Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ Έκτακτο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής - Φόβοι κρίσης στο Αιγαίο a la Ίμια;


H τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα και η ελληνική πλευρά αρχίζει να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της πρόκλησης «θερμού επεισοδίου» στην επέτειο της κρίσης των Ιμίων. Το θέμα αυτό θα τεθεί σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι.
Το περιστατικό στη Λαδόξερα/Ζουράφα το περασμένο Σάββατο, όπου τουρκική ακταιωρός πέρασε επιδεικτικά με ταχύτητα μπροστά από σκάφος του ελληνικού Λιμενικού και μάλιστα εντός των εθνικών χωρικών υδάτων δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.
Δεν υπολόγισε ούτε καν πώς στο σημείο ίπτατο ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να εμποδιστούν Τούρκοι ψαράδες να ρίξουν δίχτυα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Και είναι φυσικό, αφού η ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε να δίδει εντολή στο Λιμενικό της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης να μην ενοχλούν τους Τούρκους που παραβιάζουν τα εθνικά χωρικά ύδατα στη Λαδόξερα πριν από μερικές ημέρες. Γεγονός που αποθράσυνε την Άγκυρα.
Δεν είναι όμως μόνο τα περιστατικό στη Λαδόξερα, αλλά γενικά η τουρκική προκλητικότητα που έχει αυξηθεί δραματικά, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου να παρουσιάζουν άνοδο κατά 400% τον Ιανουάριο, με συνεχείς υπερπτήσεις από αεροσκάφη και ελικόπτερα πάνω από ελληνικά εδάφη και «κρουαζιέρες» μέχρι το Σούνιο.
Στα σχέδια της Άγκυρας για κρίση έντασης στο Αιγαίο εντάσσεται και τη επιχείρηση αποβίβασης λαθρομεταναστών στο Φαρμακονήσι από Τούρκους δουλέμπορους. Δεν έχει κανείς αμφιβολία πώς αυτό, όπως και πολλά άλλα συμβάντα γίνονται εσκεμμένα από την Τουρκία με στόχο την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως αυτό της έρευνας και διάσωσης.
Υπό το φόβο ενός «επεισοδίου», όσο πλησιάζει και η επέτειος των Ιμίων όπου οι
Τούρκοι θα ήθελαν να δείξουν πώς υπάρξουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου.
Τώρα πώς ο κ. Βενιζέλος που λέει πάντα «ναι» στους Τούρκους θα προεδρεύσει σε ένα Εθνικό Συμβούλιο για μία πιθανή ελληνοτουρκική κρίση αυτό είναι ένα ερώτημα. Ή τα πράγματα είναι δύσκολα και διαφαίνεται ακόμη και στους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ πώς η Άγκυρα το πάει για κρίση στο Αιγαίο ή ετοιμάζονται να κάνουν μία ακόμη υπαναχώρηση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, πιθανόν και στο Κυπριακό.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως έχουν γίνει αρκετές συσκέψεις για την αξιολόγηση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις που λειτουργούν με εθνικά κριτήρια έχουν αναπτύξει δυνάμεις στο Αιγαίο, κυρίως το Ναυτικό, ενώ η Πολεμική Αεροπορία έχει αυξήσει την ετοιμότητα της σε Πτέρυγες Μάχης για παν ενδεχόμενο. Καταγράφεται δε από τα ραντάρ κάθε τουρκική ενέργεια και αξιολογείται προσεκτικά.
Η περιοχή της Λαδόξερας και του Καστελόριζου θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας, ενώ δεν αποκλείεται οι Τούρκοι να θέλουν η ελληνικ ή πλευρά να εστιάσει στα δύο αυτά νησιά και να προκαλέσει κρίση σε κάποια άλλη περιοχή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: