Για άστοχες και ατυχείς εισηγήσεις στο μάθημα της ιστορίας όπως αυτό διαμορφώθηκε στα νέα αναλυτικά προγράμματα έκανε λόγο σήμερα η Επίτροπος Παιδείας του ΔΗΚΟ(Δημοκρατικό Κόμμα) και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Αθηνά Κυριακίδου.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη η κ. Κυριακίδου, ανέφερε ότι "Παρατηρούνται ορισμένες βολικές παραλείψεις και αλλαγές στη χρησιμοποιούμενη ορολογία, που σε μεγάλο βαθμό προκαλούν το δημόσιο αίσθημα". Πρόσθεσε δε, ότι η ιστορία δεν είναι υποκειμενική ούτε μπορεί να υποτάσσεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά πρέπει να αποτυπώνει πραγματικά ιστορικά γεγονότα, βασιζόμενη σε πηγές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, ''Η ειδική αναφορά στη γενοκτονία των Αρμενίων και των Ποντίων έχει απαλειφθεί από τη διδακτέα ύλη, ενώ αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να υποτιμάται. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ενώ έως τώρα περιγραφόταν ως ''εθνικοαπελευθερωτικός'', μετονομάζεται πλέον σε ''αντιαποικιακό''.
Το ΔΗΚΟ, θεωρεί ότι ο ορισμός για τον προσανατολισμό του αγώνα δόθηκε από τον ίδιο τον αγώνα και από αυτούς που τον συντέλεσαν. "Η εισαγωγή", συνέχισε η κ. Κυριακίδου, "Οποιουδήποτε επιπρόσθετου προσδιορισμού δεν πρέπει να αναιρεί τον υφιστάμενο προσδιορισμό του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος είναι δεδομένος.Ακόμα, όπως πρόσθεσε, "Η θεματική ενότητα της ''Τουρκοκρατίας'' μετονομάζεται σε ''Η Κύπρος υπό Οθωμανική κυριαρχία'' και ως διδακτικός στόχος της θεματικής ενότητας καθορίζονται ''οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τις δύο μεγάλες εθνοτικο-θρησκευτικές ομάδες του νησιού''. Η διαχωριστική πρόνοια για τους Κύπριους της εποχής και η πλήρης εξίσωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι καινοφανές στοιχείο, το οποίο κρίνουμε ως προβληματικό. Η σκοτεινή περίοδος της τουρκοκρατίας ήταν τραυματική για τον ελληνισμό και δεν χρειάζεται ωραιοποιήσεις για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων'', σημείωσε .
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, "Δεν συνάδουν με τη δική μας αντίληψη για το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και δεν θεωρούμε ότι συμβάλουν θετικά στην αναβάθμιση της παιδείας μας, αλλά μάλλον αναστάτωση θα προκαλέσουν στη σχολική κοινότητα και στον εκπαιδευτικό κόσμο''.Απο την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Φύτος Κωνσταντίνου, στις δικές του δηλώσεις, ανέφερε ότι μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης από την Επιτροπή Παιδείας του ΔΗΚΟ, θα επανέλθει με ολοκληρωμένες εισηγήσεις.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος ήταν καθηγητής πρώτα σε Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και μετά στην Κύπρο είναι γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις (χωρίς ιδεολογικό προσδιορισμό γιατί όταν δεν σου αρέσει η Ελλάδα δεν σου αρέσουν και οι Ελληνες αριστεροί) είχε καλέσει την κ.Ρεπούση στην Κύπρο να ασχοληθεί με τα θέματα ιστορίας. Βέβαια μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε και τις πιέσεις της ΟΕΛΜΕΚ(ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ αντίστοιχη της ΟΛΜΕ στην Ελλαδα και είναι εμφανής η διαφορά) αναγκάστηκε να φύγει. Ο ερχομός της κ.Δραγώνα στο υπουργείο Παιδείας, στην Ελλάδα έλυσε τα χέρια της κ.Ρεπούση μια και επίσημα μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς να φαίνεται. Το μακρύ χέρι των κ. Δραγώνα και Ρεπούση στην Κύπρο το ερευνούμε και θα επανέλθουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου