Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ειδικές επιχειρήσεις σε Ηπειρο και Αλβανία

Οι επεκτατικές βλέψεις των Τιράνων και η αμυντική συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας δημιουργούν απειλή στα δυτικά σύνορα της Ελλάδος. Η δράση δε Αλβανών εγκληματιών παρέχει ενδείξεις για ύπαρξη υποδομής ανταρτοπολέμου στην Ήπειρο. Οι Ειδικές Δυνάμεις μπορούν να αποτελέσουν μια οικονομική λύση στο πρόβλημα.

Γράφει ο Νικηφόρος Γρηγορίου

Η Αλβανία ανέκαθεν υπήρξε επίβουλος δύναμη κατά της Ελλάδος. Στον Β’ Π.Π. εισέβαλε μαζί με τα φασιστικά στρατεύματα του Μουσολίνι στην Ελλάδα, ενώ οι Τσάμηδες στην Κατοχή συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς εναντίον των Ελλήνων πολιτών και των αντιστασιακών οργανώσεων. Υπήρχαν ακόμη και αλβανικά SS. Σήμερα, παρά την μονομερή άρση του εμπολέμου από την Ελλάδα, την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Αλβανία, την ανοχή της Ελλάδος σε 1,5 εκατομμύρια Αλβανούς λαθρομετανάστες που υποστήριξαν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τους στέλνοντας στην Αλβανία δισεκατομμύρια αφορολόγητα ευρώ αλλά και μετά την ένταξη της Αλβανίας στους μηχανισμούς ασφαλείας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τα Τίρανα εξακολουθούν να φέρονται εχθρικά και να συνιστούν σημαντική απειλή κατά της Ελλάδος.
Σε επίσημες δηλώσεις της, η αλβανική κυβέρνηση έχει εγείρει επανειλημμένως και απροκάλυπτα εδαφικές αξιώσεις στην Ήπειρο, ενώ κυκλοφορεί ανεπίσημα χάρτες με την «Μεγάλη Αλβανία» στους οποίους τα Ιωάννινα και η Θεσπρωτία είναι… αλβανικά! Τις επεκτατικές της βλέψεις τους τα Τίρανα προωθούν παρασκηνιακά μέσω των τρομοκρατικών οργανώσεων του Αλβανικού Στρατού Κοσόβου (UCK) και του παρακλαδιού του Αλβανικού Στρατού της Τσαμουριάς (UCC), οι οποίοι «πηγάζουν» από την Αλβανική Μαφία. Σύμφωνα δε με εκθέσεις της Ιντερπόλ και άλλων Ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Αλβανίας έχουν στενές επαφές και συνεργασία με την Αλβανική Μαφία. 
Παράλληλα, η Αλβανία αναπτύσσει στενές στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία δημιουργώντας μια κατάσταση «στιλέτου στην πλάτη» σε περίπτωση σύρραξης Ελλάδος-Τουρκίας.

Η ΑΠΕΙΛΗ

Η απειλή που συνιστά η Αλβανία για την Ελλάδα είναι διττή: στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο εσωτερικό η Αλβανική Μαφία και τα παραστρατιωτικά της σκέλη UCK και UCC έχουν εδώ και δύο δεκαετίες οργανώσει ένα εκτενές και βαθύ εγκληματικό δίκτυο, με πληροφοριοδότες, ένοπλους πυρήνες, κρύπτες βαριού οπλισμού και Έλληνες συνεργάτες από τον υπόκοσμο. Το δίκτυο αυτό εκτός από εγκληματικές ενέργειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης της χώρας, προβοκάτσιες και δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και πολέμου με την Τουρκία. Οι ταραχές το 2008 στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος αποτελούν ένα απτό δείγμα του τι μπορεί να πετύχει το αλβανικό υπόγειο κύκλωμα στην χώρα σε συνεργασία με ξένες μυστικές υπηρεσίες και ντόπιους ανατρεπτικούς. Η πρόσφατη ιστορία των πέντε Αλβανών εγκληματιών, που με καταδρομικού τύπου επιχείρηση δραπέτευσαν από τις φυλακές των Τρικάλων, και εν συνεχεία διεξήγαν μια κινηματογραφικού τύπου διαφυγή μέσα από εκατοντάδες χιλιόμετρα ορεινών όγκων υπό την καταδίωξη εκατοντάδων αστυνομικών και ειδικών μονάδων, αποδεικνύουν με κατηγορηματικό τρόπο την ύπαρξη μέσα στην Ελλάδα αλβανικών παραστρατιωτικών-εγκληματικών ομάδων με άριστη εκπαίδευση στον ανορθόδοξο πόλεμο και τις καταδρομικές επιχειρήσεις εν γένει. Εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις ληστειών και δολοφονιών από Αλβανούς μαφιόζους καταδεικνύουν την έκταση του αλβανικού εγκληματικού-παραστρατιωτικού δικτύου στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, η αλβανική απειλή τα τελευταία έτη έχει λάβει την μορφή «του μαχαιριού στην πλάτη». Η Αλβανία μετατρέπεται σε μια εχθρική βάση στα στρατηγικά μετόπισθεν της Ελλάδος, από την οποία η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις από διευθύνσεις μη αναμενόμενες και από σημεία που η άμυνα είναι μειωμένη ή ανύπαρκτη πλέον. Οι συχνές επισκέψεις τουρκικών υποβρυχίων σε αλβανικά λιμάνια καταδεικνύουν την πιθανότητα δημιουργίας μιας υποβρύχιας απειλής για την Ελλάδα από τα δυτικά. Και μόνον η πιθανότητα παρουσίας τουρκικών
υποβρυχίων στο Ιόνιο και της διείσδυσής τους στις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας των ελληνικών δυνάμεων στο Αιγαίο από μη αναμενόμενη και μη φυλασσόμενη διεύθυνση, είναι αρκετή για να απασχολήσει ναυτικές δυνάμεις, μειώνοντας την ναυτική ισχύ της χώρας στο κρίσιμο μέτωπο του Αιγαίου. Επιπλέον, το αλβανικό έδαφος μπορεί να αποτελέσει χώρο εξαπόλυσης ειδικών επιχειρήσεων των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων εναντίον κρίσιμων στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων στον ηπειρωτικό κορμό της Ελλάδος με την υποστήριξη και συνεργασία των κυκλωμάτων του αλβανικού υποκόσμου στην χώρα. Οι καταδρομικές επιχειρήσεις των Τούρκων μπορεί να συνδυαστούν με «εξέγερση» των «Τσάμηδων» (στην πραγματικότητα των Αλβανών λαθρομεταναστών που διαβιούν στην Ελλάδα) και την εξαπόλυση ενός πλήρους κλίμακος ανταρτοπολέμου και μιας εκστρατείας τρομοκρατίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιδιωχθεί: η αποσταθεροποίηση της Ελλάδος, η δημιουργία διεθνούς ζητήματος με απειλή «επέμβασης» του ΟΗΕ και η δημιουργία δευτέρου μετώπου στην «πλάτη» της χώρας μας, που φυσικά θα εξαναγκάσει σε απόσυρση δυνάμεων από τα μέτωπα του Έβρου και του Αιγαίου για την φύλαξη της Ηπείρου και των Επτανήσων. 

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ/ ΕΙΔΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις μπορούν να συνεισφέρουν κατά αποφασιστικό τρόπο στην αντιμετώπιση της εκ δυσμών απειλής, εξασφαλίζοντας οικονομία δυνάμεων και αποτελεσματικότητα χάρις στον τρόπο δράσης τους. Το αμυντικό σύστημα της Αλβανίας και το ορεινό έδαφός της ευνοούν τις ειδικές επιχειρήσεις. Τα συστήματα εγκαίρου προειδοποίησης της χώρας είναι υποτυπώδη, τα χερσαία σύνορά της καλύπτονται από λίαν ορεινό έδαφος με μικρή επιτήρηση ευνοώντας την διείσδυση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων από ξηρά ή από αέρα. Παρομοίως, τα πολυσχιδή αλβανικά παράλια στην Αδριατική είναι ελαφρώς επιτηρούμενα και προσφέρουν ποικίλα σημεία αποβίβασης Ειδικών Δυνάμεων με σκάφη επιφανείας ή υποβρύχια. Η δράση των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αλβανία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε φανερή (overt) και κρυφή (covert). Η φανερή δράση αρμόζει στην περίπτωση Ελληνο-τουρκικού πολέμου κατά τον οποίο η Αλβανία θα φιλοξενεί τουρκικές δυνάμεις έτοιμες να αναλάβουν ή που θα έχουν ήδη αναλάβει επιθετικό ρόλο κατά της Ελλάδος. Στην φανερή δράση περιλαμβάνονται αποστολές Ευθείας Δράσης (Direct Action/ DA), δηλαδή χερσαίες, αμφίβιες και αερομεταφερόμενες καταδρομικές επιχειρήσεις, Ειδική Αναγνώριση (Special Reconnaissance/ SR) και Ανορθόδοξος Πόλεμος (Unconventional Warfare/ UW). Η κρυφή δράση μπορεί να διεξαχθεί σε ειρηνική περίοδο, περίοδο κρίσης αλλά και πολέμου και περιλαμβάνει προληπτική επίθεση σε εχθρικές μονάδες που σταθμεύουν στην Αλβανία και σε στρατηγικές εγκαταστάσεις που μπορούν να διευκολύνουν την δράση εχθρικών δυνάμεων, την καταστροφή βάσεων εγκληματικών/ παραστρατιωτικών/ τρομοκρατικών οργανώσεων στο αλβανικό έδαφος που εξαπολύουν ανταρτικές επιθέσεις ή δραστηριοποιούνται εγκληματικά και ανατρεπτικά σε ελληνικά εδάφη, την εξόντωση ηγετικών προσωπικοτήτων των ανωτέρω οργανώσεων, την διεξαγωγή αποσταθεροποιητικών επιχειρήσεων ως αντίποινα σε αντίστοιχη αλβανική δράση στην Ελλάδα και στην κακοποίηση του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου. Στην κρυφή δράση περιλαμβάνονται όλες οι προαναφερθέντες αποστολές (DA, SR, UW) αλλά υπό τις μυστικές μορφές της μη ανακάλυψης (clandestine) ή μη απόδειξης (deniability) ότι αυτές διεξάγονται από την Ελλάδα. 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ 

Προτού αναφερθούμε στην πιθανή δράση των Ειδικών Δυνάμεων στα δυτικά σύνορα της Ελλάδας, θα πρέπει να ασχοληθούμε με την διαθεσιμότητα δυνάμεων γι’ αυτόν τον σκοπό. Ως γνωστόν, το σύνολο των Ειδικών Δυνάμεων (ακόμα και της βορείου Ελλάδος) είναι προσανατολισμένο στο κρίσιμο μέτωπο του Αιγαίου. Ως εκ τούτου, σε περίπτωση πολέμου θα είναι δύσκολο να αφαιρεθούν δυνάμεις για να δράσουν στην δυτική Ελλάδα. Επομένως, είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση δύο εφεδρικών Μοιρών Καταδρομών: μιας αμφίβιας στην Κέρκυρα και μιας ορεινής στα Ιωάννινα. Οι Μοίρες θα επανδρώνονται από εφέδρους από τις περιοχές των Επτανήσων, της δυτικής Πελοποννήσου και της Ηπείρου. Η επιχειρησιακή ετοιμότητά τους θα πρέπει να εξασφαλίζεται με εβδομαδιαίες, μηνιαίες και ετήσιες εκπαιδεύσεις. Όσον αφορά τα πλωτά μέσα της εφεδρικής Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ), αυτά θα πρέπει να εξασφαλιστούν με επιστρατευόμενες φουσκωτές λέμβους και ταχύπλοα, με κυβερνήτες τους ιδιοκτήτες ή έφεδρους χειριστές λέμβων. Τα σκάφη θα αποτελούν ναυτικές μοίρες, οι οποίες θα καλούνται και θα εκπαιδεύονται μαζί με τους καταδρομείς σε συχνές υποχρεωτικές ασκήσεις. Στην εφεδρική ΜΑΚ θα πρέπει να εντάσσονται και οι μονάδες των ΚΕΑ του ΛΣ/ ΕΑ με τα πλωτά τους μέσα, ενισχύοντας τις ικανότητες της μονάδας.

ΝΑΥΤΙΚΟΙ - ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 

Η Αλβανία διαθέτει μια ναυτική βάση στο Πασαλιμάνι του Αυλώνα, που έχει επισκευαστεί με τουρκικά κονδύλια την δεκαετία του ’90. Η μικρή ναυπηγική μονάδα που υπάρχει εκεί αγοράστηκε από την ολλανδική εταιρεία Damen Shipyards, στα πλαίσια της αγοράς από το Αλβανικό Ναυτικό τεσσάρων περιπολικών Damen Stan 4207. Η βάση είχε κατασκευαστεί την δεκαετία του ’50 για να φιλοξενεί 12 υποβρύχια. Βορειότερα, υπάρχει το λιμάνι του Δυρραχίου που μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους πολεμικά πλοία και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί την επίσκεψη τριών τουρκικών υποβρυχίων: του TCG Dolunay (S-352) τον Μάρτιο του 2010, του TCG Gur (S-357) τον Μάρτιο του 2012 και του TCG Anafartalar (S-356) τον Μάρτιο του 2013. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπόγεια βάση υποβρυχίων στο Πόρτο Παλέρμο στην Χειμάρρα, με την σήραγγα μήκους 500- 600 περίπου μέτρων. Αν και πιθανολογείται ότι έχει υποστεί και φθορές όπως και η βάση, ωστόσο δεν αποκλείεται η σήραγγα να είναι επιχειρησιακή σε ικανοποιητικό βαθμό. Στην περίπτωση αυτή ένα ή δύο υποβρύχια μπορούν να κρυφθούν μέσα στην σήραγγα. Οι ναυτικές δυνάμεις της Αλβανίας διαθέτουν τέσσερα νεότευκτα περιπολικά 17 τόνων Damen Star Patrol 4207, τρία περιπολικά Seaspectre Mk III και δύο περιπολικά Patrol Craft Coastal της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, πέντε περιπολικά Type-227 της Ιταλικής Ακτο- φυλακής, πέντε ναυαγοσωστικά 44’ Archangel και επτά περιπολικά Keith Nelson 44’. Η Αλβανία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση δύο παλαιών τουρκικών υποβρυχίων Type 209/ 1200, τα οποία αν αποκτηθούν δημιουργούν επιπλέον απειλή για την Ελλάδα. Εκ των ανωτέρω είναι φανερό ότι στόχοι για τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις μπορεί να αποτελέσουν:
• τουρκικά (ή ενδεχομένως και αλβανικά) υποβρύχια που ελλιμενίζονται εμφανώς σε αλβανικά λιμάνια ή κρύβονται στην σήραγγα του Πόρτο Παλέρμο. 
• αλβανικά περιπολικά σκάφη (ως πράξη αντιποίνων ή για την εξουδετέρωση ναυτικών μέσων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αμφίβιες επιδρομές εναντίον των Επτανήσων και των ακτών της Ηπείρου). 
• η σήραγγα του Πόρτο Παλέρμο και η ναυπηγική μονάδα στο Πασαλιμάνι. Οι αμφίβιες καταδρομές είναι ο πλέον εφικτός τρόπος προσβολής αυτών των στόχων. Από την νήσο Ερεικούσα (αν θεωρηθεί προωθημένη βάση) βόρεια της Κέρκυρας το Πόρτο Παλέρμο απέχει 24 χλμ., το Πασαλιμάνι 80 χλμ. και το Δυρράχιο 160 χλμ. Η προστασία / συνοδεία των μεταφορικών σκαφών μπορεί να εξασφαλιστεί από σκάφη του ΛΣ / ΕΑ και συγκεκριμένα των ΚΕΑ, αν και ο φορητός οπλισμός των καταδρομέων (κυρίως τα πολυβόλα MAG των 7,62 χλστ.) αποτελούν ικανοποιητικό μέσο αντιμετώπισης της απειλής των αλβανικών περιπολικών σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την ευελιξία των φουσκωτών λέμβων. Η εξουδετέρωση (πρόκληση αβαριών) των ελλιμενισμένων υποβρυχίων και η καταστροφή των περιπολικών μπορεί να επιτευχθεί με επιδρομές μικρών ταχυπλόων φουσκωτών σκαφών, πάνω από τα οποία οι καταδρομείς θα εκτοξεύουν βλήματα από φορητά αντιαρματικά όπλα (π.χ. ΠΑΟ-90, STRIM, RPG-18). Η τακτική αυτή είναι γνωστή και εφαρμόζεται τόσο από την ΔΥΚ όσο και από τις Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ/ ΕΤΕΘ) του ΣΞ. Ένα νέο φορητό αντιαρματικό με θερμοβαρική κεφαλή θα αύξανε κατακόρυφα την καταστρεπτική ικανότητα των αμφίβιων επιδρομέων. Η καταστροφή της ναυπηγικής μονάδας και άλλων εγκαταστάσεων απαιτεί έξοδο των καταδρομέων στο λιμάνι, ώστε να καταληφθεί η περιοχή προσωρινά και οι καταστροφείς να τοποθετήσουν τα εκρηκτικά τους. Η καταστροφή ή εξουδετέρωση της σήραγγας (που θα σημάνει και τον εγκλωβισμό των υποβρυχίων που πιθανώς βρίσκονται μέσα) μπορεί να επιτευχθεί με την ανατίναξη δύο μεγάλων ταχύπλοων σκαφών φορτωμένων με εκρηκτικά, τα οποία θα οδηγηθούν μέχρι τις εισόδους της σήραγγας. Η ανατίναξή αυτών των αυτοσχέδιων πλωτών βομβών θα καταρρεύσει μέρος της οροφής και τα μπάζα μαζί με τα ναυάγια θα απαγορεύσουν την έξοδο των υποβρυχίων.

ΑΝΟΡΘΟΔΩΞΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Η Βόρειος Ήπειρος μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής Ανορθοδόξου Πολέμου απροκάλυπτα (overt) στα πλαίσια μιας Ελληνο-αλβανικής σύγκρουσης ή ως αντεκδίκηση για την παροχή βάσεων σε τουρκικές δυνάμεις που έδρασαν εναντίον της Ελλάδος, ή συγκαλυμμένα στα πλαίσια αντιποίνων έναντι μιας αλβανικής εμπλοκής σε αποσταθεροποιητικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή ανακίνησης του δήθεν ζητήματος των Τσάμηδων με αλβανικές πολιτικές ενέργειες ή/ και με προβοκατόρικη δράση παραστρατιωτικών στην Ήπειρο. Ο πολυπληθής ελληνικός πληθυσμός της Βορείου Ηπείρου αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή Ανορθοδόξου Πολέμου είτε απροκάλυπτα είτε συγκαλυμμένα. Οι Βορειοηπειρώτες θα αποτελέσουν πολύτιμες πηγές πληροφοριών και «οδηγοί» σε συγκροτήματα Ανορθοδόξου Πολέμου των Ειδικών Δυνάμεων, θα προσφέρουν καταφύγια, μέσα διαβίωσης και εθελοντές για στρατολόγηση. Η συγκαλυμμένη μορφή Ανορθοδόξου Πολέμου στην Β. Ήπειρο απαιτεί προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, που θα έχει διεισδύσει και οργανώσει εν υπνώσει ανταρτικά σώματα και δίκτυα πληροφοριών και διαφυγής από τον καιρό της ειρήνης. Το προσωπικό αυτό μπορεί να προέρχεται από τις εν ενεργεία Ειδικές Δυνάμεις, αλλά θα πρέπει να έχει «αποστρατευθεί» προσωρινά, ώστε σε περίπτωση σύλληψης ή θανάτου να μην συνδεθεί με το επίσημο ελληνικό κράτος (μια συνήθης τακτική από τις SOF των ΗΠΑ και της Βρετανίας). Οι έφεδροι των Ειδικών Δυνάμεων είναι επίσης μια καλή δεξαμενή στρατολόγησης οργανωτών υποδομής Ανορθοδόξου Πολέμου που παρέχει την δυνατότητα της άρνησης (deniability). Φυσικά, οι οργανωτές ανταρτών θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί στην οργάνωση ανταρτικών σωμάτων και την ηγεσία ντόπιων, στα πρότυπα των αμερικανικών Special Forces. Μια άλλη προϋπόθεση Ανορθοδόξου Πολέμου στην Β. Ήπειρο είναι η στρατολόγηση πρακτόρων ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής από την ειρηνική περίοδο, για την δημιουργία δικτύων πληροφοριών, ομάδων αντιπληροφοριών (ασφάλεια από πράκτορες του εχθρού), πυρήνων αντίστασης και κρυπτών, με άλλα λόγια ενός «υπόγειου συστήματος αντίστασης» (underground). Η «υποδομή» αυτή θα βοηθήσει την υποδοχή των συγκροτημάτων Ανορθοδόξου Πολέμου και την ταχεία εξάπλωση του ανταρτοπολέμου.
Επίσης, σημαντική είναι η δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος, ώστε ο ανταρτοπόλεμος να συνοδεύεται από ένα πολιτικό σκέλος, που θα προβάλει στην διεθνή κοινότητα τα αιτήματα για την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ελληνικού πληθυσμού και εν τέλει την επιθυμία αυτοδιάθεσης της Βορείου Ηπείρου. Με βάσεις και ανεφοδιασμό στην και από την Ελλάδα, ένα Βορειοηπειρωτικό απελευθερωτικό κίνημα έχει κάθε δυνατότητα να επιβληθεί και να δημιουργήσει προϋποθέσεις απόσχισης της περιοχής από την Αλβανία, φυσικά με την διπλωματική-πολιτική κάλυψη των Αθηνών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα αντίβαρο στην επεκτατική πολιτική των Τιράνων για «Μεγάλη Αλβανία» και αποκτάται ένας μοχλός πίεσης για την εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας στην Βόρειο Ήπειρο, η οποία υφίσταται καταπίεση και τρομοκρατία από τις αλβανικές κυβερνήσεις.

ΑΝΤΙΑΝΤΑΡΤΙΚΟΣ / ΑΝΤΙΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Όπως προελέχθη, το αλβανικό παρακράτος (που διαπλέκεται στενά με το επίσημο κράτος) προσπαθεί να δημιουργήσει «υποδομή» Τσάμικου προβλήματος στην Ήπειρο. Ο «Απελευθερωτικό Στρατός Τσαμουριάς» (UCC) είναι μια πραγματικότητα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί με την μετατροπή των αλβανικών συμμοριών που δρουν στην Ελλάδα σε «καταπιεζόμενους Τσάμηδες». Από το αστυνομικό δελτίο είναι συχνές οι αναφορές στην ανακάλυψη μεγάλων κρυπτών βαριού οπλισμού (AK-47, πολυβόλα RPD, αντιαρματικά RPG-7, χειροβομβίδες, νάρκες, εκρηκτικές ύλες, πυροκροτητές, πυραγωγά σχοινιά κ.λπ.) στην περιοχή της Ηπείρου. Ο όγκος και ο τύπος του οπλισμού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των απλών εγκληματικών συμμοριών. Φήμες αναφέρουν την διενέργεια συχνών ανατινάξεων πυλώνων ηλεκτροδότησης στην Ήπειρο, μερικές φορές δε έχουν αναφερθεί «μπλόκα» από μαυροντυμένους Αλβανούς με Καλάσνικοφ! Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ανταρτοπολέμου ξεφεύγει από τις δυνατότητες της ΕΛ.ΑΣ, όπως απεδείχθη περίτρανα κατά την καταδίωξη των πέντε Αλβανών εγκληματικών πρόσφατα. Η ανάγκη για εμπλοκή του Στρατού και συγκεκριμένα των Ειδικών Δυνάμεων είναι πρόδηλη και πρέπει να ρυθμιστεί με νομοθετική διάταξη. Οι εφεδρικές Μοίρες Καταδρομών στην Ήπειρο και τα Επτάνησα που προαναφέραμε θα μπορούσαν με την κατάλληλη εκπαίδευση να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση ενός ανταρτοπολέμου στην Ήπειρο. Επίσης, πασιφανής είναι και η ανάγκη της επανίδρυσης της Χωροφυλακής, η οποία ως στρατιωτικό σώμα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση θα ανταποκρινόταν πολύ καλύτερα από την «αστική» και «πολιτική» ΕΛ.ΑΣ στις απαιτήσεις καταστολής εγκληματικής δραστηριότητας στην ύπαιθρο αλλά και αντιμετώπισης ανταρτοπολέμου στο εσωτερικό της χώρας. Ο αντιανταρτοπόλεμος μπορεί να λάβει και ενεργητική - προληπτική μορφή: δηλαδή φανερές ή μυστικές επιχειρήσεις από τις Ειδικές Δυνάμεις εντός του αλβανικού εδάφους. Η μυστική δράση την ειρηνική περίοδο μπορεί να περιλαμβάνει επιδρομές σε εντοπισμένα κέντρα εκπαίδευσης ή χωριά-βάσεις της Μαφίας-UCK/ UCC. Η δράση αυτή μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί «αστυνομική», εφόσον οι Αλβανοί παραστρατιωτικοί είναι ταυτόχρονα και μαφιόζοι καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ. Ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων με πολιτική περιβολή θα μπορούσαν να διεξάγουν επιδρομές για την καταστροφή αποθηκών ναρκωτικών, οπλισμού και λαθρεμπορικών προϊόντων, καθώς και εξουδετέρωσης συμμοριτών και των αρχηγών τους. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα άρνησης (deniability). Στην περίπτωση, βέβαια, μιας εμφανούς υποστήριξης των Τιράνων στους αντάρτες του UCK/ UCC στην Ήπειρο, οι επιδρομές στις βάσεις των ανταρτών μέσα σε αλβανικό έδαφο θα μπορούσαν να διεξαχθούν φανερά και από τακτικές Ειδικές Δυνάμεις.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ 

Στην συνολική σχεδίαση της ελληνικής άμυνας, η απειλή της Αλβανίας δεν πρέπει να παραθεωρηθεί. Μπορεί οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις να είναι υποτυπώδεις, αλλά η Αλβανία μέσω της κρατικά διαπλεκόμενης Αλβανικής Μαφίας και των παράνομων οργανώσεων UCK/ UCC μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα. Η αντιμετώπιση αυτής της απειλής πρέπει να γίνει με οικονομία δυνάμεων, καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μας περισσεύουν τακτικές δυνάμεις και χρήματα. Οι πλέον κατάλληλες δυνάμεις που με «οικονομικό τρόπο» μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή από τα δυτικά είναι οι Ειδικές Δυνάμεις. Ακόμη και στην εφεδρική τους μορφή, οι Ειδικές Δυνάμεις μπορούν να εξαπολύσουν έναν κρυφό ή φανερό πόλεμο κατά της Αλβανίας, εξουδετερώνοντας την προσπάθεια τουρκικής περικύκλωσης, τιμωρώντας την συνεργασία των Τιράνων με την Άγκυρα, καταστρέφοντας ζωτικές εγκαταστάσεις για αντεκδίκηση, εξουδετερώνοντας ανταρτικά/ ανατρεπτικά κινήματα στην Ήπειρο και δημιουργώντας αποσχιστικό πρόβλημα στην Αλβανία με την εξέγερση της Βορείου Ηπείρου.
Πηγή: Περιοδικό ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: