Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Μυστικές συζητήσεις Αλβανίας- Σερβίας για διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου

Αυτές τις ημέρες, Σέρβοι αξιωματούχοι μιλούν συνεχώς για την διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρίζουν- εκπληκτικά- τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας.
Ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας αυτής και στη συνέχεια ο ίδιος ο  πρόεδρος Τάντιτς, σε συνέντευξή του  σε γερμανική εφημερίδα εξέφρασε την ιδέα διχοτόμησης του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας.
Στο  άρθρο αυτό αναφέρεται η Deutsche Welle, τονίζοντας ότι ορισμένες σερβικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν  τον τελευταίο χρονικό διάστημα την κατάτμηση του Κοσσυφοπεδίου, όπου το βόρειο μέρος θα ενσωματωθεί με την Σερβία και οι υπόλοιπες περιοχές θα παραμείνουν στο Κοσσυφοπέδιο.
Ωστόσο, οι Αλβανοί αξιωματούχοι αρνούνται σθεναρά την διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου με τη δικαιολογία αυτή θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Μάλιστα, στην αγγλική έκδοση της Deutsche Welle, ο συντάκτης  Ζόραν Αρμπουτίνα, γράφει στο άρθρο του «Διαφορές σχετικά με τα σύνορα που εξακολουθούν να σιγοβράζουν σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης»:
«Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Τάντιτς εξέφρασε την ιδέα για μια συμφωνία με την οποία οι δύο πλευρές να βρουν μια μόνιμη λύση για ειρήνη και σταθερότητα»
Και σημειώνει ότι αυτό «θα ήταν μια εξαιρετική λύση για όλους»
Στα πλαίσια αυτά έκανε λόγο για μια Μεγάλη Αλβανία και για μια Μεγάλη Σερβία .
Σερβικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πίσω από το προσκήνιο αυτό υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, του οποίο το βόρειο μέρος να ενωθεί με την Σερβία και το υπόλοιπο με την Αλβανία, γράφει ο δημοσιογράφος της DW..
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: