Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Utrinski: «Τα Σκόπια ζητούν βοήθεια από τις ΗΠΑ για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ


Ιανουάριος 28, 2014.
Σκόπια.
Η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων επιζητά τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ώστε να απεμπλακεί από τα εμπόδια και να οδηγηθεί προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση, σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Ούτρινσκι Βέσνικ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι για τη  φετινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία, ο στόχος των αρχών των Σκοπίων είναι η χώρα να λάβει πρόσκληση- αν και η Συμμαχία, όπως εκφράστηκε χθες, αυτή θα δοθεί μετά την επίλυση της ονομασίας με την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου, Γκιόργκι Ίβανοφ δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη η υποστήριξη και η δέσμευση των ΗΠΑ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ» κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ,Hoyt Brian Yee, σημειώνει το δημοσίευμα.

Γερουσιαστής Τζον Μακέιν: Ακατανόητη η ελληνική θέση για το όνομα των Σκοπίων


Ιανουάριος 28, 2014.
Ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, πιστεύει ότι η ελληνική θέση για το όνομα των Σκοπίων είναι ακατανόητη.
Κατά την ομιλία του,  χθες,  στο Διατλαντικό Φόρουμ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, ρωτήθηκε για το ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Κογκρέσο των ΗΠΑ στη διμερή ελληνο-σκοπιανή διαφορά.
Το ερώτημα τέθηκε από τον πρόεδρο της Ενωμένης Σλαβικής Διασποράς, Μετόντια Κολόσκι.
«Στο ζήτημα της FYROM με την Ελλάδα, για πολλούς από εμάς είναι απλά ακατανόητο, ακόμη και μετά από συζητήσεις με τους  Έλληνες φίλους μας, δεν μπόρεσα να εννοήσω πόσο σημαντικό είναι το όνομα. Ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως το όνομα Μακεδονία μπορεί τόσο πολύ να προσβάλλει τους φίλους μας στην Ελλάδα. Ίσως δεν είμαι αρκετά έξυπνος», δήλωσε ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Τζον Μακέιν, κορυφαίος Δημοκρατικός γερουσιαστής στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2008.
Επιπρόσθετα, ο γερουσιαστής από το Δημοκρατικό Κόμμα, Chris Murphy, από το Κονέκτικατ και πρόεδρος της ευρωπαϊκής υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η διαφορά δεν πρέπει να εμποδίσει τα Σκόπια στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και ότι προτίθεται να ενθαρρύνει την υιοθέτηση ενός ψηφίσματος για ένταξη του νοτιοσλαβικού κράτους στο ΝΑΤΟ, το συντομότερο δυνατόν.
Επισημαίνεται ότι στον  γερουσιαστή Τζον  Μακέιν (για τις φιλοσκοπιανές θέσεις του) απονεμήθηκε  το Διεθνές Βραβείο για την Ελευθερία το 2011 από την Ενωμένη Σλαβική Διασπορά, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: