Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ FUEN

 Όπως έγινε γνωστό, το 56ο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN), έλαβε χώρα στην αυστριακή πόλη Einsestadt. Στο συνέδριο, όπως ανακοινώθηκε, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας της Δυτικής Θράκης(BTAYTD) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Επιστημόνων, στο συνέδριο το BTAYTD εκπροσώπησαν ένας από τους τέως προέδρους του συλλόγου, ο δημοσιογράφος Τζεμίλ Καμπζά και ο δικηγόρος και μέλος του συλλόγου Σινάν Καβάζ. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης(ABTTF), που είναι μέλος της FUEN, εκπροσωπήθηκε από τέσσερα μέλη της υπό την προεδρία του κου Χαλίτ Χαμπίπογλου.
Στα συμπεράσματα του συνεδρίου συμπεριλήφθηκε, με ομόφωνη απόφαση και η πρόταση που συνέταξαν από κοινού ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης σχετικά με τους αδικημένους του άρθρου 19.Στη κοινή ανακοίνωση που συνέταξαν οι δύο σύλλογοι, παρέχεται ευρεία πληροφόρηση σχετικά με το εθνικιστικό άρθρο 19, το οποίο αποσύρθηκε το 1998. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ιθαγένειά τους εξαιτίας του άρθρου 19 το Μάιο του 2005, όπως έγινε γνωστό έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο τότε βουλευτής κος Ιλχάν Αχμέτ ήταν 46.638 άτομα.Στην ανακοίνωση τονίζεται το γεγονός ότι τα πολιτικά δικαιώματα αποτελούν συνταγματικά δικαιώματα και κανένας πολίτης δεν μπορεί να απολέσει την ιθαγένειά του χωρίς τη θέλησή του ενώ ειδική μνεία γίνεται και στα άρθρα των διεθνών συνθηκών που υπέγραψε η Ελλάδα, τα οποία διασφαλίζουν το σεβασμό στα πολιτικά δικαιώματα.Στην ανακοίνωση, ο BTAYTD και η ABTTF ζητούν την επανάκτηση της ιθαγένειας από τους αδικημένους του άρθρου 19, που δεν ζουν στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει υπηκοότητα άλλης χώρας. Ζητούν ακόμα τη σύσταση επιτροπής για τη διερεύνηση της αιτίας που καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων που έχουν καταθέσει οι αδικημένοι του άρθρου 19, που έχουν χάσει την ελληνική τους ιθαγένεια εξαιτίας του εν λόγω άρθρου. Ακόμα ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων όσων ζουν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες χωρίς να έχουν καμία αναγνωρισμένη ιθαγένεια.
Ο κος Τζεμίλ Καμπζά, μιλώντας εκ μέρους του BTAYTD, εξέφρασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μειονοτικός Τύπος στη Δυτική Θράκη και πραγματοποίησε σύντομη περιγραφή των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της μειονότητας. Αναφέρθηκε δε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης όσον αφορά στην εθνική της ταυτότητα, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, τη μειονοτική εκπαίδευση, τη Μουφτεία και τα βακούφια.Ο κος Καμπζά, πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους σχετικά με τα χρηματικά πρόστιμα που επεβλήθησαν στις τουρκόφωνες εφημερίδες και στους τουρκόφωνους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Δυτικής Θράκης, που αποτελούν τη φωνή της μειονότητας.Ισχυρίστηκε ότι τα υψηλά χρηματικά πρόστιμα που επεβλήθησαν στις εφημερίδες «Μιλλέτ» και «Γκιουντέμ»μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των εφημερίδων και τη φυλάκιση των δύο δημοσιογράφων. Ζήτησε ακόμα από τη FUEN, να υποστηρίξει την εκστρατεία που ξεκίνησε ο μειονοτικός Τύπος για την ελευθερία του Τύπου.Ο κος Καμπζά ζήτησε από τη FUEN να υποστηρίξει την εκστρατεία για την ελευθερία της έκφρασης και των ΜΜΕ που οργανώνουν οι δύο εφημερίδες. Όπως έγινε γνωστό, η πρόταση συζητήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της FUEN, έγινε αποδεκτή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση Τύπου σχετικά με το θέμα.
Από την άλλη πλευρά ο κος Τζεμίλ Καμπζά που συζήτησε με τον βουλευτή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κο Τσέμπα Σόγκορ που παρευρέθη στο συνέδριο, του περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα και του ζήτησε να υποστηρίξει την εκστρατεία των μειονοτικών ΜΜΕ για την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου. Ο κος Σόγκορ, βουλευτής της Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ουγγρικές ρίζες, δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος από αυτή τη συνομιλία και ότι θα μεταφέρει τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης στα μέλη της ομάδας των μειονοτικών δικαιωμάτων του Εθρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής κος Σόγκορ ισχυρίστηκε ότι ακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πολιτική της Ελλάδας για τις μειονότητες και εξέφρασε την υποστήριξή του στον αγώνα για την ψήφιση εκ μέρους της Ελλάδας της συνθήκης πλαίσιο.Ο κος Τζεμίλ Καμπζά έδωσε στον βουλευτή κ. Σόγκορ και έγγραφα με τα προβλήματα της μειονότητας. Ο κος Σόγκορ πρόσθεσε ακόμα ότι επιθυμεί να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Σχόλιο : Και να σκεφτεί κανείς ότι το όνομα του κυρίου Καμπζά είχε ακουστεί ακόμη και για υποψήφιος βουλευτής με κόμμα εξουσίας ! Προδότες, ε προδότες !
Συγγνώμη ξέχασα όλοι είμαστε το ίδιο πατριώτες! Ο Καραϊσκάκης και ο Πήλιος Γούσης. Ο Εφιάλτης και ο Λεωνίδας. Ο Παλαιολόγος και ο Νοταράς. Όλοι το ίδιο πατριώτες…

Πηγή : http://www.tourkikanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: