Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΑΣΚΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ Μαχητικά του Ισραήλ στην Κύπρο για προστασία κοιτασμάτων-τερματικού σταθμού


Το Ισραήλ στέλνει μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο για τη διεξαγωγή άσκησης προάσπισης της Κυπριακής ΑΟΖ και αποτροπής επίθεσης στον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισράηλ απέναντι στην Τουρκία που έχει βάλει στο στόχαστρο τα ενεργειακά κοιτάσματα της Μεσογείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο τα ισραηλινά αεροσκάφη F-16 και F-15 είναι πιθανό να προσγειωθούν στην αεροπορική βάση της Πάφου, στο πλαίσιο της άσκησης που θα πραγματοποιήσουν το πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου από κοινού με την Εθνική Φρουρά.
Το λιγότερο, όπως επισημαίνουν πηγές από τη Λευκωσία, τα μαχητικά της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας θα κάνουν «touch and go» στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», κάνοντας προσομοίωση προσγείωσης και απογείωσης με πλήρη φόρτο καυσίμων και όπλων.
Το σενάριο της άσκησης προβλέπει αναχαίτιση «εισβολέα» εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και διαφύλαξη του τερματικού στο Βασιλικό, όπου σχεδιάζεται να γίνει επεξεργασία του υγροποιημένου αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα.
Όπου «εισβολέας» και Τουρκία, αφού η χώρα προκαλεί συνεχώς ένταση στην περιοχή θέλοντας να διεκδικήσει τα ενεργειακά κοιτάσματα τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ όσο και στο Αιγαίο.
Η συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί την απάντηση στην Τουρκία, η οποία ήδη ανήγγειλε με NAVTEX τη διενέργεια ερευνών δυτικά της Κύπρου με τις συντεταγμένες να περιλαμβάνουν μεγάλο μέρος των οικοπέδων 3, 4 και 5 της ΑΟΖ.
Τις έρευνες θα αναλάβει το σκάφος «Barabaros» με δύο ακόμη συνοδευτικά σκάφη και υπό την κάλυψη των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, αφού σχεδιάζουν να κάνουν αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή ενώ στέλνουν κοντά στο «Barbaros» και μία φρεγάτα.
Ισραήλ και Κύπρος έχουν πραγματοποιήσει από κοινού και άλλες στρατιωτικές ασκήσεις με τη μεγαλύτερη τον περασμένο Ιούνιο, όπου περίπου 40 μαχητικά «σκέπασαν» τον εναέριο χώρο της Κύπρου εκτελώντας γυμνάσια κυρίως air to air.
Το σχέδιο αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων προχωρά και οι Κύπριοι
«παίζουν» τα χαρτιά του Ισραήλ, αλλά και της Ρωσίας. Πριν από μερικές ημέρες επέτρεψαν και επισήμως σε ρωσικά πλοία να δένουν στα Κυπριακά λιμάνια και σε αεροσκάφη (σε πρώτη φάση) μεταγωγικά να κάνουν χρήση της βάση στη Πάφο.
Φαίνεται λοιπόν πώς ο άξονας Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ έχει ενεργοποιηθεί. Να δούμε αν θα υπάρξει, από ελληνικής πλευράς και κάποια εξέλιξη όσον αφορά στην ΑΟΖ.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: