Εμμένει στην προσπάθειά του να λυθεί το θεσμικό αδιέξοδο στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ με τρόπο που θα εξυπηρετηθούν τα τουρκικά συμφέροντα, ο γ.γ. της Συμμαχίας, εκμηδενίζοντας έτσι τις πιθανότητες συμβιβαστικής λύσης μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.
Ο Α. Φ. Ράσμουσεν είχε χθες συνομιλίες στην Αθήνα με τον Γ. Παπανδρέου και τους κ. Δρούτσα και Βενιζέλο εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον επόμενο μήνα στη Λισαβόνα, όπου θα εγκριθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας.
Καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ λόγω της μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία, ο κ. Ράσμουσεν επέμεινε να αγνοεί τις ευρωπαϊκές προτάσεις που του είχαν τεθεί υπόψη από τον Φεβρουάριο και είχαν διαμορφωθεί με ενεργό παρέμβαση της ελληνικής πλευράς ήδη από τον Νοέμβριο του 2009.
Ετσι, ο κ. Ράσμουσεν επέμεινε σε ένα ετεροβαρές πακέτο το οποίο απαιτεί μεν από την ΕΕ να προσφέρει στην Τουρκία συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αμυνας (EDA) και υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας ΕΕ-Τουρκίας, με το ασαφές αντάλλαγμα να «αποδεχθεί η Τουρκία ότι η ΕΕ έχει 27 μέλη».
Η πρόταση βεβαίως δεν είναι ισόρροπη όπως υποστήριξε ο κ. Ράσμουσεν, καθώς η μεν Τουρκία επιθυμεί διακαώς διά της πλαγίας οδού να ενταχθεί στις δομές της Ευρωπαϊκής Αμυνας, ενώ αντιθέτως η Κύπρος απλώς θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή η Τουρκία θα συνεχίσει να ασκεί βέτο στην ένταξή της σε άλλες «διευθετήσεις» ασφαλείας. Μόλις πρόσφατο εξάλλου είναι το βέτο που άσκησε η Τουρκία στη συμμετοχή της Κύπρου στη Συνθήκη «Open Skies» του ΟΑΣΕ.
Οι ευρωπαϊκές προτάσεις που μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση του αδιεξόδου αφορούσαν την προώθηση συμφωνίας συνεργασίας «Οργανισμού» προς «Οργανισμό», αλλά και πρακτικά μέτρα συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ επί του πεδίου.
Ο κ. Ράσμουσεν πάντως επιβεβαίωσε ότι ισχύει απολύτως η απόφαση του Βουκουρεστίου για τα Σκόπια, σύμφωνα με την οποία η χώρα θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν θα εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Στις συνομιλίες του στην Αθήνα ο κ. Ράσμουσεν συζήτησε και την κατάσταση στο Αφγανιστάν όπου εκτίμησε ότι εντός του 2011 θα αναλαμβάνουν σταδιακά τον έλεγχο της χώρας οι αφγανικές δυνάμεις ασφάλειας.
Πηγή : www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου