Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Ανατροπή δεδομένων στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κύπρο.Με αναγνώριση των κατεχομένων ισοδυναμεί η απόφαση του ΕΔΑΔ, λέει ο Νταβούτογλου

Ανατροπή στους νομικούς αγώνες κατά της Τουρκίας αποτελεί η ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία αναγνωρίζει τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο.Σύμφωνα με την απόφαση η Τουρκία είναι νομικά υπεύθυνη για τα κατεχόμενα. Επιβεβαιώνεται δηλαδή, ότι το κατοχικό καθεστώς είναι υποτελής διοίκηση της Τουρκίας. Στην απόφαση του του ΕΔΑΔ, υποδεικνύει στους Ελληνοκύπριους που επιθυμούν να καταφύγουν νομικά κατά της Τουρκίας, ότι θα πρέπει πρώτα να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους και εάν δεν ικανοποιηθούν ακολούθως να προσφεύγουν στο λεγόμενο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του ψευδοκράτους και εάν και πάλι δεν ικανοποιηθούν να απευθύνονται στο ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο.Στην απόφαση της Ολομέλειας του ΕΔΑΔ, η οποία λήφθηκε από 17 δικαστές και καταλαμβάνει 44 σελίδες, σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να περιμένουν την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού. Σημειώνεται ακόμη ότι ήδη η λεγόμενη Επιτροπή αποζημιώσεων παραχώρησε αποζημιώσεις 49 εκατομμυρίων ευρώ και προέβη σε διευθετήσεις και ανταλλαγές περιουσιών.
Στον ισχυρισμό ότι με την απόφασή του για χρήση από τους Ελληνοκυπρίους της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, το Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνώρισε την "η νομική κυριαρχία της ΤΔΒΚ", προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Συρία για επίσημη επίσκεψη.Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε την απόφαση του ΕΔΑΔ ¨ιστορική¨ και δήλωσε ότι η Τουρκία προχώρησε στην ίδρυση της "επιτροπής των αποζημιώσεων" με βάση το δίκαιο της Ε.Ε. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι με την απόφαση του ΕΔΑΔ οι Ελληνοκύπριοι πλέον είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν πρώτα στις "αρχές" του ψευδοκράτους, κάτι που όπως είπε αποτελεί θετική εξέλιξη. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνισε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι ιστορική και ότι πιστεύει ότι θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού.Παράλληλα με τις δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, τα τουρκικά και τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης με σημερινά δημοσιεύματα τους αναφέρονται αναλυτικά στις τελευταίες εξελίξεις στο περιουσιακό καθώς και στις αντιδράσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στην απόφαση του ΕΔΑΔ. Ας σημειωθεί ότι ορισμένα ΜΜΕ στις αναλύσεις τους καταβάλλουν προσπάθειες για να ισοσταθμίσουν την απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου για την Υπόθεση Όραμς με την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα στο ΕΔΑΔ εκκρεμούν 35 υποθέσεις οι οποίες θεωρούνται παραδεκτές και αναμένεται η επιδίκαση αποζημιώσεων και άλλες 1500 υποθέσεις οι οποίες δεν είναι γνωστό κατά πόσο το δικαστήριο θα προχωρήσει στην εκδίκαση τους ή θα της παραχωρήσει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων.


Πηγή : http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: