Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

υπουργείο Εξωφρενικών

Η ελληνική προεδρία ξεκίνησε έχοντας να αντιμετωπίσει μπαράζ (αναμενόμενων) επιθέσεων από τα ευρωπαϊκά και άλλα ξένα ΜΜΕ, με τίτλους που πολλές φορές ήταν προσβλητικοί για τη χώρα.

Δυστυχώς, σε αυτό το μπαράζ των δημοσιευμάτων δεν υπήρξε δυνατότητα αποτελεσματικής απάντησης πέραν ορισμένων συνεντεύξεων του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα σε ξένους δημοσιογράφους.

Πάντως, οι πρώτες παρατηρήσεις που μάλλον έχουν βάση, είναι ότι δεν μπορεί το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας να εξαντλείται στην απαρίθμηση ορισμένων «προτεραιοτήτων» που είναι απλώς και μόνο τίτλοι, χωρίς κανένα άλλο περιεχόμενο. Γιατί με ευχολόγια περί ανεργίας και απασχόλησης ή περί θαλάσσιας πολιτικής δεν… βάφονται αυγά…

Οι μόνοι, ίσως, που είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ελληνική προεδρία είναι οι Τούρκοι, μια και η Αθήνα επιμένει να στηρίζει, σχεδόν με φανατισμό, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση, όμως, δεν βολεύεται με τα λίγα. Ο νέος υπουργός, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κ. Τσαβούσογλου έσπευσε ήδη να συναντηθεί με τον έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα κ. Λουκάκη, από τον οποίο -με ύφος μάλλον όχι και τόσο διπλωματικό- ζήτησε το άνοιγμα ενός τουλάχιστον κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα μείνει συνεπής στον βασικό σχεδιασμό, που δεν προβλέπει το άνοιγμα κεφαλαίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, υπάρχουν πολλά προβλήματα για να ξεπεράσει η ελληνική προεδρία τόσο στα θέματα Άμυνας όσο και στο θέμα της υλοποίησης της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την επαναπροώθηση λαθρομεταναστών, καθώς η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της ΕΕ.

***

— Διαβάσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον κυπριακό «Φιλελεύθερο» του -πολύ σημαντικού- κυπρίου διπλωμάτη Τάσου Τζιωνή. Το πιο σημαντικό είναι πως ανακαλύψαμε ότι αν και ήταν ο στενότερος συνεργάτης του Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν μπήκε στο ψυγείο όλα αυτά τα χρόνια όπως ίσως θα συνέβαινε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Ο κ. Τζιωνής αφού υπηρέτησε ως πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ συμβάλλοντας σημαντικά στην αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών και στη θεμελίωση της στρατηγικής συνεργασίας τους, τώρα είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κυπριακού ΥΠΕΞ και ασχολείται με τη διπλωματική διάσταση του ενεργειακού.

Στην Ελλάδα θα τον ψάχναμε σε καμιά διεύθυνση Ωκεανίας ή στην Εθιμοτυπία…

Άλλος ο μεν, άλλος ο δε...

Επειδή αρκετές φορές γίνονται κακόπιστα σχόλια εις βάρος των βουλευτών της μειονότητας, εμείς απλώς αναφέρουμε ένα περιστατικό που υπέπεσε στην αντίληψή μας για να καταδείξουμε ότι δεν υπάρχει προκατάληψη ούτε «ρατσισμός». Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ πραγματοποίησε περιοδεία στη Γερμανία όπου συμμετείχε σε συναντήσεις και εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων «Τούρκων της Δυτικής Θράκης», που βεβαίως εκφράζουν ό,τι πιο ανθελληνικό. Επίσης, οι περισσότεροι εξ αυτών λειτουργούν υπό την αιγίδα και καθοδήγηση των κατά τόπους τουρκικών προξενείων.

Και ενώ για τον κ. Ζεϊμπέκ υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως εκείνη του επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καραγιουσούφ, ο οποίος αποφεύγει να προκαλεί και τουλάχιστον δείχνει μια πιο αξιοπρεπή στάση, παίρνοντας αποστάσεις από το τουρκικό προξενείο…

***

— Οι γνωστοί κύκλοι του τουρκισμού στη Θράκη έχουν ξεφύγει εσχάτως, καθώς βλέπουν να αποδυναμώνεται ο «θείος» Ερντογάν, ενώ φοβούνται μήπως περάσει σε δεύτερο πλάνο το μειονοτικό στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

— Είδαμε με πολύ ενδιαφέρον (από την ιστοσελίδα tourkikanea.gr) την επιστολή που έστειλε σε ξένους πρέσβεις στην Ελλάδα (μεταξύ αυτών και του αμερικανού) η κ. Περβίν Χαϊρουλλάχ, η οποία είναι πρόεδρος της «σκληρής» μειονοτικής οργάνωσης ΠΕΚΕΜ.

— Αφού λοιπόν η Περβίν Χαιρουλλάχ διατυπώνει έναν κατάλογο «παραβιάσεων» των δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» (που δείχνουν ότι έχει «πονέσει» το προξενείο από τον νόμο για τους ιεροδιδασκάλους), εξηγεί τη θέση της για τους ψευτομουφτήδες και αυτοδιορίζεται εκπρόσωπος και προστάτης των «μουσουλμάνων Τούρκων» της Ρόδου και της Κω. Εκφράζει, μάλιστα, παράπονα γιατί οι εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας στην τελευταία επίσκεψή τους στη Θράκη δεν συναντήθηκαν με τους ψευτομουφτήδες. Γι' αυτό τον λόγο, λοιπόν, κάλεσε τους ξένους πρέσβεις να στείλουν απεσταλμένους τους στην Κομοτηνή και στην Κω για να τους... ξεναγήσει η ΠΕΚΕΜ…

— Απλώς, για μία ακόμη φορά θέτουμε το ερώτημα: Αυτοί οι σύλλογοι με τι πόρους καλύπτουν τις λειτουργικές και άλλες ανάγκες τους; Γίνεται έστω ο τυπικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές, όπως γίνεται για κάθε άλλο σύλλογο στην ελληνική επικράτεια; Αν κρίνουμε από το πόσα ταξίδια και πόσες εκπροσωπήσεις σε διεθνή φόρουμ και οργανισμούς (για να συκοφαντήσει την Ελλάδα καταγγέλλοντας λίγο-πολύ ότι υπάρχει απαρτχάιντ στη Θράκη) είχε τον τελευταίο χρόνο η ηγεσία της ΠΕΚΕΜ, μάλλον θα πρόκειται για μία από τις πιο ευημερούσες οργανώσεις στην Ελλάδα…

— Μεταδόθηκε η είδηση ότι ο τούρκος υπουργός Ενέργειας κ. Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι το 2014 η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές. Ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε πάντως, καθώς πολλές από τις περιοχές στο Καστελλόριζο και στην Κύπρο η Τουρκία δεν τις θεωρεί αμφισβητούμενες, αλλά εντελώς… τουρκικές! 

Ευκαιρία για τον Βενιζέλο

Με την ελληνική προεδρία πάντως θα έχει την ευκαιρία, εάν το επιθυμήσει, ο κ. Βενιζέλος να ξανασυναντήσει στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου που έχουν -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τακτοποιηθεί σε ευρωπαϊκές θέσεις. Ο Άλεξ Ρόντος είναι και πάλι στην επικαιρότητα καθώς ηγείται των προσπαθειών της ΕΕ να παρέμβει στην κρίση στο Σουδάν, μια και είχε διατελέσει ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής. Ενώ ο στενός συνεργάτης του ΓΑΠ και διατελέσας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ταξιδεύει ανά τον κόσμο ως εκπρόσωπος της ΕΕ για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα. Αντιθέτως, ο υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλλον δεν θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με το alter ego του ΓΑΠ, που διετέλεσε και υπουργός Εξωτερικών πριν διαδεχθεί τον Σ. Λαμπρινίδη στην Ευρωβουλή, κ. Δ. Δρούτσα, ο οποίος μάλλον θα αναζητήσει επαγγελματική αποκατάσταση είτε στη Γερμανία είτε στην Αυστρία. Άλλωστε, η θητεία του δίπλα στον ΓΑΠ άνοιξε πολλές πόρτες για τον φον Δημήτριο, που έτσι κι αλλιώς έχει στενούς δεσμούς με τη Βιέννη. 


www.paron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: