Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Παραμένει το casus belli της Αγκυρας

Του Νίκου Μελέτη

Σε πλήρη ισχύ διατηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν το casus belli εναντίον της Ελλάδας, στη νέα «Κόκκινη Βίβλο Ασφαλείας» την οποία ενέκρινε το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το νέο δόγμα ασφαλείας της Τουρκίας, παρά τις περί του αντιθέτου σκόπιμες διαρροές, συνεχίζει να θεωρεί αιτία πολέμου το ενδεχόμενο άσκησης από την Ελλάδα του δικαιώματός της για επέκταση των χωρικών υδάτων της έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Τουρκικές πηγές επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη συγκεκριμένη απόφαση με το επιχείρημα ότι πρόκειται για απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και μόνο με μια νέα απόφασή της μπορεί να καταργηθεί το casus belli και προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την απειλή πολέμου λέγοντας ότι θα αρθεί μόνον όταν και η ελληνική Βουλή αναθεωρήσει την απόφασή της για τη δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της.
Η εξέλιξη αυτή προσγειώνει τις υψηλές προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί από τον εντατικό ρυθμό των ελληνοτουρκικών επαφών, ενώ εκθέτει και τα κυβερνητικά στελέχη που είχαν σπεύσει να χαιρετίσουν τη, σύμφωνα με τις επιλεκτικές διαρροές, υποτιθέμενη πρόθεση του κ. Ερντογάν να άρει το casus belli.
Συγχρόνως δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, καθώς έτσι η Ελλάδα εμφανίζεται να συμμετέχει σε μια διαδικασία χάραξης της υφαλοκρηπίδας, που απαιτεί την ύπαρξη σαφών ορίων των χωρικών υδάτων, διαπραγματευόμενη με την Τουρκία για το πού και πόσο θα επεκταθούν τα χωρικά ύδατά της, τη στιγμή που άλλη πλευρά απλώς έχει βάλει στο τραπέζι το «πιστόλι» του casus belli.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, ενώ η απόφαση για τη διατήρηση του casus belli λαμβάνεται λίγες ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για την Τουρκία, δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε προσπάθεια από την Ελλάδα για να καταδειχθεί η απολύτως αρνητική στάση της Αγκυρας, ενώ αντίθετα δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει η διάθεση να προβληθεί κυρίως η «θετική πλευρά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Πηγή : http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: