Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ Η ΠΡΟΦΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΝΤΟΓΛΟΥ Οι Τούρκοι θέλουν να σχεδιάσουν τα νέα Βαλκάνια

«Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μάθημα από τις εμπειρίες του παρελθόντος και να χτίσουμε τα νέα Βαλκάνια», είπε επί λέξει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, αλλά εις εκ των εκφραστών της πολιτικής Ερντογάν, στην διάρκεια ομιλίας του στο Φόρουμ συνεργασίας και αλληλεγγύης των βαλκανικών δήμων, εξήγησε το όραμα της Τουρκίας για τα Βαλκάνια.Είπε συγκεκριμένα: «Στα νέα Βαλκάνια, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι τοπικοί διοικητές θα έχουν μεταξύ τους έναν διάλογο στο ανώτερο επίπεδο και δεν θα κοιτάζουν ο ένας τον άλλον με γνώμονα την εθνική είτε την δογματική θρησκευτική τους διαφορά. Θα κοιτάζουν σαν ηγέτες της γεωγραφίας των Βαλκανίων. Με τις οικονομικές αλληλεπιδράσεις στα νέα αυτά Βαλκάνια, η Αδριανούπολη θα ανακαλύψει το Βελιγράδι και τα Σκόπια θα προσεγγίσουν την Κωνστάντζα. Οι εμπορικοί δρόμοι, οι ενεργειακές γραμμές θα πλέκονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο, που οι χώρες δεν θα θεωρούν πως έχουν διαφορετικές μοίρες. Εμείς έτσι επιθυμούμε να είναι τα Βαλκάνια».
Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη βρισκόταν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των χωρών - μελών της διαβαλκανικής συνεργασίας (SEECP). Ο πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της συνόδου συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μέλη της διαβαλκανικής συνεργασίας, εκτός της Τουρκίας που φιλοξένησε στην σύνοδο ήταν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Μολδαβία και το Μαυροβούνιο, ενώ φέτος εντάχθηκε και η Σλοβενία για να γίνει το δωδέκατο μέλος.
Στη σύνοδο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης και Πολιτικής Ευρωπαϊκής Γειτνίασης Στέφαν Φούλε, οι γενικοί γραμματείες της UNESCO, του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, καθώς και ο εκτελεστικός γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη. Σε ομιλία του στην σύνοδο ο βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πρόοδο της Τουρκίας και της Κροατίας στην ενταξιακή τους πορεία προς την ΕΕ, καθώς και από την επιτυχή εκτέλεση των δεσμεύσεων που προβλέπουν οι συμφωνίες σύνδεσης της Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Δημοκρατίας των Σκοπίων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σημασία κατάργησης των θεωρήσεων βίζας, ως εμποδίων για την ελεύθερη κυκλοφορία στον βαλκανικό και ευρωπαϊκό χώρο.

Πηγή : http://www.xronos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: