Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Το Πρέσεβο σε Αναβρασμό – Νέες Προκλήσεις


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Απαντώντας σε «υπόδειξη» του αρχηγού της «Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσσόβου», Ραμούς Χαραντινάι ότι «η Σερβία πρέπει να συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά στο μνημείο προς τιμή των μελών του ‘Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς, Μέντβετζα’ (OVPBM) στο Πρέσεβο, ο σέρβος π/θ, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε στη δημόσια ρ/τ RTS ότι «η Σερβία όντως θα συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά και θα απομακρύνει το μνημείο των μαχητών του λεγόμενου ‘Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς, Μέντβετζα’», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σίγουρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 17 Ιανουαρίου, αφού μέχρι τότε το εν λόγω μνημείο δε θα υπάρχει στο Πρέσεβο».
Ο π/θ Ντάτσιτς τόνισε επίσης ότι «δεν νομίζει ότι οπουδήποτε στην Ευρώπη είναι εφικτό να εγερθεί μνημείο μελών τρομοκρατικής οργάνωσης και εκείνων που συμμετείχαν άμεσα σε δολοφονίες αστυνομικών και στρατιωτών», σημειώνοντας επίσης ότι «διεθνείς οργανισμοί, ειδικά εκείνοι που δραστηριοποιούνται στη νότια Σερβία, πρότειναν το εν λόγω μνημείο να απομακρυνθεί από τους ίδιους τους Αλβανούς» και ότι «ο ίδιος είναι έτοιμος να αποδεχθεί ένα τέτοιο συμβιβασμό».
Επεσήμανε δε ότι «δεν τίθεται το ερώτημα αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου στις 17 Ιανουαρίου πρόκειται να συναντηθεί με τον π/θ του Κοσσόβου, Χασίμ Θάτσι» επαναλαμβάνοντας ότι «θα πάει στις Βρυξέλλες σίγουρα, απλώς το μνημείο δεν θα υπάρχει πια μέχρι τότε».
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι το μνημείο είναι απλώς μια αφορμή, που φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά το πρόβλημα του Πρέσεβο. Οι Αλβανοί – Μουσουλμάνοι αμφισβητούν άλλη μια επαρχία της Σερβίας που δεν θα έχουν ενδοιασμό να αιματοκυλίσουν αν χρειαστεί και εφόσον έχουν κατάλληλη υποστήριξη. Δυστυχώς φαίνεται να υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι υποστηρικτές γιαυτό, με πρώτους και καλύτερους τους εξ’ανατολών »Συμμάχους μας». Άλλη μια περιοχή ενδιαφέροντος για την Ελλάδα στην οποία εμπλέκονται εχθροί και φίλοι και μας επηρεάζει άμεσα.

www,drougos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: