Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

«Παίρνω και εκτελώ εντολές από την Τουρκία»

Την πλήρη εξάρτηση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την Τουρκία παραδέχεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ».
Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παραδέχθηκε χωρίς ενδοιασμούς ότι ο εκάστοτε Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής εκτελεί οδηγίες της Άγκυρας.Μάλιστα, ο Ταλάτ προχώρησε ακόμη περισσότερο και αποκάλυψε ότι σε περίπτωση που δεν εκτελεσθούν οι οδηγίες της Άγκυρας, υπάρχουν τιμωρητικά μέτρα.
Σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ», ο Ταλάτ είπε επί λέξει: «Είμαι υποχρεωμένος να προειδοποιήσω το λαό. Ας πούμε ότι έρχεται μια εντολή από την Τουρκία, με την οποία ζητείται να κάνει ο Έρογλου, ό,τι έκανα εγώ μέχρι τώρα. Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθείς, δεν μπορείς να πληρώσεις τους μισθούς, δεν μπορείς να κάνεις δρόμους, δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Ο Έρογλου τι θα συζητήσει; Τη στιγμή που θα πει ''αναγνώρισε την κυριαρχία μου'', η υπόθεση θα έχει τελειώσει». Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο Έρογλου πείθει όταν λέει ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες, ο Ταλάτ απάντησε: «Δηλώνει ότι δεν θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες και ότι ο πρώτος που θα φύγει είναι ο Χριστόφιας. Είναι φυσικό. Με αυτά που θα πει στον Χριστόφια, ο τελευταίος δεν θα αντέξει στις συνομιλίες πάνω από τρεις ημέρες».Ο Ταλάτ κατηγόρησε, επίσης, τον Έρογλου ότι δεν έχει πολιτική, δεν συζητά πολιτικά και δεν εμφανίζεται σε καμιά πολιτική συζήτηση μαζί του. «Απλώς», πρόσθεσε, «με κατηγορεί ότι έκανα παραχωρήσεις». Ακόμη, επέκρινε τον Έρογλου επειδή υποστηρίζει ότι το περιουσιακό θα λυθεί στη βάση των αποζημιώσεων. «Αυτή» είπε, «είναι μια πολιτική που οδήγησε στην καταβολή αποζημιώσεων σε Ελληνοκυπρίους από την Τουρκία». Και εξηγώντας, στη συνέχεια, πώς λειτουργεί η παράνομη επιτροπή αποζημιώσεων, ανέφερε: «Όταν ένας Ελληνοκύπριος προσφύγει στην επιτροπή, κατ' άρχάς αναλαμβάνει το "Κτηματολόγιο" να διαπιστώσει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης. Στη συνέχεια, η αρμόδια διεύθυνση ετοιμάζει έκθεση σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δόθηκε η ακίνητη περιουσία σε κάποιο χρήστη. Ακολούθως ο Στρατός αποφαίνεται για τη στρατιωτική και στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή στην οποία βρίσκεται η περιουσία. Τέλος, η Εισαγγελία μελετά τις νομικές πτυχές. Εάν δεν υπάρχει μια από τις εκθέσεις αυτών των υπηρεσιών, η προσφυγή δεν εξετάζεται από την επιτροπή. Εάν εκλεγεί ο Έρογλου, μπορεί να πληγεί η επιτροπή».
Εξάλλου, σε δηλώσεις του στη «Μιλιέτ», ο Ταλάτ τόνισε ότι η λύση είναι προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, και κατηγόρησε τον Έρογλου ότι το όραμά του είναι η μη λύση. «Δίνει βαρύτητα όχι στη λύση, αλλά στην αναγνώριση της Τ.Δ.Β.Κ., για την οποία έγινε προσπάθεια τα τελευταία 35 χρόνια και απέτυχε. Αυτό δείχνει ότι επιμένει σε ξεπερασμένες πολιτικές. Γι' αυτό αν εκλεγεί, θα μας γυρίσει στα παλιά. Ο Ντενκτάς και ο Έρογλου δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και το επίπεδο των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε. Ο Ταλάτ προειδοποίησε ότι αν «εκλεγεί» ο Έρογλου, «ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα μπορεί να ανασάνει. Θα ξεχαστεί η λύση και η ευθύνη της μη λύσης θα επιρριφθεί στους Τουρκοκυπρίους. Από την άλλη, η Τουρκία θα αντιμετωπίσει προβλήματα στις διεθνείς της σχέσεις. Οι Τουρκοκύπριοι θα χάσουν ό,τι κέρδισαν μέχρι σήμερα».
Σε μιαν άλλη παραδοχή της εξάρτησής του από την Τουρκία, ο Ταλάτ, διέψευσε τους ισχυρισμούς του Έρογλου, ότι έκανε παραχωρήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό να γίνουν παραχωρήσεις χωρίς να το γνωρίζει η Τουρκία».........

Πηγή : http://www.sigmalive.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: