Σε ναυάγιο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά τη διευθέτηση διαφορών που υπήρχαν μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με τον νότιο τομέα εναέριας κυκλοφορίας του ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα τυχόν συμφωνίας θα ήταν η κατάργηση του κέντρου ελέγχου (CAOC) του Εσκί Σεχίρ και η αναβάθμιση του CAOC Λάρισας, ώστε να καλύπτεται όλη την περιοχή. Παράλληλα, η Αθήνα ζήτησε και πέτυχε την αναίρεση αναφοράς του Αμερικανού διοικητή του νατοϊκού στρατηγείου της Σμύρνης, με την οποία η νατοϊκή διοίκηση έθετε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στο Αιγαίο. Το συγκεκριμένο έγγραφο εστάλη τέλη Μαρτίου ως συνημμένη αναφορά του Αμερικανού διοικητή, σε έκθεση που αφορούσε τη συνεργασία των νατοϊκών επιχειρησιακών κέντρων Ελλάδας και Ιταλίας, με την οποία γινόταν λόγος για εξαίρεση της περιοχής του Αιγαίου. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος αντέδρασε άμεσα και με επιστολή του προς τον διοικητή της Σμύρνης τού επισήμανε ότι με τη συγκεκριμένη αναφορά υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και θίγει την ελληνική εθνική ακεραιότητα. Ακολούθησε η ανάκληση του αρχικού εγγράφου. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το θέμα ανέκυψε ως αποτέλεσμα τουρκικών πιέσεων προς τον Αμερικανό διοικητή, ο οποίος είναι νέος σε αυτήν τη θέση.
Οσον αφορά τα CAOC Λάρισας και Εσκί Σεχίρ, πηγές των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών αναφέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ατύπως αποδεχθεί την εναλλαγή Ελληνα και Τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στο CAOC Λάρισας, θέμα που η τουρκική πλευρά θεωρούσε ότι είχε κλείσει. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας έθεσε πιεστικό αίτημα ανάλογης ελληνικής παρουσίας στο στρατηγείο της Σμύρνης, κάτι που η τουρκική πλευρά δεν αποδέχθηκε. Παράλληλα, η Αγκυρα ζήτησε να εφαρμοστεί διασυνδεσιμότητα των ραντάρ. Η Αθήνα απάντησε ότι ουσιαστικά η τουρκική πλευρά ζητούσε με αυτόν τον τρόπο να μπορεί να παρακολουθεί την εναέρια κυκλοφορία σε ολόκληρο το Αιγαίο και εντός του FIR Αθηνών, αίτημα που δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί. Οπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εάν προχωρούσε μια τέτοια συμφωνία, η τουρκική αμφισβήτηση στο Αιγαίο, αντί να αποθαρρυνθεί, θα εδραιωνόταν.
Επειτα από συνεννόηση των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας, η ελληνική πλευρά έθεσε σε ανώτατο νατοϊκό επίπεδο τις ενστάσεις της, επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές αξιώσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία δεν αποδέχεται αναβάθμιση της ελληνικής εκπροσώπησης πουθενά. Ετσι, η νέα δομή του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστη στον νότιο τομέα της Συμμαχίας, όπου θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν οι υφιστάμενες δομές.
Πηγή : http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου