Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Το ακούσαμε κι’ αυτό: «Πολιτικοί για... ψυχοθεραπεία»

Ο  πολίτης Π. Λ. Παπαγαρυφάλλου
Πρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων

Σ’ αυτή τη διαπίστωση κατέληξε το Α’ Πανελλήνιο Συνέδριο των ψυχιάτρων της Ελλάδας, όπως την καταγράφει ο «Αδέσμευτος Τύπος» (φ. της 20/2/2012, σελ. 11).
Αντιγράφω μερικές φράσεις από τις εκτεθείσες απόψεις των ψυχιάτρων: «Από ψυχική άποψη το πολιτικό προσωπικό είναι σοβαρά ανεπαρκές και δεν μπορεί να ηγηθεί της κοινωνίας... γιατί έχει ναρκισσιστική συμπεριφορά, και γιατί χρησιμοποιεί  ξύλινη γλώσσα, αρνούμενο την πραγματικότητα, κατασκευάζοντας δική του».
Άλλος καθηγητής είπε «Οι πολιτικοί μας παρουσιάζονται αναποτελεσματικοί, παρ’ όλο που είναι  ευφυείς και μορφωμένοι, γιατί χαρακτηρίζονται από διγλωσσία, αλαζονεία και εξωπραγματική θεώρηση της πραγματικότητας».
Πιο πέρα, έγινε λόγος για νεποτισμό και υποκρισία του πολιτικού κόσμου. Πολύ καθυστερημένα οι ψυχολόγοι ασχολήθηκαν με τα χαρακτηριστικά δομικά στοιχεία των πολιτικών «μας», η πλειοψηφία των οποίων λειτουργεί με αφετηρία και βάση τον κοινωνιοκτόνο  και εθνοκτόνο λαϊκισμό και την οικογενειοκρατία.
Οι ψυχολόγοι μας θα μάθαιναν αρκετά τόσο για την ξύλινη γλώσσα, όσα και για το νεποτισμό και την οικογενειοκρατία αν διάβαζαν λίγο και τον γράφοντα.
«Ανακάλυψαν» αυτό που ο γράφων επισήμανε και καυτηρίασε εδώ και πολλά χρόνια (βλ. π.χ. τα έργα μου: «Ο λαϊκισμός την Ελλάδα», εκδ. «Ergo», Αθήνα 2002 και ιδιαίτερα το κεφάλαιο: «Ο ανούσιος λόγος», σελ. 139 επ. Επίσης το έργο μου: «Αρχαία και σύγχρονη Δημοκρατία – Από την κληρωτή δημοκρατία στη δημοκρατία των επιγόνων – και από την Αθηναϊκή Δημοκρατία στη σύγχρονη οικογενειοκρατία», εκδ. «Πελασγός», Αθήνα 2007) και το τρίτομο έργο μου: «Πολιτική και κοινωνία στην Ελλάδα του Λαϊκισμού», εκδ. «Πολιτικά Θέματα», Αθήνα 2003-2004).

Δεν υπάρχουν σχόλια: