πρεσβεύει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία.Την είδαμε στην κ. Ρεπούση, στην κ. Κουλούρη στον κ. Λιάκο.DΤη βλέπουμε σε αυτήν την ομάδα που στηριζόμενη από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα (όχι μόνο για λόγους ακαδημαϊκούς), επιχειρεί να ενοχοποιήσει την εθνική μας ταυτότητα.
-Ο έτερος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, ο υφυπουργός Σπύρος Κουβέλης, έγραψε και πάλι ιστορία.8Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του απευθύνεται προς τα ΜΜΕ καλώντας τα να «ορίσουν αρμόδιο συντάκτη ο οποίος θα παρακολουθεί τις διαρκώς αυξανόμενες δραστηριότητες στον τομέα του στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό».DΝα σας το πούμε απλά: ο κύριος υφυπουργός θεωρεί ότι πρέπει οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ να διαθέσουν έναν συντάκτη για να καλύπτει τις «αυξανόμενες δραστηριότητές του». Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό: τις τελευταίες ημέρες οι αρμοδιότητες αυτές κάλυψαν την κηδεία του αδελφού τού εμίρη του Άμπου Ντάμπι, την αφή του Αγίου Φωτός και γεύμα με τον ιρανό υφυπουργό. Φανταστείτε να γίνει κάποτε και υπουργός. Δεν θα ζητά δικό του συντάκτη, αλλά ολόκληρο κανάλι και εφημερίδα για να καλύπτει την «αυξανομένη» δραστηριότητά του…
Στο Σκοπιανό, ο κ. Δρούτσας για επικοινωνιακούς λόγους έσπευσε να δηλώσει ότι αποδεχόμαστε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς. Μάλλον μας ξεπερνά η διπλωματική τακτική του, καθώς εφόσον δηλώνει ικανοποιημένος από το σκέλος της πρότασης που αφορά το όνομα, η λογική λέει ότι το έτερο σκέλος, π.χ. του εύρους χρήσης της νέας ονομασίας, θα πρέπει να ικανοποιεί και την άλλη πλευρά.8Υπήρξε πάντως έλλειμμα ετοιμότητας του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς πιάστηκαν στον ύπνο από τα Σκόπια που φρόντισαν να επωφεληθούν από την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία αναλαμβάνουν τον Μάιο, για να προβάλουν τη «μακεδονική ταυτότητα και πολιτισμό». Γι' αυτό εξάλλου και βάφτισαν την προεδρία τους «Μακεδονική Προεδρία 2010». Συγχαρητήρια..
DΗ ελληνική «πρωτοβουλία» για την Ατζέντα 2014, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα μπει μπροστά για να καθοδηγήσει τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ε.Ε., είναι ένα όμορφο και εύηχο θεωρητικό πλαίσιο, που έχει δυστυχώς μικρά ποδάρια (πιθανότατα είναι και κουτσό). Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν η Σλοβενία που οργάνωσε συνάντηση των χωρών των Βαλκανίων από όπου απουσίαζε η Ελλάδα. Μετά ήταν η Ουγγαρία που οργάνωσε μία ακόμη συνάντηση με τον σέρβο και τον κροατη υπουργό Εξωτερικών και προσκάλεσε και τον κ. Δρούτσα, ο οποίος έσπευσε να ανταποκριθεί. Πάλι καλά. Το γεγονός ότι τον κάλεσαν αποτελεί σημαντική πρόοδο!
-Το μήνυμα ότι στηρίζεται στη Διπλωματική Υπηρεσία ήθελε να στείλει ο Δ. Δρούτσας, καθώς εμφανίσθηκε στην Επιτροπή της Βουλής συνοδευόμενος από τον Δ. Τουλούπα, επικεφαλής της Α4 Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών. Καθώς τα φαινόμενα απατούν, να διευκρινίσουμε ότι ο κ. Τουλούπας, στις συναντήσεις του υπουργού με την τουρκική ηγεσία, βρισκόταν ο ίδιος όπως και οι άλλοι υπηρεσιακοί στον προθάλαμο περιμένοντας τον κ. Δρούτσα να ολοκληρώσει τις μυστικές συνομιλίες του, για τις οποίες φυσικά κανείς δεν γνωρίζει οτιδήποτε.... 8Ο ρόλος αυτός του κ. Δρούτσα, του έμπιστου μεταφορέα μηνυμάτων από και προς την τουρκική ηγεσία χωρίς να γράφεται τίποτα και να κοινοποιείται, ακόμη και στις υπηρεσίες, οτιδήποτε, ίσως εξηγεί πειστικά γιατί επελέγη για τη θέση αυτήν από τον Γ. Παπανδρέου.
DΌσο δίκιο κι αν έχουν οι διπλωμάτες μας για την περικοπή μέχρι κατάργησης του επιδόματος εξωτερικού, δεν μπορεί να φθάνουν σε ακραία όρια, που ζημιώνουν τη χώρα. Πολύ καλά έκανε ο πρέσβης μας στην Άγκυρα, όπως και οι υπηρετούντες στην πρεσβεία διπλωμάτες, που λόγω της επίσημης επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα στην Τουρκία δεν πήραν μέρος στην απεργία, που είχε στηρίξει η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων. Και είχε άδικο ο σύμβουλος πρέσβη κ. Γιώργος Δημητριάδης, που σε συνεδρίαση της ΕΔΥ κατηγόρησε τον πρέσβη κ. Ξυδά γιατί... τόλμησε να μην απεργήσει... Μα καλά, όλα θυσία στον βωμό του χρήματος;
-Χρήσιμο πάντως θα ήταν το ΥΠΕΞ να έδινε μια λίστα με το ύψος αυτών των επιδομάτων εξωτερικού. Για να ξέρει η κοινή γνώμη για τι ποσά μιλούν οι διπλωμάτες μας.
3Θα ήμασταν ευτυχείς εάν την ευαισθησία που δείχνουν για την «ταυτότητα» των τουρκογενών στη Θράκη, των δίγλωσσων σε μερικά χωριά της Μακεδονίας, στους Αλβανούς, στους Ρομ και σε κάθε άλλο κατατρεγμένο την επεδείκνυαν και για τη δική μας «ελληνική ταυτότητα». Αλλά για την κ. Φραγκουδάκη, που για χρόνια εκτελεί εργολαβικά επ' αμοιβή έργο του υπουργείου Παιδείας στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης, αυτά όλα, όταν αφορούν την Ελλάδα, είναι απλώς «λέξεις ταμπού» και «νοηματικές παγίδες». (βλ. «ΤΑ ΝΕΑ» Σαββατοκύριακο 6-7 Μαρτίου, ΙΔΕΕΣ σελ. 20 στήλη SMS).

Πηγή : http://www.paron.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: