Απέρριψε η κυβέρνηση την προσπάθεια του ΛΑΟΣ να αρχίσει δημόσια διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά και το ενδεχόμενο να συνδέσει τη λύση του προβλήματος με δημοψήφισμα.
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είπε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην αδιαλλαξία του Γκρούεφσκι και τόνισε: "Η δημόσια συζήτηση για συγκεκριμένα ονόματα της ΠΓΔΜ, στη φάση αυτή, δεν έχει νόημα. Δεν πιστεύω ότι είναι καλό να μιλάμε για ονόματα, όταν η άλλη πλευρά δεν έχει επιδείξει ακόμα την απαραίτητη διάθεση να διαπραγματευτεί σοβαρά".
"Τελικά απ' ό,τι φαίνεται, εμυρώθη, εβαπτίσθη χοροστατούντος του Αμερικανού και με ανάδοχο το ΝΑΤΟ" σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που κατηγόρησε τον Δ. Δρούτσα ότι έδωσε το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη". "Πρακτικές σκόπιμων διαρροών για να τεστάρουμε την κοινή γνώμη για μένα είναι άγνωστες", απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι τον Νοέμβριο θα επανατεθεί το θέμα της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Ελλάδα "δεν έχει καμία 'πρεμούρα'" να βιαστεί για λύση και ζήτησε δημοψήφισμα για το όνομα της ΠΓΔΜ. "Δεν θα μεταθέσουμε στον λαό την ευθύνη των αποφάσεών μας" απάντησε ο Δ. Δρούτσας.
Κι ενώ εμείς μαλώνουμε στη Βουλή για τα Σκόπια, επίσκεψη αστραπή με τριπλή- κατά δήλωσή του -αποστολή του γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν στα Σκόπια. Πρώτον, ήθελε να επιβεβαιώσει τη διαδικασία ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης για την ΠΓΔΜ. Δεύτερον, να επιστήσει την προσοχή στη συνέχιση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη στην ΕΕ και τη συνέχιση πολυεπίπεδων μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, να καταστήσει σαφές πως τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στο ΝΑΤΟ εάν δε λύσουν τη διαφορά της ονομασίας με την Ελλάδα... Οσον αφορά στο τελευταίο, ο Ράσμουσεν είπε κατά λέξη: «Η πρόσκληση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αποδοθεί αμέσως μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ζήτημα της ονομασίας. Ενθαρρύνω την κυβέρνηση να επιδείξει ευελιξία και πραγματισμό»...
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι» μπορεί για να αρθούν τα βασικά εμπόδια για την ένταξη της χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ενώ έριξε παράλληλα το «μπαλάκι» και στην Αθήνα.«Από την πλευρά μας καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες και το ίδιο περιμένουμε και από την άλλη πλευρά. Ελπίζω ότι την επερχόμενη περίοδο, εφόσον υπάρξει καλή διάθεση από την άλλη μεριά, μπορεί να βρεθεί μία λύση στο θέμα της ονομασίας η οποία θα μας επιτρέψει να εκπληρώσουμε τον στρατηγικό μας στόχο, να καταστούμε μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ », ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
Ο κ. Ρασμούσεν ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναμειγνύεται στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ.«Αυτό που μπορεί να κάνει η Συμμαχία είναι να ενθαρρύνει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση μίας ρεαλιστικής λύσης», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ρασμούσεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ΠΓΔΜ για την συμβολή της στην δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) και για την υποστήριξη της στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR).
O ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε ακόμη συναντήσεις στα Σκόπια με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, τον αρχηγό του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI Αλί Αχμέτι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Πηγή : http://www.avgi.gr/ και http://www.ana-mpa.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου