Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Ωμή παρέμβαση Βερολίνου

Παρέμβαση, που επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες -λόγω της γερμανικής στάσης στο θέμα της ελληνικής οικονομικής προσαρμογής- σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα, έκανε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, προτείνοντας τη διενέργεια δημοψηφίσματος, παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη.
Τις εν λόγω «σκέψεις» μετέφερε η Ά. Μέρκελ στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, για το περιεχόμενο της οποίας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Όλα τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα εξέφρασαν ιδιαίτερη ενόχληση για τη νέα παρέμβαση Μέρκελ, ενώ κακή βρίσκει την ιδέα του δημοψηφίσματος και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς.
Από την πλευρά της κυβέρνησης επισημαίνεται ότι «είναι πρόδηλο, ωστόσο, ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης».
Ανακοίνωση κυβ. εκπροσώπου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημ. Τσιόδρα, η κ. Μέρκελ κατά τη συνομιλία της με τον Κ. Παπούλια επανέλαβε τη στήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες της Ελλάδας για υπέρβαση της κρίσης.
Επίσης ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει την πρόθεση να εξετάσει την ενίσχυση των πολιτικών για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό χώρο.
«Το ζήτημα της ανάπτυξης είναι, άλλωστε, το βασικό θέμα που θα απασχολήσει το Έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Τα παραπάνω ο Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς: Α. Σαμαρά, Πρόεδρο της ΝΔ, Αλ. Τσίπρα, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ. Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Π. Καμμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ του ΚΚΕ, Ν. Μιχαλολιάκο, ΓΓ του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ Φ. Κουβέλη, ενημερώνοντάς τους για το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Άγκελα Μέρκελ.
Αντιδρούν έντονα τα κόμματα
Σε υψηλούς τόνους καταδίκασαν τα πολιτικά κόμματα την «παρέμβαση» Μέρκελ. «Δεν μπορεί να γίνει δεκτή ή τουλάχιστον ατυχής αυτή πρόταση», λέει η Νέα Δημοκρατία, η Γερμανίδα Καγκελάριος «έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην ελληνική πολιτική ηγεσία σαν να πρόκειται για προτεκτοράτο», σημειώνει από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας. Για «ωμό εκβιασμό» μιλά το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από δημοψήφισμα για να αποδείξει την επιλογή του στο ευρώ.
Επιλογή, που, άλλωστε, υπερασπίζεται με αιματηρές θυσίες. Δικαιούται, όμως, ο ελληνικός λαός τον σεβασμό των εταίρων του. Η αποψινή πρόταση της κ. Μέρκελ περί δημοψηφίσματος -και μάλιστα σε χρόνο προεκλογικό- είναι, τουλάχιστον, ατυχής και δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Γιατί απευθύνεται στον ελληνικό λαό σε λάθος ώρα και με λάθος μήνυμα».
Έντονη η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Η κ. Μέρκελ έχει συνηθίσει να απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας σαν να πρόκειται για χώρα προτεκτοράτο. Αυτό το δικαίωμα τής το έχουν δώσει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς με τη στάση τους και τις επιστολές τους. Στις εκλογές της 17 Ιούνη, όμως, ο ελληνικός λαός θα της δώσει οριστική απάντηση. Θα βάλει τέλος στα μνημόνια της λιτότητας, της υποτέλειας και της αναξιοπρέπειας και θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ωμός εκβιασμός»

Σκληρή η απάντηση και από το ΚΚΕ: «Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταγγέλλει τον εκβιασμό περί διενέργειας δημοψηφίσματος που έθεσε η Α. Μέρκελ με το ερώτημα "ευρώ ή δραχμή". Πέρα από το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να διενεργηθεί από υπηρεσιακή κυβέρνηση, αποτελεί ωμό εκβιασμό σε βάρος του λαού και στήριξη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και στην ελληνική πλουτοκρατία. Είναι επίσης μία ακόμα απόδειξη ότι η κατάργηση των μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων απαιτεί σύγκρουση με την ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
«Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι καλεί τον λαό με τους δικούς του όρους να οργανώσει την πάλη του και με δική του πρωτοβουλία να βγάλει ο ίδιος την Ελλάδα από την ΕΕ. Θα προχωρήσει έτσι μπροστά με δικό του σχεδιασμό και στόχο, πράγμα που είναι τελείως διαφορετικό από το να τη βγάλουν οι άλλοι από την Ε.Ε. Γιατί λύση υπέρ του λαού σημαίνει: Αποδέσμευση από την Ε.Ε., με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Εξοργιστική παρέμβαση»
Ως «εξοργιστική» απορρίπτει το ΛΑΟΣ την παρέμβαση: «Η προτροπή της κ. Μέρκελ δεν είναι μόνον απαράδεκτη παρέμβαση, είναι ένα ακόμη προκλητικό λάθος της γερμανικής πολιτικής που μας εξοργίζει. Επί της ουσίας, ούτως ή άλλως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θα είναι ένα δημοψήφισμα. Και το αποτέλεσμά τους ας είναι βέβαιοι οι Ευρωπαίοι φίλοι μας ότι θα είναι ευρωπαϊκό. Θα είναι "ναι" στην Ευρώπη, "ναι" στο ευρώ. Μπορεί να είμαστε, και δίκαια, οργισμένοι. Να είμαστε επαναστατημένοι, αλλά δεν παύει πάνω από όλα η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να είμαστε υπεύθυνοι Έλληνες πατριώτες».

«Ανακριβείς οι αναφορές», λέει το Βερολίνου
Ωστόσο, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την είδηση πως η Άγκελα Μέρκελ στην τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος -παράλληλα με τις εκλογές- για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

«Οι αναφορές αυτές είναι ανακριβείς», δήλωσε η εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Εντούτοις, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας επέμεναν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση που εξεδόθη απεικονίζει την πραγματικότητα. Το σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε ως εξής: Η κ. Μέρκελ «επίσης μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην ευρωζώνη». Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα του Βήματος, αν η κ. Μέρκελ εξέφρασε «σκέψεις» -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση- στον κ. Παπούλια για το θέμα, ή αν έγινε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γι' αυτό.
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: