Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Νέα τουρκική πρόκληση με το Barbaros

TURKEY-MIDEAST-JEWS-CONFLICT-POLITICSΤου ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Συνεχίζει την έμπρακτη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ  η Τουρκία ,στέλνοντας και πάλι το ερευνητικό σκάφος Barbaros για πραγματοποίηση ερευνών ακόμη και στα όρια περιοχών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορίσει τα Οικόπεδα 4, 5 και 6.
Με NAVTEX που εξέδωσε την Δευτέρα, η Τουρκία ανήγγειλε την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το σκάφος Barbaros Hayrettin Pasa και τα δυο συνοδευτικά  σκάφη M/V Bravo Supporter και το M/V Deep Supporter που θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Μάιου.
Οι συντεταγμένες που καταγράφει η NAVTEX καλύπτουν μια περιοχή δυτικά των ακτών της Κύπρου και δυτικά ακόμη της Πάφου εντος της ΑΟΖ της Κύπρου και αποτελούν συνέχεια των παράνομων ερευνών που πραγματοποίησε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τώρα η Τουρκία και στην Ανατολική πλευρά του νησιού επικαλύπτοντας τμήμα του Οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση σημειώνεται την στιγμή που η Αγκυρα με την στήριξη και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών και παρά τα όσα έχουν συμβεί στο εσωτερικό της, διεκδικεί το άνοιγμα κεφαλαίων ενταξιακών διαπραγματεύσεων από αυτά που κρατά παγωμένα η Ε.Ε. λόγω του Κυπριακού και καθώς εκδηλώνεται απόλυτα αρνητική στάση από τους τουρκοκύπριους για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η Τουρκία πριν ένα χρόνο είχε προκαλέσει διπλωματική ένταση και με  την Ελλάδα, καθώς είχε προσφέρει για σεισμικές έρευνες στην κρατική τουρκική πετρελαϊκή εταιρία ΤΡΑΟ, Οικόπεδα τα οποία επικάλυπταν περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ελληνικής, στην περιοχή του Καστελόριζου.


Read more: http://mignatiou.com/?p=20136#ixzz2rpdl6C4z

Δεν υπάρχουν σχόλια: