Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

— Δεν πρόκαμαν όσοι βιάζονταν να κλείσουν προεκλογικά τις τρύπες της Άγκυρας, του Βατικανού και της Βαρσοβίας, καθώς λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο (ονόματι… Λουκά Παπαδήμο).

Έτσι, το Ανώτατο Υπηρεσιακό που είχε προγραμματισθεί για τη Μεγάλη Τετάρτη συνέπεσε με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών και έτσι ματαιώθηκε. Οι κάλπες θα δείξουν τώρα ποιος ευνοήθηκε από την εξέλιξη αυτή, αν και μετά τον Μάιο θα υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι…
— Έχουν περάσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες από τότε που πρωτοδημοσιεύθηκε στον τουρκικό Τύπο η ύπαρξη συγκεκριμένων κρυφών διατάξεων στην Τουρκία που απαγορεύουν την αγοραπωλησία ιδιοκτησιών στην Ίμβρο. Η φόρμουλα αυτή στηρίζεται σε εντολές του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που επικαλείται λίγο-πολύ λόγους εθνικής «ασφάλειας», καθώς οι κινήσεις του πληθυσμού και των ακινήτων στα νησιά Ίμβρος και Τένεδος επηρεάζουν αποφασιστικά την ασφάλεια των Στενών και της Κωνσταντινούπολης.
— Το θέμα ήρθε και στην Ευρωβουλή με την ερώτηση της ευρωβουλευτού Μ. Γιαννάκου. Υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και στην Τουρκία, ενώ περιμένουμε μάλλον επί ματαίω την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης…
— Το ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Κωνσταντινούπολη, όπου η αγοραπωλησία περιουσιών από ελληνορθόδοξους τούρκους πολίτες είναι σχεδόν αδύνατη.
— Για να μη μας πουν ότι δεν γνωρίζουν: Ας ρωτήσει το ΥΠΕΞ τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη εάν επιτρέπεται η πρόσβαση σε έλληνες ή μειονοτικούς πολίτες στο Κτηματολόγιο της Τουρκίας. Σας δίνουμε την απάντηση: Απαγορεύεται η πρόσβαση και μόνον εάν ο Έλληνας ζητήσει στοιχεία για να πουλήσει την περιουσία του (συνήθως σε Τούρκο) μπορεί να πάρει τη βεβαίωση ιδιοκτησίας του ακινήτου…
— Στο Σκοπιανό, πάντως, μην περιμένετε εξελίξεις, καθώς όλοι συνειδητοποιούν σταδιακά ότι λύση δεν θα υπάρξει μέχρι τον Μάιο - και χωρίς λύση δεν πρόκειται φυσικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ. Οργιάζουν τα σενάρια στα Σκόπια για το τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Κανένα από αυτά, πάντως, δεν βγαίνει, καθώς η διεύρυνση δεν είναι στην ατζέντα, ενώ και οι Αμερικανοί το μόνο που δεν θέλουν είναι να ανοίξουν πόλεμο στη Σύνοδο για το Σκοπιανό, την ώρα που καίγονται για το νέο δόγμα και την «έξυπνη άμυνα»… Πάντως, όσο περνά ο καιρός, τόσο θα δυσκολεύεται ο κ. Γκρούεφσκι να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι αξίζει να μένουν εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να καλύψει τις δικές του εθνικιστικές αναζητήσεις. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος για τον κ. Γκρούεφσκι είναι πια ο αλβανικός εθνικισμός, ο οποίος ενισχύεται ακόμη περισσότερο, όσο ο «μακεδονισμός» του οδηγεί σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση το αλβανικό στοιχείο της ΠΓΔΜ.
— Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ. Εφόσον δεν μπορέσαμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι τώρα με την Αίγυπτο για την οριοθέτησή της, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμφωνίας τα επόμενα χρόνια, εάν, όπως όλα δείχνουν, εκλεγεί πρόεδρος ο εκλεκτός των αδελφών μουσουλμάνων… Αλλά και στην πρόσφατη συνάντηση εμπειρογνωμόνων που έγινε μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου διαπιστώθηκαν τα προβλήματα, καθώς ακόμη και τώρα το Κάιρο δεν δείχνει διάθεση να αποδεχθεί την ελληνική θέση περί Καστελλόριζου.
— Μία ακόμη φορά ζηλέψαμε τον τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν. Ταξιδεύοντας προς το Πεκίνο για μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη από διπλωματικής και οικονομικής άποψης φρόντισε να σταματήσει στην περιοχή των Ουιγούρων και να πραγματοποιήσει ανεπίσημη επίσκεψη. Τα κινεζικά ΜΜΕ εξαφάνισαν αυτή την επίσκεψη, την οποία δειλά πρόβαλαν κάποιες τουρκικές εφημερίδες. Ο λόγος είναι ότι μόλις πριν από δυο χρόνια ο κ. Ερντογάν, που θεωρεί τουρκογενή τη μειονότητα των κινέζων μουσουλμάνων, είχε καταγγείλει την Κίνα για... γενοκτονία εις βάρος τους...
— Σε εμάς χρειάσθηκαν μερικές δεκαετίες για να αποτολμήσει υπουργός Εξωτερικών -και με χίλιες δυο δεσμεύσεις- να επισκεφθεί την Ίμβρο, κάτι που συνέβη πέρυσι με τον Σ. Λαμπρινίδη.
• Αντί να στήνουμε υποτιθέμενους χώρους φιλοξενίας λαθρομεταναστών, μήπως θα έπρεπε να συμβουλευτούμε σοβαρά κράτη που βρίσκονται δίπλα σε εστίες κρίσης για το πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα; Απλώς δεν είναι κατανοητό γιατί φτιάχνονται στρατόπεδα φιλοξενίας στη Δυτική Ελλάδα ή στην Πελοπόννησο και στην Αττική και δεν στήνονται, όπως θα έπρεπε, καταυλισμοί σε περιοχές του Έβρου δίπλα στα σύνορα, ώστε και εύκολη να είναι η απέλαση και εύλογο να είναι το αίτημα για οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ για ανθρωπιστικούς λόγους.
— Γνωστοί… πατριώτες, τα μέλη της λεγόμενης «Αντιεθνικιστικής Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλίας» θέλησαν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους. Ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο Kanal5 των Σκοπίων μάς ενημέρωσε ότι μια ομάδα τους ετοιμάζει ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα για να καταγράψει το θέμα των «παιδιών προσφύγων που εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα» και επιδιώκουν τώρα να διεκδικήσουν τις περιουσίες και αποζημιώσεις από την Ελλάδα. Το αστείο είναι ότι τα μέλη αυτής της κίνησης περιφέρονται στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ψάχνοντας να βρουν δίγλωσσους που θα καταγγέλλουν τη... γενοκτονία τους.

— Ο έλληνας πρεσβευτής στα Τίρανα Νικόλαος Πάζιος θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τη Βόρεια Ήπειρο σε συνέντευξή του σε αλβανική εφημερίδα. Οι αναφορές σε «θέματα του παρελθόντος που ερμηνεύονται ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα και χρησιμοποιούνται από εθνικιστικούς κύκλους» δεν τιμούν ούτε τον έλληνα διπλωμάτη ούτε το υπουργείο Εξωτερικών. Και πολύ περισσότερο ακούγονται προσβλητικά για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό...
• Οι αδελφοποιήσεις πόλεων είναι μάλλον μια ξεπερασμένη ιστορία, αλλά παρ' όλα αυτά κάποιοι επιμένουν σε αυτές για λόγους που τουλάχιστον εμείς δεν θα θέλαμε να περιγράψουμε. Διαβάσαμε λοιπόν για την αδελφοποίηση του Δήμου Έδεσσας και του Δήμου Πρίλεπ της ΠΓΔΜ. Το πιο ενδιαφέρον και εντυπωσιακό, όμως, ήταν ότι ο δήμαρχος Έδεσσας εξήρε την αδελφοποίηση, καθώς, όπως είπε, στον σκοπιανό δήμο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Έλληνες. Θα ήταν μεγάλο το επίτευγμα του κ. δημάρχου εάν πράγματι ανακάλυψε κάποιους που δηλώνουν «Έλληνες» στην περιοχή, καθώς, όπως ξέρουμε, μάλλον «Μακεδόνες του Αιγαίου» δηλώνουν οι περισσότεροι... Κι αν κάποιος αισθάνεται Έλληνας, κάθε άλλο παρά έχει δικαίωμα να το δηλώσει.
— Δεν θα το πιστέψετε, αλλά τώρα ακόμη και οι Σκοπιανοί ζητούν τα ρέστα για την παράνομη μετανάστευση στη χώρα τους, θεωρώντας ότι οι λαθρομετανάστες φθάνουν στο έδαφός τους από την Ελλάδα. Το τι λένε, βεβαίως, οι Σκοπιανοί δεν έχει και τόση σημασία, αλλά να δείτε που στο τέλος θα βρεθεί η ΠΓΔΜ να παίρνει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση του κύματος λαθρομεταναστών προερχόμενων από κράτος-μέλος της ΕΕ και εμείς θα ψάχνουμε ακόμη χρήματα για την περίφραξη των περίφημων «ξενώνων» του κ. Χρυσοχοΐδη.

Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: