Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ(ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Σκόπια: «Η Βουλγαρία φοβάται τη σλαβική μειονότητα της;»



Ιανουάριος 21, 2014.

Ένα αίτημα που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κριστιάν Βιγκένιν, για τα Σκόπια, αξιολογήθηκε ως περίεργο, αναφέρει η σλαβική των Σκοπίων εφημερίδα «Nova Makedonija».
Η δημοσίευση αναφέρει ότι σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο  του βουλγαρικού ‘Ντάρικ’, ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Κριστιάν Βιγκένιν, δήλωσε ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να παραιτηθεί του αιτήματός της,  για την αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο ενέχει προϋποθέσεις για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικών κρατών.
Σύμφωνα με την σκοπιανή εφημερίδα, πριν από 22 χρόνια, μετά από την απαίτηση του άλλου γείτονα- της Ελλάδας- τα Σκόπια άλλαξαν το Σύνταγμά τους, στο οποίο επιβεβαιώνεται, ότι δεν υπάρχουν εδαφικές διεκδικήσεις.
Στην περίπτωση αυτή, ο βουλευτής Φλωρόσκι Αλεκσαντάρ, δήλωσε ότι τα Σκόπια, έχουν δώσει σαφείς εγγυήσεις και σε αυτό δεν έχει τίποτε περισσότερο να ζητήσει η Βουλγαρία.
Επιπρόσθετα, ο Στογιάν Αντόφ, πρώην πρόεδρος του (σκοπιανού) κοινοβουλίου, δήλωσε ότι οι αλλαγές έγιναν μετά από αίτημα της Ελλάδας και τότε πρόεδρος στη Βουλγαρία ήταν ο Ζέλεφ, ο οποίος δεν έθιξε το ζήτημα αυτό.
«Η πολιτική που ακολουθείται τελευταία έχουν οδηγήσει στην επιστροφή των παλαιών αιτημάτων. Τέθηκε ένα αίτημα από τους Έλληνες, αλλά όχι από τους Βουλγάρους. Άλλωστε, το αίτημα αυτό δεν είχε τεθεί, καν,  στη συμφωνία που υπεγράφη στη συνέχεια από τον Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι και τον Ιβάν Κοστόφ. Κατόπιν, μετά τις πολιτικές μας προκλήσεις, άλλαξαν θέση», είπε ο Αντόφ.

Utrinski: «Ο Βενιζέλος θα έρθει στα Σκόπια με τις ελληνικές κόκκινες γραμμές»



Ιανουάριος 21, 2014.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα επισκεφθεί κατά την επόμενο περίοδο τα Σκόπια στο πλαίσιο της προεδρίας στην ΕΕ.
Ο  Έλληνας επικεφαλής της διπλωματίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί- ασφαλώς- τη FYROM και την περιοχή για να συζητήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
«Ως πρόεδρος του Συμβουλίου, είμαι έτοιμος  κατά τις επόμενες ημέρες να επισκεφθώ όλες τις χώρες της περιοχής και ασφαλώς θα επισκεφθώ τα Σκόπια, χωρίς καμιά επιλογή ή διάκριση και θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω ως πρόεδρος του Συμβουλίου με την κυβέρνηση της FYROM», είπε ο Βενιζέλος ενώπιον της Επιτροπής, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνική Προεδρίας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έρθει στα Σκόπια με τις γνωστές κόκκινες γραμμές  για το όνομα και τις νέες με τα αυστηρότερα ελληνικά επιχειρήματα, ότι, δηλαδή,  η ανεπίλυτη διαφορά του ονόματος δεν αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας για το ΝΑΤΟ , αλλά ότι υπάρχουν ανεκπλήρωτα κριτήρια της Κοπεγχάγης,  που αφορούν τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.
Από τις δηλώσεις του, ο Βενιζέλος, φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να δώσει ένα μάθημα Δημοκρατίας,  στα προβλήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην εφαρμογή του Δικαίου.
Ο Βενιζέλος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εφαρμόσουν τις ίδιες θέσεις τις οποίες έχουν διατυπώσει πριν και οι υπουργοί  Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο και θα εκμεταλλευθεί τις παρατηρήσεις από την έκθεση της ΕΕ για τα εσωτερικά προβλήματα των Σκοπίων, που σύμφωνα με τον ίδιο κρίνεται ως ανεπαρκής ως χώρα,  για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.
«Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα. Το πρόβλημα είναι εάν η πΓΔΜ  κατέχει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης , τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου,  την γενικότερη εσωτερική κατάσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το γεγονός, επίσης,  ότι υπάρχουν βάσει της επίσημης κρατικής ιδεολογίας εκκρεμότητες, καθώς και σημαντικά εκκρεμή ζητήματα με άλλες χώρες, όπως με τη Βουλγαρία και θέματα συναφή με τις αξίες και τα κριτήρια που καλύπτουν τις υποψήφιες χώρες», τόνισε ο Βενιζέλος.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: