Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Α. Βγενόπουλος: Παρηγοριά στο μέτοχο…

Με τη βεβαιότητα του ανθρώπου, που αν γινόταν Πρωθυπουργός για μια ημέρα η Ελλάδα θα δανειζόταν με επιτόκια… Λουξεμβούργου, μίλησε επί παντός του επιστητού χθες το βράδυ ο κ. Α. Βγενόπουλος. Μέσα στο χείμαρρο των προτάσεων του… δια πάσαν εθνικήν νόσον, όμως, ο δημιουργός του «μεγαλύτερου ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου» λίγα είχε να πει για τις… νόσους που ταλανίζουν την MIG και τους μετόχους της.
Στη χθεσινή τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΙ, ο κ. Βγενόπουλος εμφανίσθηκε απογοητευμένος από τα λάθη του Πρωθυπουργού και την επίμονη «πτήση» των spread, επέκρινε τον Θ. Πάγκαλο για τις «σαχλαμάρες» του περί «κομπίνας» με την Ολυμπιακή (αν και δεν θα καταθέσει εναντίον του αγωγή, κατά την παλαιά του συνήθεια), ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την αποπομπή της υπουργού Υγείας από την κυβέρνηση για τις «καθυστερήσεις» στο έργο της, ενώ καυτηρίασε κουμπαριές των κυβερνητικών στελεχών, σκάνδαλα που πιθανόν να εμφανισθούν στο μέλλον (!), αλλά και τις σχέσεις του ΟΠΑΠ με την Intralot.Ο άνθρωπος που είχε λύσεις για όλα δεν έδωσε, όμως, πειστικές απαντήσεις όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα του οίκου του, σε μια εποχή που κάθε λόγος παρηγοριάς στους μετόχους της MIG μάλλον θα ήταν ευπρόσδεκτος, καθώς διαπιστώνουν ότι η μετοχή του ομίλου «βυθίσθηκε» χθες κατά 6,41% και διαπραγματεύεται κάτω και από το 1,5 ευρώ, εμφανίζει μεγάλες ζημιές στην τελευταία χρήση και η S&P διατηρεί την πιστοληπτική της αξιολόγηση στο BB/negative/B, διαπιστώνοντας ότι η πώληση της Chipita δεν θα ωφελήσει τον ισολογισμό της.
Στα σχετικά ερωτήματα, που δεν θα έλεγε κανείς ότι ήταν ιδιαίτερα πιεστικά, ή διεισδυτικά, ο κ. Βγενόπουλος:
- Επιστράτευσε μια καινοφανή θεωρία, που ίσως κάποτε να διδάσκεται στις οικονομικές σχολές, ισχυριζόμενος ότι δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία οι ζημιές άνω των 100 εκατ. ευρώ του 2009, αφού αυτό που μετράει είναι η απόδοση των κεφαλαίων (!). Η MIG έκλεισε τη χρήση του 2009 με μικρή αρνητική απόδοση κεφαλαίων, συνεπώς κατά τον κ. Βγενόπουλο δεν υπάρχει πρόβλημα (!).
- Ισχυρίσθηκε, ότι ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η MIG κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιώσει τους μετόχους της, γι’ αυτό και διανέμει τεκμαρτό μέρισμα, παρότι εμφανίζει ζημιές. Κατά τη θεωρία Βγενόπουλου, οι μέτοχοι θα πρέπει, ίσως, να πανηγυρίζουν επειδή η εταιρεία τους επιστρέφει υπό μορφή τεκμαρτού μερίσματος ένα μικρό μέρος των τεράστιων κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει και σήμερα τα βλέπουν να απαξιώνονται, καθώς η κεφαλαιοποίηση της MIG μόλις ξεπερνά τα 1,1 δισ. ευρώ.
- Για την απαξίωση της μετοχής, ο κ. Βγενόπουλος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, με το επιχείρημα, ότι αυτή την περίοδο όλες οι τιμές στο ΧΑ έχουν υποχωρήσει. «Ξέχασε» να πει, όμως, αφού άλλωστε δεν ερωτήθηκε σχετικά, ότι η μετοχή της MIG έχει πάρει από τα μέσα του 2009 «διαζύγιο» από το δείκτη FTSE-20, εμφανίζοντας αισθητά χειρότερη απόδοση από το βασικό δείκτη των «βαριών» χαρτιών, όπως εύκολα διαπιστώνει κάθε μέτοχος, με μια ματιά σε ένα συγκριτικό γράφημα –σε ετήσια βάση ο δείκτης FTSE-20 είναι περίπου αμετάβλητος, ενώ η μετοχή της MIG «γράφει» απώλειες της τάξεως του 50%.

Πηγή : http://www.sofokleous10.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: