Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Παίζουν με τη φωτιά οι Κύπριοι. Ο Ερογλου βγάζει τη μάσκα.

Το αποτέλεσμα των "εκλογών" στα κατεχόμενα σηματοδοτεί τη μονιμοποίηση του στάτους κβο των τελευταίων 36 ετών και τη μεταβολή των γεωστρατηγικών πραγματικοτήτων στην περιοχή, οι οποίες δεν θα είναι προς όφελος των Ελληνοκυπρίων, γράφει ο Άγγλος ανεξάρτητος δημοσιογράφος Γκουίν Ντάγιερ, στην αγγλόφωνη "Χουριέτ Ντέιλι Νιους". Με μία τάση απειλητική προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει πολιτική διευθέτηση, στο πλαίσιο μιας χαλαρής ομοσπονδίας, τότε το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είναι γεγονός και αν συμβεί αυτό τότε η Αγκυρα, χωρίς ελπίδες ένταξης, "δεν θα συνεχίσει να αισθάνεται δεσμευμένη σε μοντέλα συμπεριφοράς που εκπορεύονται από την Ε.Ε.". Ο δημοσιογράφος κατηγορεί τους Ελληνοκυπρίους ότι αγνοούν τη γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής και στοιχηματίζουν με υψηλό ρίσκο. Σαν παράδειγμα αναφέρεται στο πραξικόπημα του 1974 "που έφερε την καταστροφή στους Ελληνοκυπρίους", οι οποίοι συνεχίζουν, όπως υποστηρίζει, να ασκούν μέχρι σήμερα πολιτική υψηλού ρίσκου. Σαν παράδειγμα αναφέρεται στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν.
"Έπειτα από την εκλογή Ερογλου, ο οποίος είναι αντίθετος στην ενοποίηση της Κύπρου, φαίνεται ότι η μακρόχρονη ιστορία του Κυπριακού βαίνει προς το τέλος της. Το νησί θα μείνει μόνιμα διαιρεμένο, αν και θα περάσουν πολλά χρόνια έως ότου η διεθνής κοινότητα αποδεχθεί την πραγματικότητα, αναγνωρίζοντας την Τ.Δ.Β.Κ.", γράφει. Σαν συνέπεια αυτής της κατάστασης, συνεχίζει, η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η Ελλάδα δεν θα διαθέτει μοχλό πίεσης επί της Άγκυρας.
Τέλος, αναφέρει ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να παρενοχλήσει το στάτους κβο στην Κύπρο, ωστόσο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, αναδύεται ως περιφερειακή δύναμη. Οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους στην Ε.Ε. είναι επαρκής εγγύηση για την ασφάλειά τους, όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Στο μέλλον, όταν η Τουρκία δεν θα περιορίζεται από την προοπτική ευρωπαϊκής ένταξης, η ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων θα εξαρτάται κυρίως από την καλή θέληση της Άγκυρας.
Δημιουργία κρίσης προβλέπει και η Σύλβια Τιριάκι, καθηγήτρια στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, σε συνέντευξή της στη "Ζαμάν". Γράφει σχετικά ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν χωρίς μεγάλες εκπλήξεις, αρνητικές ή θετικές, τα ενδεχόμενα όμως να υπάρξει μείζων εξέλιξη είναι δύο: Είτε να χάσει εντελώς τις ελπίδες της για ένταξη στην Ε.Ε. η Τουρκία είτε οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις. Η Τιριάκι αναφέρει ότι το Κυπριακό δεν έχει ομοιότητες με το Κόσοβο, επειδή η Τουρκία δεν έκανε ποτέ εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους και επιδιώκει λύση βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Σιγά-σιγά, ο Ντερβίς Έρογλου αφαιρεί τη φιλειρηνική μάσκα που φόρεσε για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας που προκάλεσε η "εκλογή" του. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Βατάν", υπεραμύνθηκε της φωταγωγημένης σημαίας του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο, δήλωσε ότι θα παραμείνει εκεί "εσαεί", ενώ, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, από προηγούμενες τοποθετήσεις του ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν, ανέφερε ότι θα επανανοίξει τα κεφάλαια που συζήτησαν οι κ. Χριστόφιας - Ταλάτ. Ο Έρογλου χαρακτήρισε τις σχέσεις του με την Τουρκία αρμονικές, τόνισε ότι ουδέποτε είχε πρόβλημα με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ υπογράμμισε ότι θα συνεργάζεται με τον υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου. Απαντώντας σε ερώτηση, αν η σημαία του ψευδοκράτους στον Πενταδάκτυλο θα "σβηστεί" εάν εξευρεθεί λύση, δήλωσε προκλητικά ότι δεν θα αποδεχθεί λύση που θα προβλέπει κάτι τέτοιο. "Ποιον ενοχλεί η σημαία; Ίσως να ενοχλεί τους γείτονές μας στο νότο, αλλά όπως αυτοί έχουν τη σημαία τους, έχουμε και εμείς τη δική μας. Είμαστε και εμείς κράτος. Η σημαία με το μισοφέγγαρο δίπλα, θα μείνουν εκεί για πάντα" τόνισε. Ο κατοχικός ηγέτης διευκρίνισε ότι η αναφορά του πως θα συνεχίσει τις συνομιλίες από το σημείο στο οποίο έμειναν, δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητήσει τα κεφάλαια που συζήτησαν Χριστόφιας και Ταλάτ.
Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ακσάμ", ο Έρογλου ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στις συνομιλίες και το πρόβλημα να επιλυθεί μέχρι τέλος του χρόνου, όπως εισηγήθηκε ο Ερντογάν. Ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό δεν το δημιούργησε η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα. Τάχθηκε κατά της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης και διερωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν σε ένα ζήτημα στο οποίο διαφωνούν οι δύο πλευρές να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ τόσων κρατών;"Για το θέμα των εγγυήσεων, δήλωσε ότι αποτελούν κόκκινη γραμμή για την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Η εφημερίδα "Αφρίκα" αποκάλυψε ότι η επιστολή του Ντερβίς Έρογλου, προς τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, συντάχθηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Νταβούτογλου είχε την επιστολή έτοιμη και την έδωσε στον Έρογλου, μετά την "ορκωμοσία" του, λέγοντάς του να την υπογράψει και να τη στείλει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
"Δεν ξαναγίνομαι διαπραγματευτής, ακόμα και αν γεμίσουν το γραφείο μου με χρυσάφι", δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς στη "Χαλκίν Σεσί", τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τη θέση του διαπραγματευτή, ούτε θέλει να γίνει σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει το λαό με όσα γνωρίζει. Εάν ο Έρογλου ζητήσει τη γνώμη του, είπε, θα του τη λέει. Δήλωσε ακόμη ότι δεν ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε λύση.

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: