Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

υπουργείο Εξω(φρεν)ικών


• Περιμέναμε κάποια αντίδραση του ΥΠΕΞ για όσα αναφέρει συχνά πυκνά τις τελευταίες μέρες ο κ. Ερντογάν, ο οποίος υποστηρίζει ότι στην περίπτωση της Συρίας θα πρέπει να εξετασθεί η ενεργοποίηση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που προβλέπει τη συνδρομή, σε περίπτωση εξωτερικής απειλής, των υπόλοιπων μελών της Συμμαχίας.

Ίσως θα έπρεπε να θυμίσει με κάποιον τρόπο ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στη δική μας περίπτωση, που έχουμε καθημερινά απειλή στο Αιγαίο…
• Αλλά όταν η συζήτηση φθάνει στην Τουρκία, οι σύμμαχοι σφυρίζουν αδιάφορα… Έτσι κι αλλιώς, πάντως, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά από ελληνικής πλευράς...
— Η σκοπιανή πλευρά δεν ησυχάζει και δραστηριοποιείται προς όλες τις κατευθύνσεις.
— Αυτό που διαβάσαμε είναι το πιο ενδιαφέρον, καθώς δείχνει ότι ο κ. Γκρούεφσκι επιχειρεί και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο κινήσεις αντιπερισπασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι λέγεται ότι μελετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ίσως για την ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας», ώστε να το χρησιμοποιήσει μετά ως επιχείρημα για να απαιτήσει την αλλαγή της απόφασης του Βουκουρεστίου και την πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία.
— Μέσα σε όλα, τυχερός ήταν ο κ. Στ. Δήμας, καθώς η τελετή της κηδείας της Μαρίκας Μητσοτάκη συνέπεσε με τη σύσκεψη που έγινε για τα ενεργειακά στο ΥΠΕΞ, οπότε δεν μπορούσε να παραστεί. Λέμε τυχερός γιατί θα θυμάστε ίσως το περιστατικό της σύγκρουσής του με τη σύζυγο του τότε πρωθυπουργού, που τον οδήγησε εκτός κυβέρνησης της ΝΔ.
— Εμείς, πάντως, δεν πιστεύουμε ότι η σύσκεψη ίσως συγκλήθηκε γι' αυτόν τον λόγο, μια και δεν υπήρχε και κάποιο θέμα που έχρηζε άμεσων αποφάσεων…
— Έγιναν διαβήματα και, αν ναι, ποια απάντηση έδωσαν οι Τούρκοι για την απόφαση παραχώρησης άδειας ερευνών για υδρογονάνθρακες στην τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας;
— Η Κύπρος, πάντως, προχωράει κανονικά με τον γύρο των αδειοδοτήσεων για έρευνες και στα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Παρά τις απειλές της Άγκυρας, μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες σε κοινοπραξίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού. Η συγκυρία ευνοεί ιδιαίτερα την Κύπρο, καθώς οι αγορές της Ανατολής αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας μετά το εμπάργκο στο Ιράν…
— Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι αποφάσεις συνταξιοδοτήσεων του Φ. Ξυδά και του Δ. Κοπτσίδη. Οι θέσεις μένουν κενές, κι αν η Πολωνία δεν μας ενδιαφέρει τόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Τουρκία...
— Οι εσωτερικές ισορροπίες και οι πιέσεις εκείνων που πίστευαν ότι είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ θα στήριζαν τη δική τους «υποψηφιότητα» για την Άγκυρα άφησαν κενό το ένα από τα δύο πιο σημαντικά πόστα της Εξωτερικής Υπηρεσίας.
• Οι ισραηλινοκυπριακές σχέσεις ισχυροποιούνται όλο και περισσότερο και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπουργός Εξωτερικών Ε. Μαρκουλλή προσκλήθηκε και ήταν βασική ομιλήτρια στην ετήσια εκδήλωση του πανίσχυρου αμερικανοεβραϊκού λόμπι στην Ουάσινγκτον.
Το ελληνικό λόμπι έχει σχεδόν εξαφανιστεί μετά και τους πειραματισμούς του κ. Γ. Παπανδρέου και τις εμπνεύσεις του για συνεργασία με το τουρκικό λόμπι των ΗΠΑ…
Πάλι καλά που στις ΗΠΑ μια πολύ ισχυρή πολιτικά και οικονομικά ομάδα νέων κυπρίων επιχειρηματιών κάνει δουλειά και για την Ελλάδα.
— Θα περιμέναμε επίσης ότι ο κ. Δήμας θα είχε προσκαλέσει τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Αθήνα και θα του είχε μεταφέρει τη λύπη της ελληνικής Πολιτείας για το ότι ένα νεοναζιστικό κόμμα όχι μόνο λειτουργεί νόμιμα ακόμη στην Ελλάδα αλλά έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Μάλλον απλώς δεν τον σκέφτηκε κανείς.
— Εξάλλου, από το επιτελείο που κληρονόμησε ο κ. Δήμας δεν υπάρχει και πολλή συμπάθεια προς το Τελ Αβίβ και αυτό το γνωρίζουν και στο Ψυχικό...
— Έχει ενδιαφέρον, πάντως, το ότι ο κ. Τσίπρας, που είναι πια παράγων των πολιτικών εξελίξεων, είναι αυτός που έδωσε πραγματική μάχη για το θέμα των απόρρητων δαπανών στο ΥΠΕΞ. Το θέμα «έκατσε» όμως και πια δεν ασχολείται κανείς.
— Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά έχουν, πάντως, απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στο νεοκλασικό, όχι μόνο στον πρώτο όροφο αλλά και στο ισόγειο...
— Πάντως, ένα από τα φάουλ που καταγράφηκαν είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, όπου δόθηκε η ευκαιρία στο προξενείο να πείσει τους μειονοτικούς ότι αυτό κάνει το πραγματικό κουμάντο στην περιοχή και κατευθύνει τις ψήφους σε μπλοκ, σε όποιον υποψήφιο, όποιου κόμματος αποφασίσει.
— Γιατί είναι προφανές ότι δεν έγινε τυχαία η μετακίνηση των μουσουλμάνων ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ και στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη…
— Από τους «κηπουρούς» του Γ. Α. Παπανδρέου τελικά δεν επιβίωσε σχεδόν κανείς. Λέμε σχεδόν κανείς γιατί πρακτικά ο Δ. Δόλλης παραμένει υφυπουργός μέχρι νεωτέρας, ενώ ο Δ. Δρούτσας έχει ξεχαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Το γεγονός μάλιστα ότι πλέον η οικογενειακή εστία του είναι στο Βερολίνο τον απαλλάσσει από ενοχλητικές επισκέψεις στο δυσάρεστο περιβάλλον των Αθηνών.
— Στα Σκόπια έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν θαύματα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο, αλλά πάντως δεν είναι στα θετικά της χώρας μας το ότι η εκπροσώπησή της θα είναι ελλιπής και προβληματική, μια και δεν θα έχουμε, όπως όλα δείχνουν, ισχυρή κυβέρνηση…
— Να το δούμε κι αυτό, να εκπροσωπείται η χώρα μας στο ΝΑΤΟ από τον Τρύφωνα Παρασκευόπουλο και τον Β. Κασκαρέλη, δίπλα στον Ομπάμα, στη Μέρκελ και στον Ερντογάν…
— Στην Κύπρο συνεχίζεται το σκληρό πόκερ μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, καθώς διαμορφώθηκε πια η κοινή διακήρυξη, μια και βρέθηκε συμβιβαστική.
— Το μεγάλο ερώτημα τώρα δεν είναι παρά η επιλογή του υποψηφίου και ήδη υπάρχουν τα πρώτα ονόματα στο τραπέζι: Γιώργος Λιλλήκας, Ελένη Θεοχάρους, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Αθανάσιος Ορφανίδης, Μάκης Κεραυνός, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, Γιαννάκης Μάτσης και Πόλυς Πολυβίου.
— Ο Γ. Λιλλήκας έχει ένα προβάδισμα, αλλά τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς στο ΔΗΚΟ υπάρχουν πολύ έντονες ζυμώσεις, κυρίως από τον περίγυρο του προέδρου του Μ. Κάρογιαν, ο οποίος ακόμη ελπίζει ότι θα ανοίξει δρόμος συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, όπου θα έχει και ο ίδιος ρόλο...

Πηγή : www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: