Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Σκόπια: Η Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη) είναι αποδεκτή…

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη) είναι ένα όνομα αποδεκτό από τους συμβούλους του αρχηγού του κράτους, τονίζει με έμφαση το τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων "Α1".
Ο Ρίστο Νικόφσκι, πρώην πρέσβης, σήμερα σύμβουλος του προέδρου Ιβάνοφ σε συνέντευξή του στο Α1 λέει ότι οι όροι «Άνω» και «Κάτω» είναι τελείως απαράδεκτοι για την ‘Μακεδονία’ διότι θα προκαλέσουν καταστροφή του ‘μακεδονικού’ λαού.
Α1: Έχετε ακόμη άκαμπτη και απόλυτη θέση για την αλλαγή της ονομασίας , σε «Βόρεια Μακεδονία» για παράδειγμα ή η σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Η Ελλάδα με τη σειρά της δέχεται μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια θέση;
Ρίστο Νικόφσκι:
Πρώτον. Η άκαμπτη θέση είχε μια σκοπιμότητα σε αυτό που υποστήριζα.
Δεύτερον. Πιστεύω απολύτως σε συμβιβασμό διότι ο συμβιβασμός είναι αναπόφευκτος. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τα συμφέροντα των δύο πλευρών αλλά κυρίως τα δικά μας, γιατί η χώρα μας τίθεται σε αμφισβήτηση, αν πάμε σε μια λύση, όπως φαίνεται εκ των πραγμάτων, θα καταστρέψουμε το ‘μακεδονικό’ λαό.
Πιο ρεαλιστική λύση είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη)» και εγώ ακόμη έγραψα ότι η «Μακεδονία του Βαρδάρη» υπάρχει και σε ένα τραγούδι «αχ, εποχή» κλπ.
Αλλά αν φθάσουμε σε μια τέτοια λύση θα είναι μόνον για εξωτερική χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος, το Σύνταγμα δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτε, όχι άλλους περιορισμούς.
»Είμαστε και θα παραμείνουμε ως ‘Μακεδονία’, στα συνέδρια, παντού. Ακόμη και να τεθεί στο Σύνταγμα η Δημοκρατία της Μακεδονίας (Βαρδάρη), εκ των πραγμάτων δεν αλλάζει τίποτε, μόνο μια γεωγραφική σημείωση.
Θα ήθελα να τη δεχτούμε με την προϋπόθεση ότι είναι μόνον για εξωτερική χρήση, χωρίς οποιοσδήποτε περιορισμούς- με ουσιαστικά και αντωνυμίες με το Μακεδονία και Μακεδόνες. Με την έννοια αυτή δεν υπάρχει ούτε «Βόρεια» ούτε «Άνω Μακεδονία» που θα οδηγήσουν σε καταστροφή του ‘μακεδονικού’ λαού.

***Σημαντική Σημείωση Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου 2009, πριν, δηλαδή, από ένα έτος από το σκοπιανό τηλεοπτικό κανάλι ‘«Α1».
Αλήθεια έχει αλλάξει κάτι δεν το ‘πιάσαμε’;

Πηγή : http://echedoros-a.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: