Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΘΡΑΚΗ: Ανεξάρτητος μειονοτικός συνδυασμός στις εκλογές! με τις… ευλογίες του τουρκικού προξενείου

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ

Έντονες διεργασίες για την κάθοδο ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές στη Θράκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τις ευλογίες του τουρκικού προξενείου στην περιοχή. Όπως πληροφορούμαστε, η κινητικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία στην περιοχή, η οποία εδώ και καιρό αναζητά την ευκαιρία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της ότι έχουν μεταβληθεί οι πληθυσμιακοί συσχετισμοί στην περιοχή εις βάρος της χριστιανικής πλειονότητας, έχει ήδη επισημανθεί από πολλούς παράγοντες: Από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και βουλευτή Ροδόπης Γιώργο Πεταλωτή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης σε συσκέψεις που έχουν με συνεργάτες τους ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.
Στη ΝΔ, μάλιστα, ο φόβος είναι κοινός: Η αυτόνομη κάθοδος μειονοτικού συνδυασμού, αποτελούμενου μόνον από μουσουλμάνους στις περιφερειακές εκλογές, είναι το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση στο μέλλον εκ μέρους της Άγκυρας –αν ευοδωθούν οι στόχοι της– καθεστώτος αυτονομίας στην περιοχή. Τα «καμπανάκια» που είχαν αρχίσει να χτυπούν πριν τις προηγούμενες εκλογές εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα διότι:
•Εξτρεμιστικοί πυρήνες αποφάσισαν να διοργανώσουν και πάλι εκδηλώσεις μνήμης για τον εκλιπόντα ανεξάρτητο βουλευτή της μειονότητας Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος δημιούργησε προφίλ Ντενκτάς το 1989. Το κόμμα του «Γκιουβέν» («Εμπιστοσύνη») είχε επιτύχει τότε με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές ποσοστό 29% στο νομό Ροδόπης, κόντρα σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Οι συνειρμοί που επιδιώκεται να δημιουργηθούν είναι αυτονόητοι.
•Η μειονοτική εφημερίδα Μπιρλίκ, μ’ ένα περίεργο άρθρο της, επανέφερε το θέμα του συλλογικού αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας ως δήθεν «τουρκικής» και προανήγγειλε καθαρά την κάθοδο ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού στην περιοχή.
Η κάθοδος ενός τέτοιου σχήματος θα έχει στόχο να επιτύχει την ψήφισή του από 150.000 μουσουλμάνους στην περιοχή προκειμένου να αποδειχθεί ότι η μειονότητα υπερτερεί πληθυσμιακά στους κρίσιμους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, όπως και να έχει δικούς της ανθρώπους στο νέο περιφερειακό συμβούλιο για να θέτει διάφορα θέματα, λόγου χάρη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα επίσημα έγγραφα της Δημόσιας Διοίκησης.
Για να επιτευχθεί αυτό, δηλαδή ο στόχος των 150.000 ψήφων, θα κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί του τουρκικού κράτους για τη μεταφορά «ετεροδημοτών» μουσουλμάνων ψηφοφόρων στη Θράκη από τη γειτονική χώρα, στην οποία μετοίκησαν τα προηγούμενα χρόνια. Μια πρώτη πρόβα έγινε στις τελευταίες εθνικές εκλογές: Καραβάνια μειονοτικών ψηφοφόρων από την Τουρκία εισήλθαν αθρόα την ημέρα των εκλογών στην ελληνική επικράτεια, με στόχο να επιτευχθεί η εκλογή δύο μουσουλμάνων βουλευτών στο νομό Ροδόπης, ώστε να αποδειχθεί ότι έχει μεταβληθεί ο πληθυσμιακός συσχετισμός στην περιοχή και να ανοίξουν νέα πεδία συζήτησης. Όμως η πολύ καλή εμφάνιση που έκαναν οι βουλευτές Γιώργος Πεταλωτής και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι οποίοι συσπείρωσαν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού γύρω τους, απέτρεψε αυτό το ενδεχόμενο. Οι Τούρκοι όμως «καιροφυλακτούν» και περιμένουν.
Στα κομματικά επιτελεία έχει ήδη αρχίσει πάντως η συζήτηση για υποψηφιότητες. Στη Νέα Δημοκρατία ισχυρό προβάδισμα έχει ο τέως περιφερειάρχης και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος κατά τη θητεία του στην περιοχή είχε αρκετά επεισόδια με τον Τούρκο πρόξενο και του έκοψε ουκ ολίγες φορές το βήχα, όταν επιχείρησε να επισκεφθεί πομακοχώρια της ορεινής ζώνης.Στο ΠΑΣΟΚ ακούγεται το όνομα του νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη αλλά και του βουλευτή Δράμας Χρήστου Αηδόνη.
Όπως και να ’χει πάντως προέχει αυτό που μας είπε κορυφαίος παράγων του δημοσίου βίου. «Σ’ αυτές τις εκλογές στη Θράκη επείγει η συνεννόηση…».

Πηγή : http://www.m-epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: