Ο σχεδιαστής της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και προαγωγός του δόγματος περί νεοθωμανισμού” υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μέσα στις τρεις προηγούμενες ημέρες δύο σημαντικές συναντήσεις-πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων την προώθηση στην Ε.Ε. ανέλαβε εσχάτως η Άγκυρα.
Την ίδια ώρα που η ελληνική πολιτική ηγεσία κάνει αγώνα δρόμου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η κοινωνία αγκομαχά από τα μέτρα λιτότητας.
Η πρώτη από τις συναντήσεις πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Βελιγράδι ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σερβίας και της (προεδρεύουσας στην Ε.Ε.) Ισπανίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, Βουκ Γέρεμιτς και Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, αντίστοιχα. Η δεύτερη έγινε χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας, της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Αμπντουλάχ Γκιουλ, Μπορίς Τάντιτς και Χάρις Σιλάιτζιτς. Ο Νταβούτογλου, όπως φαίνεται, επιδιώκει να αναλάβει εργολαβικά την προώθηση της ιδέας για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Η ιδέα αυτή όμως πρωτοδιατυπώθηκε στην ευρωπαϊκή σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003, υιοθετήθηκε μάλιστα τότε σχετική διακήρυξης, ενώ πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε την ένταξη των Δυτικών Βαλκιανίων στην Ε.Ε. το 2014.
Η συνάντηση των τριών υπουργών Τουρκίας, Σερβίας, Ισπανίας στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών επιτυχημένης διεξαγωγής της επικείμενης υπουργικής διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Σεράγεβο. Ως γνωστόν και πέραν όλων των άλλων εσωτερικών και περιφερειακών προβλημάτων, το ζήτημα-αγκάθι για την επιτυχία μιας τέτοιας διεθνούς συνάντησης είναι η επίλυση του ζητήματος της συμμετοχής του Κοσόβου, κάτι το οποίο αρνούνται οι Σέρβοι, αν αυτό καλείται ως ανεξάρτητο κράτος και όχι ως μέρος της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο UNMIK, όπως δέχεται το Βελιγράδι αλλά αρνείται η Πρίστινα. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του σέρβου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος είπε ότι “οι τρεις χώρες δεν συμφωνούν σε ένα ζήτημα, στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να συνεχίσουν την καλύτερη δυνατή συνεργασία στο θέμα που αποτελεί κοινή προτεραιότητα, την ένταξη όλων των ευρωπαϊκών κρατών στην Ε.Ε. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, μεταξύ άλλων και για τη συμμετοχή του Κοσόβου σε περιφερειακές συναντήσεις. Δεν βρήκαμε ακόμη τις λύσεις, αλλά εργαζόμαστε σκληρά γιʼ αυτό... Όμως, μπορώ να συμπεράνω ότι υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και αποφασιστικότητα απʼ όλους, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα”. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε “στο κοινό όραμα για την Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια”, τονίζοντας πως “οι συζητήσεις αυτές είναι ο πιο κατάλληλος μηχανισμός για την επίτευξη του στόχου”. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι τους τελευταίους έξι μήνες συναντήθηκε 12 φορές με τον σέρβο ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι πιστεύει στη συμβολή της Σερβίας ως κεντρικής χώρας των Δυτικών Βαλκανίων στην προσέγγιση της περιοχής με την Ε.Ε.
Η δεύτερη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας, της Σερβίας και του προεδρεύοντα της τριμερούς βοσνιακής προεδρίας, με αντικείμενο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση των προέδρων των τριών χωρών. Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών έχουν συναντηθεί πέντε φορές το τελευταίο εξάμηνο.
Μόλις προχθές η τουρκική εξωτερική πολιτική είχε μία σημαντική επιτυχία, καταφέρνοντας να πείσει τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στη σύνοδό τους στο Ταλίν της Εσθονίας να δεχθούν η Βοσνία να ενταχθεί στο “Σχέδιο δράσης για ένταξη” (ΜΑΡ) στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρά την αντίθεση μεγάλων κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, ενώ αρχικά μόνο δύο χώρες τάχθηκαν με το μέρος της Βοσνίας (η άλλη ήταν η Σλοβενία), τελικά πείστηκαν οι υπουργοί 15 κρατών και έκλιναν υπέρ μιας ςευνοϊκή για το Σεράγεβο νατοϊκής απόφασης. Γράφτηκε ότι στη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών υπήρξε τέτοια ένταση που χύθηκαν τα ποτήρια με κρασί των υπουργών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Ράσμουσεν να αναφωνήσει: “Το τραπέζι μας έγινε όπως τα Βαλκάνια!”
Το δόγμα της νέας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής περί “στρατηγικού βάθους” είναι πνευματικό τέκνο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Από το 2002 που το ισλαμοδημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η τουρκική κυβέρνηση έχει προωθήσει μια ολιστική εξωτερική πολιτική. Όπως μάλιστα σημειώνει ο τούρκος αναλυτής Σενκ Σιντάρ, οι σχεδιαστές αυτής της νέας προσέγγισης της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική αναφέρονται στο νέο δόγμα με βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως “ήπια δύναμη” και “πολιτικοπολιτισμική κληρονομιά” (αναφορά που παραπέμπει στην οθωμανική παράδοση). Ο εμπνευστής της πολιτικής περί “μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες” είδε με επιτυχία να ευοδώνονται οι μεσολαβητικές πρωτοβουλίες του σε Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λίβανο και μόνο τελευταία είδε τους Αρμένιους να διακόπτουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των τουρκοαρμενικών σχέσεων. Σίγουρα δεν βαίνουν όλα καλώς για τον Νταβούτογλου, λ.χ. και η μεσολαβητική του επιχείρηση στην Τεχεράνη συναντάει δυσκολίες. Σε ανάλυσή του στην “Επιθεώρηση Τουρκικής Πολιτικής” ο Νταβούτογλου περιγράφει τις προκλήσεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής: οικονομική κρίση, ενεργειακή ασφάλεια, παράνομη μετανάστευση, επιδημικές ασθένειες, κλιματική αλλαγή, οργανωμένο έγκλημα, διαπολιτισμική και διαθρησκευτική μισαλλοδοξία, εξτρεμισμός και τρομοκρατία. Όπως επισημαίνει, αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την αληθινή και αποτελεσματική αλληλεγγύη του ευρασιατικού χώρου και την... ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγετική δύναμη ανά τον κόσμο τον 21ο αιώνα.
Πηγή : http://www.makthes.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου