Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

– Πρωτοφανής η αθλιότητα εκείνων που οργανώνουν κάθε χρόνο τις τελετές μεταφοράς… χώματος από τον κήπο του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης (της οικίας του Κεμάλ) στην Τουρκία για τις γιορτές στη μνήμη του.


– Επικεφαλής της φετινής θλιβερής πορείας με τουρκικές σημαίες στα σύνορα ήταν οι γνωστοί τουρκοπράκτορες των οργανώσεων «Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» και από δίπλα φυσικά και ο αδιαφιλονίκητος πολιτικός παράγων της Ροδόπης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Χατζηοσμάν.
– Και το να ακούς τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Αλληλεγγύης Μ. Χαγκιούντερ να κάνει λόγο για τους «Τούρκους της Δυτικής Θράκης, που αγωνίζονται για δημοκρατία στη χώρα της υποτιθέμενης δημοκρατίας» και να διαλαλεί ότι οι «Τούρκοι της Δ. Θράκης είναι αναπόσπαστο τμήμα του τουρκικού έθνους» καθώς και το γνωστό σύνθημα του κεμαλισμού «Τι ευτυχία να είσαι Τούρκος...» δεν προκαλεί εντύπωση.
– Όσο για τον πρόεδρο της Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Κοράι Χασάν, ξεσάλωσε ο άνθρωπος, για να συγκινήσει προφανώς τον τούρκο πρόξενο αλλά και τον νομάρχη Αδριανούπολης. Τους διαβεβαίωσε από μικροφώνου ότι «οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι οι μόνιμοι φρουροί των εδαφών όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ και της Δυτικής Θράκης».
• Αλλά το να ακούς βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου να δηλώνει την περηφάνια του ως «Τούρκος της Δυτικής Θράκης», να παραδίδει το χώμα από το σπίτι του Κεμάλ και να εξυμνεί τον «τρανό ηγέτη Ατατούρκ, που μίλησε για ειρήνη και αδελφοσύνη...», την παραμονή μάλιστα της ημέρας Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, αν μη τι άλλο δείχνει έλλειψη σεβασμού προς ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού αλλά και των συμπολιτών του…
– Όσοι πιστεύουν ότι ξέφυγε η Κύπρος από τον κίνδυνο απρόβλεπτων εξελίξεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό μάλλον κάνουν λάθος. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο και φεύγοντας εξήγησε ότι παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για πολυμερή διάσκεψη, όπως ζητά η Τουρκία.
– Εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έδωσε τα ρέστα της για να στηρίξει τα Σκόπια. Έτσι, είχαμε την επίσκεψη του σκοπιανού ΥΠΕΞ κ. Ν. Ποπόσκι στην Άγκυρα, όπου ο κ. Νταβούτογλου τον υποδέχθηκε και του υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρακάμπτοντας τα «εμπόδια» που εγείρονται για το θέμα του ονόματος.
– Κόντρες υψηλού επίπεδου στη Λευκωσία με φόντο τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για την επιλογή υποψηφίου που στις εκλογές του 2013 θα βρεθεί απέναντι στον Ν. Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ.
Το ΑΚΕΛ, μετά την απόσυρση του Δ. Χριστόφια από μια δεύτερη υποψηφιότητα, αναζητεί λύση ώστε να συνεργαστεί με κάποιο από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και να αποφύγει έτσι μια δική του υποψηφιότητα και σίγουρη ήττα στις προεδρικές εκλογές.
Στο ΑΚΕΛ υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα: ο μεν γγ του κόμματος Άντρος Κυπριανού δεν έχει διείσδυση σε άλλους χώρους, ενώ ο Ν. Κατσουρίδης, που θα μπορούσε να είναι μια κομματική επιλογή, δεν είναι η επιθυμητή λύση για τη νυν κομματική ηγεσία, καθώς υπενθυμίζεται ότι οι κ. Κυπριανού και Κατσουρίδης ήταν αυτοί που συγκρούστηκαν για την ηγεσία του κόμματος όταν είχε αποχωρήσει ο Δ. Χριστόφιας.
Ο κ. Κυπριανού στρέφεται έτσι προς την πιο «φιλική» δύναμη του ενδιάμεσου χώρου, το ΔΗΚΟ και τον πρόεδρό του Μ. Κάρογιαν, ο οποίος στήριξε την κυβέρνηση Χριστόφια και μόνο κατόπιν μεγάλων πιέσεων από το κόμμα του υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο κ. Κάρογιαν θα καλόβλεπε μια δική του υποψηφιότητα με τη στήριξη και του ΑΚΕΛ, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο σε ένα μεγάλο κομμάτι του ΔΗΚΟ, το οποίο θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να «ξεπλυθεί» η πολιτική Χριστόφια στο Κυπριακό με μια υποψηφιότητα εκπροσώπου του ΔΗΚΟ.
– Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται και άλλες λύσεις, που, χωρίς να αποκλείουν τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου, φθάνουν μέχρι τον Γ. Λιλλήκα, που ήδη έχει ανακοινώσει και προωθεί την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του.
– Αυτό που καταγράφηκε όμως είναι η σύγκρουση του γγ του ΑΚΕΛ με τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι το… αγκάθι στη συνεργασία ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ. Ο κ. Παπαδόπουλος, γιος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, έχει αναδεχθεί στον πιο σκληρό επικριτή της πολιτικής Χριστόφια τόσο στην εσωτερική οικονομική διακυβέρνηση όσο κυρίως στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτή η κόντρα ίσως δείχνει ποια είναι η επόμενη γενιά της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου...
– Όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Σ. Δήμας δεν επιθυμούσε να παραμείνει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, δημιουργήθηκαν προσδοκίες στο ισόγειο του νεοκλασικού ότι μπορεί η υπηρεσιακή ανέλιξη να ολοκληρωνόταν με την ανάληψη καθηκόντων υπουργού Εξωτερικών, έστω και υπηρεσιακού. Χάρηκε το υποσύστημά του ότι έτσι θα είχε τον έλεγχο για έναν μήνα έστω ακόμη, μέχρι που άκουσαν το όνομα του νέου υπηρεσιακού υπουργού, του Π. Μολυβιάτη, και έπεσε σιγή νεκρική και παγωμάρα…
– Γιατί το σύστημα αυτό το γνωρίζει καλά ο κ. Μολυβιάτης. Εξάλλου, είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που καθύβριζε τον γηραιό και έμπειρο διπλωμάτη για τους χειρισμούς του και στα ελληνοτουρκικά και στο Σχέδιο Ανάν αλλά και για τις σχέσεις του με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.
• Και κυρίως γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται στη διαχείριση απόρρητων κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ.
– Ο κ. Δήμας, αξιοπρεπής, στο σύντομο πέρασμά του από το ΥΠΕΞ έδειξε καλά δείγματα γραφής και σε επίπεδο διαχείρισης, καθώς πίεσε και πέτυχε να σταματήσει η εξοντωτική φορολόγηση της αποζημίωσης αλλοδαπής, εξασφάλισε τη στελέχωση των Αρχών Εξωτερικού με επιτόπιο προσωπικό, δόθηκε το «πράσινο φως» για διαγωνισμό νέων ακολούθων, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι με παρέμβασή του σταμάτησε η διαδικασία, παραμονές των εκλογών, να διαμοιράσουν πρεσβείες και πόστα στους ημετέρους.
– Σε ό,τι αφορά την υπηρεσιακή ηγεσία, ο κ. Δήμας απλώς δεν μπόρεσε να πετύχει την αντικατάσταση του Ι. Α. Ζέπου, που αποδείχτηκε πολύ «σκληρός για να πεθάνει»
– Πάντως, θα μπορούσε να παραμείνει η θέση ενός υφυπουργού Εξωτερικών, λόγω και της αδυναμίας εύκολων και συχνών μετακινήσεων του Π. Μολυβιάτη. Αλλά προφανώς το πρόβλημα ήταν ότι ο Δ. Δόλλης, που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στη διάρκεια της θητείας του, δεν θα μπορούσε να συγκατοικήσει με τον Π. Μολυβιάτη, καθώς δεν έχει αποτινάξει την ταμπέλα του «ανθρώπου του Γιώργου».

Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: