Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Κοστούμι πρέσβη στον Ντάουνερ – Διορίζεται στο Λονδίνο, δεν θέλει να φύγει τώρα για να μην φανεί πως αποχώρησε αποτυχημένος

Downer-BanKiMoon02-02november2013
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ τελειώνει από το Κυπριακό. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό έχει ενώπιον του πρόταση από την αυστραλιανή κυβέρνηση να διοριστεί Ύπατος Αρμοστής της χώρας του στο Λονδίνο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αυστραλός αξιωματούχος του ΟΗΕ θα αποδεχθεί την πρόταση, πλην όμως δεν προτίθεται να πράξει τούτο αμέσως, καθώς θα φανεί πως η αποχώρησή του συνδέεται με τις πιέσεις που δέχθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τις τελευταίες επιστολές του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν είναι τυχαίο που ο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ανανεώσει προ διημέρου για ακόμη έξι μήνες το συμβόλαιο του, θέλοντας να διαχειριστεί το χρόνο και να φανεί η αποχώρησή του ως μια κίνηση αποδοχής πρότασης της χώρας του.
Παρόλο που ούτε και χθες, στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, ωστόσο, ξένες διπλωματικές πηγές, από χώρες που στήριξαν τον κ. Ντάουνερ μέχρι σήμερα, διαμήνυαν ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού θεωρείται παρελθόν από το Κυπριακό. Θεωρούν πως έχασε το παιχνίδι από τη στιγμή που έχει χάσει την εμπιστοσύνη μιας από τις δυο εμπλεκόμενες πλευρές.
Χθες, πάντως, ανεξαρτήτως των προθέσεων του, έκανε την τελευταία του προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν και σήμερα αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη. Επέλεξε να μην συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Κι αυτό καθώς παρουσιάζεται ενοχλημένος με τον Νίκο Αναστασιάδη για το περιεχόμενο των επιστολών του προς τον Γενικό Γραμματέα και τον ίδιο.
 Όπως είναι γνωστό, στις 22 Ιανουαρίου, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει για το Κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα φύγει πυροβολώντας. Εάν πράξει τούτο, τότε τα σκάγια να στραφούν προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη χθες προσπάθησαν να μην επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ( Πολίτης, Κίπρις και Αφρίκα). Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μισιέλ Μποναρντό, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο, ότι το συμβόλαιο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει ανανεωθεί για άλλους έξι μήνες. «Είδα τις πληροφορίες, έχω ρωτήσει τον κ. Ντάουνερ και μου είπε ότι μόλις έχουν ανανεώσει το συμβόλαιο του (για έξι μήνες) και οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε.
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Η Βρετανία ενημέρωσε χθες για το περιεχόμενο του πρώτου προσχεδίου ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της τετραήμερης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λονδίνο, είπε  ότι «η Βρετανία είναι κάθε έξι μήνες ο αρχικός συντάκτης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και πάντοτε υποστηρίζει αυτά τα ψηφίσματα – θα ήταν παράξενο σε αυτή την περίπτωση να μην υποστήριζε το περιεχόμενο του ψηφίσματος 1251».

Read more: http://mignatiou.com/?p=19511#ixzz2qeFEXnCL

Δεν υπάρχουν σχόλια: