-Μα αυτή η Εξεταστική για τη Ζήμενς δεν θα ασχοληθεί με την πιο καραμπινάτη υπόθεση; Τη διευκόλυνσης διαφυγής στο εξωτερικό ενός εκ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου, του κ. Καραβέλα; Εκτός εάν φοβούνται ότι ακολουθώντας το νήμα από την πρεσβεία στην Ουρουγουάη, φθάνοντας στο γραφείο της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, μπορεί να βρεθεί άκρη.
8Αλλά ο κ. Καραβέλας, επειδή δεν είναι γερμανός πολίτης σαν τον κ. Χριστοφοράκο, θα αρχίσει να μιλάει εάν στριμωχθεί. Ίσως αυτή είναι και η εξήγηση του ότι όλοι θέλουν να τον ξεχάσουν, όπως θέλουν να ξεχασθεί το θλιβερό επεισόδιο που εξέθεσε (χωρίς να έχει ευθύνη) όλη τη Διπλωματική Υπηρεσία …
DΠάντως, όπως και στο πιο απλό αστυνομικό μυθιστόρημα, όσοι διευκόλυναν τη δραπέτευση του κ. Καραβέλα προφανώς είχαν και ισχυρό κίνητρο να το κάνουν. Και καθώς ο κ. Καραβέλας ξέρει ποιος και τι έχει εισπράξει (εκτός των πλυντηρίων, λεμονοστυφτών, ταξιδιών κ.λπ.) από τη Ζήμενς, δένει μια χαρά η ιστορία. Έγκλημα υπάρχει, κίνητρο υπάρχει, ο ένας θύτης είναι γνωστός, ας ασχοληθεί λοιπόν η Εξεταστική ή κάποιος Εισαγγελέας και με το ξεσκέπασμα των συνεργών του.
-Σπουδαία επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας: Ο ηγέτης των πιστών Ταγίπ δεν επισκέφθηκε τη Θράκη, κατόπιν παρέμβασης του φον Δημητράκη.Αυτά διαβάζαμε και απορούσαμε: μα ο φον Δημητράκης δεν είναι που διαλαλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα; Και ότι αν ζητήσει να πάει στη Θράκη, τότε μπορεί να τον συνοδεύσει και ο κ. Παπανδρέου;
8Όταν σιγουρεύτηκαν ότι δεν του βγαίνει ο χρόνος να (ξανα)πάει στη Θράκη και ότι θα μεταφερθούν οι «υποτελείς» στην Αθήνα για να υποβάλουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες, τότε ξεθάρρεψαν τα παιδιά και άρχισαν να διαλαλούν τους υποτιθέμενους παλικαρισμούς, ότι «δεν του επέτρεψαν».
DΠώς το είπε ο Χάρης (Παμπούκης); Η λύση είναι ο «κοσμοπολίτικος πατριωτισμός» και τον περιέγραψε κιόλας. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο κ. Παμπούκης μίλησε περί εξωτερικής πολιτικής και ανέλυσε το όραμά του σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά. Άντε μετά να κοιμηθεί ήσυχος ο αναπληρωτής…
Δεν θα έβαζα στοίχημα με όποιον υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στο καθεστώς των μουφτήδων στη Θράκη, ώστε να ικανοποιηθεί η τουρκική απαίτηση για εκλογή των μουφτήδων και αναγνώριση έτσι των ψευδομουφτήδων. Ο κ. Ερντογάν, πάντως, προανήγγειλε αλλαγή στο θέμα των μουφτήδων, και, για να είμαι ειλικρινής, αυτόν θα πιστέψω…
-Τώρα για όλα αυτά που διέδιδαν τις προηγούμενες ημέρες περί διάστασης στο εσωτερικό της μειονότητας κ.λπ., θα πρέπει να δούμε εάν τελικά οδηγούν στο «ξέπλυμα» των κ. Μάντατζη και Χατζηοσμάν, για να παιχθεί πιο εύκολα και με επίσημο μανδύα το παιγνίδι στη Θράκη.
8Η κρίση θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να επανεξετασθεί συνολικά η κατανομή των ελληνικών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, σε τι εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντά μας τα τόσα γενικά προξενεία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί μάλιστα που δεν υπάρχουν καν ομογενείς; Αλλά, δυστυχώς, για να γίνει τέτοια ανακατανομή, που και πολύ σημαντικούς πόρους θα εξοικονομούσε και καλύτερα θα υπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα, προϋπόθεση είναι να υπάρχει εξωτερική πολιτική: με συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική, ώστε να έχει πραγματικό περιεχόμενο μια πρεσβεία μας στην Αφρική ή στον Καύκασο. Διαφορετικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τόπο πληρωμένων διακοπών ή μέθοδο ακριβής αργομισθίας ή, ακόμη χειρότερα, πεδίο παράνομου πλουτισμού…
DΜε όλο τον σεβασμό στην ΕΔΥ, πέραν των μισθολογικών αιτημάτων και της φασαρίας που γίνεται, δεν είδαμε πουθενά τέτοιες προτάσεις για σοβαρότατα θεσμικά και δομικά προβλήματα της Διπλωματικής Υπηρεσίας…
-Η Κομισιόν δίνει το πράσινο φως για την κατάργηση των θεωρήσεων όσον αφορά την Αλβανία και τη Βοσνία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι αλβανοί πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς βίζα και στην Ελλάδα. Καθώς για να εγκριθεί η απόφαση χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη των κρατών μελών, η ερώτησή μας είναι εάν επιδιώχθηκε κάποιο αντάλλαγμα και τι τελικά εξασφάλισε η Αθήνα από τον κ. Μπερίσα προκειμένου να κάνει αυτήν την πολύ σημαντική παραχώρηση προς την Αλβανία. Πολύ φοβούμαστε ότι έγινε… δωρεάν.
8Ωραία τα είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην επίσκεψη του κ. Ερντογάν, σπεύδοντας να δικαιολογήσει την Τουρκία για τη στάση της στο Κυπριακό και λέγοντας, εκτός των άλλων, ότι ο κ. Ερντογάν δεν είναι σαν τους παλιούς πολιτικούς της Τουρκίας, όπως ο Ετσεβίτ, που έλεγαν ότι το Κυπριακό λύθηκε το 1974. Το πιο ωραίο όμως είναι ότι μερικές ημέρες αργότερα το πρωτοπαλίκαρο του κ. Ερντογάν, ο υπουργός Επικρατείας Εγεμέν Μπαγίς, δήλωνε σε ευρωβουλευτές ότι ο «τουρκικός στρατός πήγε στην Κύπρο για ειρηνευτική αποστολή και λόγω της παρουσίας του εκεί δεν υπήρξαν αιματηρά επεισόδια όλα αυτά τα χρόνια». Δεν ξέρουμε τι λέει ο κ. Παπανδρέου, αλλά αυτές οι δηλώσεις ταιριάζουν μια χαρά και με τον Ετσεβίτ και με τον Ντενκτάς.
DΟ κ. Μπαγίς όμως είπε και αλλά ωραία στους ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων ήταν και οι Έλληνες Γ. Κουμουτσάκος (ΝΔ) και Μ. Κοππά (ΠΑΣΟΚ). Αφού τους δέχθηκε στα γραφεία του, που στεγάζονται στο δημευμένο κτίριο ελληνικού σχολείου, τους εξήγησε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω του δικαιώματος που δίνει στην Ελλάδα για χωρικά ύδατα 12 ν.μ. και ότι το θέμα της Χάλκης εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες (η ίδια δικαιολογία προβάλλεται εδώ και αρκετά χρόνια), αλλά πρόοδος θα υπάρξει αφού πρώτα γίνουν κινήσεις για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.
-Όσο για τα «καλά» λόγια του κ. Ερντογάν και τις «διαβεβαιώσεις» του κ. Νταβούτογλου ότι δεν υπάρχει καν σκέψη... κατάληψης νησιών, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη ολοκληρώθηκε μεγάλη αεροναυτική αποβατική άσκηση της Στρατιάς Αιγαίου με την ονομασία «Έφεσος», κατά την οποία οι τουρκικές δυνάμεις πειραματίστηκαν στο δύσκολο εγχείρημα της νυχτερινής απόβασης. Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε ποια χώρα μπορεί να αποτελέσει στόχο μιας αεροναυτικής απόβασης των τουρκικών δυνάμεων. Όχι πάντως το Ιράκ.
Πηγή : http://www.paron.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου