Της Μικαέλλας Λοίζου
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στην οποία προέβη ο Αλεξάντερ Ντάουνερ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προχθές, οι Βρετανοί κατέστησαν έκδηλη την πρόθεσή τους να καλύψουν την έλλειψη βούλησης από πλευράς της Άγκυρας, να συνεχιστούν οι συνομιλίες στο διάστημα που η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ. Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες, για συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου, χωρίς, ωστόσο, να απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό. Εξήγησε, μάλιστα, πως είναι η τουρκική πλευρά που θέτει ως χρονοδιάγραμμα την 1η Ιουλίου, ενώ η ελληνική ζητά συνέχιση των συνομιλιών, μέχρις ότου εξευρεθούν συγκλίσεις στα κεφαλαιώδη ζητήματα.
Τα μέλη του ΣΑ (συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ) υποστήριξαν ότι δεν διαβλέπουν πρόβλημα με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Οι Βρετανοί, ωστόσο, έφεραν ένσταση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει, ουσιαστικά, να τεθεί η 1η Ιουλίου ως χρονοδιάγραμμα, ενώ εισηγήθηκε όπως χρησιμοποιηθούν απειλές για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ως μοχλός πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Και σε αυτό το σημείο διαφώνησαν οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι, με ορισμένους, μάλιστα, να τονίζουν προς την κατεύθυνση των Βρετανών πως δεν πρέπει να συγχέονται οι καλές υπηρεσίες του ΓΓ με την παρουσία στην Κύπρο της ειρηνευτικής δύναμης.
Υπέρ της συνέχισης
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε, πάντως, και χθες πως «εμείς θέλουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων», αφού, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος πέραν από τις διαπραγματεύσεις. Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαμείφθηκαν κατά την ενημέρωση του ΣΑ, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως «δεν σχολιάζουμε πληροφορίες», προσθέτοντας, ωστόσο, πως «σε αυτό το θέμα έχουμε θέσεις, οι οποίες είναι θέσεις και του διεθνούς Οργανισμού», αφήνοντας έτσι να νοηθεί ότι τα ΗΕ δεν υιοθετούν τη βρετανική στάση, υπέρ της επιβολής χρονοδιαγράμματος, με καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουλίου.
Η διαδικασία, τόνισε, δεν προβλέπει ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε επιδιαιτησίες, προσθέτοντας ότι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μπορεί να γίνει στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες δεν έχουν εκπληρωθεί. «Είναι γι’ αυτό που λέω ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Από τη στιγμή που δεν έχουμε λύση στο Κυπριακό και δεν είχαμε πρόοδο, θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν συγκλίσεις, με τον τρόπο, κιόλας, που ο ΟΗΕ και ο ίδιος ο ΓΓ μερικές φορές έχουν πει», σημείωσε.
Δεν αποδίδουν
Πέραν, όμως, της έκφρασης των πεποιθήσεων της πλευράς μας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχθηκε και το αυτονόητο. «Οι διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει το ποθούμενο», είπε. Απέδωσε την ευθύνη γι’ αυτό στην τουρκική πλευρά, λέγοντας πως αθέτησε δεσμεύσεις και καταθέτει προτάσεις που δεν στηρίζονται στη βάση της λύσης.
Πέραν, όμως, της έκφρασης των πεποιθήσεων της πλευράς μας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παραδέχθηκε και το αυτονόητο. «Οι διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει το ποθούμενο», είπε. Απέδωσε την ευθύνη γι’ αυτό στην τουρκική πλευρά, λέγοντας πως αθέτησε δεσμεύσεις και καταθέτει προτάσεις που δεν στηρίζονται στη βάση της λύσης.
Ερωτηθείς γιατί επαφίεται στον ΓΓ τι θα γίνει από δω και πέρα, αφού -υποτίθεται πως- οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ο κ. Στεφάνου δεν απάντησε επί της ουσίας, δηλώνοντας απλώς πως ο ΓΓ έχει ήδη προβεί στη δική του εκτίμηση, θα έχει στα χέρια του και την έκθεση Ντάουνερ, και θα ολοκληρώσει την εικόνα και στη βάση αυτής θα πάρει τις αποφάσεις του. Επανέλαβε, ταυτόχρονα, πως για να γίνει διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να επέλθει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και να εκκρεμούν μόνο οι διεθνείς, ώστε να μπορεί να δοθεί ολοκληρωμένη, συνολική λύση στο Κυπριακό.
Πολυμερή και μόνον
Πολυμερή και μόνον
Ο Ντερβίς Έρογλου, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι η πλευρά του δεν ευνοεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην υφιστάμενή τους μορφή, αλλά, αντιθέτως, προκρίνει την άμεση διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης, για επίλυση των εναπομεινάντων ζητημάτων. Ο Τ/κ διαπραγματευτής ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει μια κατάληξη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γιατί το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, ενώ η άλλη πλευρά αναγνωρίζεται από τον κόσμο και είναι μέλος της ΕΕ. Ως εκ τούτου, σημείωσε, διευκρίνισε την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για πενταμερή διάσκεψη στην επιστολή του προς τον Μπαν Κι Μουν. Η τελευταία συνάντηση, είπε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί και τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στα ΗΕ.
Περισσότερες διαφωνίες παρά συμφωνίες μέχρι στιγμής
Σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ» ο Έρογλου ήταν πιο ομιλητικός, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του. «Ο Μπαν Κι Μουν γνωρίζει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη σημερινή τους μορφή. Ενδεχόμενη πρόσκληση που θα κάνει για συνέχιση των συνομιλιών ως έχουν θα ήταν μάταιη», δήλωσε, τονίζοντας ότι με αυτήν τη μορφή, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αποδώσουν.
Σε συνέντευξή του στη «Μιλιέτ» ο Έρογλου ήταν πιο ομιλητικός, αναπτύσσοντας το σκεπτικό του. «Ο Μπαν Κι Μουν γνωρίζει ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη σημερινή τους μορφή. Ενδεχόμενη πρόσκληση που θα κάνει για συνέχιση των συνομιλιών ως έχουν θα ήταν μάταιη», δήλωσε, τονίζοντας ότι με αυτήν τη μορφή, οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να αποδώσουν.
Γι’ αυτό και αντιπροτείνει διευρυμένη διεθνή διάσκεψη, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, αλλά «δεν θέλει κάτι τέτοιο η ε/κ πλευρά», είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο θα έκανε, ενδεχομένως, καλό στις συνομιλίες ένα διάλειμμα, ο Έρογλου απάντησε πως «αυτό δεν θα προσφέρει όφελος. Οι Ε/κ θα το έχουν μεταθέσει κατά 5-6 μήνες. Ήδη τον προσεχή Φεβρουάριο θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην ε/κ πλευρά», είπε.
Ο Έρογλου πρόσθεσε, επίσης, πως «οι συνομιλίες έχουν κρατήσει πολύ και μας έχουν κουράσει».
Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση των συνομιλιών, ο Έρογλου ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία σε ορισμένα σημεία και συμφωνία ή προσέγγιση σε κάποια κεφάλαια όπως η Οικονομία, η ΕΕ και η Διακυβέρνηση. Στο περιουσιακό, πρόσθεσε, υπήρξε συμφωνία επί κάποιων αρχών και παραμέτρων, αλλά υπήρξαν πολλές διαφωνίες σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες. Άφησε, παράλληλα, να νοηθεί, πως καμία συμφωνία δεν επήλθε στο Εδαφικό και στις εγγυήσεις. «Δηλαδή, τα στοιχεία που δεν συμφωνήσαμε είναι πολύ περισσότερα από αυτά που συμφωνήσαμε», συμπέρανε ο Έρογλου.
Αντιδράσεις και στις δύο πλευρές
Αντίδραση για τις εξελίξεις υπήρξε και στις δύο πλευρές του οδοφράγματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, δήλωσε πως «αν η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό που άρχισε τον Σεπτέμβρη του 2008 είχε προδιαγραφές χρεοκοπίας, το σημερινό μηδενικό αποτέλεσμά της θα ήταν απολύτως λογικό. Είχαμε πει προτού καν ξεκινήσουν ότι η νεφελώδης βάση και το ασαφές πλαίσιό τους θα οδηγούσαν κάποια στιγμή είτε σε αδιέξοδο και ναυάγιο, είτε στην αποδοχή από τη δική μας πλευρά ενός πλαισίου συμφωνίας ανάλογο με το σχέδιο Ανάν», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως τα ΗΕ χρεώνονται ακόμα μιαν αποτυχία, γιατί γι' ακόμα μια φορά δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα την Τουρκία, προσθέτοντας πως για μιαν ακόμη φορά, επίσης, «αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα της τακτικής της ευελιξίας και των ψευδαισθήσεων της δικής μας πλευράς, και αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας διεκδικητικής στρατηγικής και τακτικής».
Προειδοποίησε, δε, πως αν δεν υπάρξει ριζική αναθεώρηση αμέσως της στρατηγικής και της τακτικής μας, θα παραμείνουμε παγιδευμένοι σε μια διαδικασία που το μόνο αποτέλεσμα που έχει αποδώσει μέχρι σήμερα είναι περαιτέρω αποενοχοποίηση της Τουρκίας και ο περαιτέρω εξωραϊσμός της πολιτικής και της στρατηγικής της στο Κυπριακό.
Οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε μια επικίνδυνη λαθροβίωση και η διαδικασία είναι κλινικά νεκρή, δήλωσε από πλευράς του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. Επέκρινε την Άγκυρα και τον Έρογλου ότι επιδιώκουν με επικοινωνιακές κινήσεις να δημιουργήσουν την εντύπωση δήθεν προόδου, με τον Ντάουνερ να αναδεικνύεται ως ρυθμιστής των εξελίξεων. «Μπροστά στο ενδεχόμενο τερματισμού των διαπραγματεύσεων, η τουρκική πλευρά ήδη εργάζεται για να της μείνουν ως πολιτική προίκα όλες οι υποχωρήσεις του κ. Χριστόφια», είπε.
Έκανε, επίσης, λόγο για λανθασμένους χειρισμούς της πλευράς μας, η οποία έχει εγκλωβιστεί σε μιαν άκαρπη διαδικασία, που έχει απαλλάξει την Τουρκία από τις κατοχικές της ευθύνες στην Κύπρο και ζήτησε αλλαγή στρατηγικής. «Η επόμενη καταστροφική εξέλιξη» για την πατρίδα και τον λαό μας είναι να αποδεχθεί η Τουρκία τα «δώρα Χριστόφια» και να οδηγηθούμε έτσι σε μια συνομοσπονδία τρικοινοτική με τους εποίκους, κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.
Στα κατεχόμενα, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Οζκάν Γιοργαντζίογλου δήλωσε ότι θα ήταν μέγα σφάλμα η αποχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς από το τραπέζι των συνομιλιών, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των Τουρκοκυπρίων και θα επιτείνει την «απομόνωσή» τους από τον κόσμο. Καλεί, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τον κ. Έρογλου να αποφεύγει δηλώσεις όπως «δεν έχουν νόημα οι συνομιλίες» ή «δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Ε/κ ηγέτη μέχρι την έκθεση του ΓΓ».
Ο Γιοργαντζίογλου δήλωσε ότι ο κ. Έρογλου προσπαθεί να αποκρύψει την επιθυμία του για μη επίτευξη συμφωνίας. Με τη συμπεριφορά αυτή ο Έρογλου, σύμφωνα με τον Γιοργαντζίογλου, θα επιστρέψει τους Τ/κ σε μια περίοδο πριν από το δημοψήφισμα του 2004, με αποτέλεσμα η λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ να καταστεί πιο έντονη, αλλά να μην αρθεί.
Πηγή : www.simerini.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου