Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Αυτοδιοίκηση : Ο Πύθος των Δαναΐδων

Του πολίτη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου
Α΄Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα

Μέσα στη γενική μαύρη τρύπα της βοθροποιημένης Ελληνικής οικονομίας, η τοπική αυτοδιοίκηση κατέχει εξέχουσα θέση. Καθημερινά αποκαλύπτονται τέρατα και σημεία για τη δράση των φορέων της, οι οποίοι αναδεικνύονται πρωταθλητές της διαφθοράς.
Έτσι, σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» (φ. 8/8, σελ. 4) διαβάζουμε τον εξής τίτλο: «Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της μαύρης τρύπας στους δήμους, ούτε που πάνε αλλά και πως αξιοποιούνται τα λεφτά».
Πρόκειται για έναν απέραντο βόθρο, ο οποίος κάθε χρόνο εμφανίζει «μαύρη τρύπα 3 δις ευρώ τουλάχιστον».
Αυτό το αντιδημοκρατικό και διοικητικό χάος διαθέτει εκατό χιλιάδες υπαλλήλους, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι κατά μέσον όρον, κάθε ΟΤΑ σιτίζει 9670 υπαλλήλους, το 90% των οποίων – κατά τη γνώμη του γράφοντος – προέρχεται από τη δεξαμενή της κομματικής πελατείας.
Βασικό και καθοριστικό προσόν: Οι κομματικές ταυτότητες και η ευνοιοκρατία των τοπικών αρχόντων
Πρόκειται  για ένα διοικητικό κηφηναριό που πιο πολύ διεκπε­ραιώ­νει τις κομματικές υποθέσεις, παρά τις ανάγκες των δημοτών.
Κραυγαλέο παράδειγμα ανομίας και φαυλότητας είναι και η αποκάλυψη της εφ. «Το Βήμα» (φ. 8 Αυγούστου, σελ. Α20), σύμφωνα με το ρεπορτάζ του οποίου αναδύεται η μπόχα της φαυλότητας στο Δήμο Αθηναίων γύρω από τις προμήθειες:
Με τίτλο: «Το πάρτι με τις προμήθειες των δήμων», αποκαλύπτεται ότι «στολές σε τιμές... Armani έναντι 4.000 ευρώ το κομμάτι, ζητούσε ο Νικήτας» αφού «τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ζήτησε ο Δήμος Αθηναίων για τις στολές της δημοτικής αστυνομίας,  αλλά όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το κόστος... μειώθηκε κατά ένα εκατομμύριο ευρώ»!
Ούτε πετσετάκια να ήταν τα εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο δήμο της χώρας. Αυτό λέει πολλά, αλλά Ειδικό Δικαστήριο – αφού το στρατοδικείο είναι... αντιδημοκρατικό – δεν στήθηκε ποτέ για τους απλοχέρηδες τοπικούς άρχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: