Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)

Ο Μάθιου Νίμιτς θα παρουσιάσει στην ΕΕ την τελευταία πρότασή του

Ιανουάριος 16, 2014.
Σκόπια.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε από το μεσολαβητή του ΟΗΕ για την ελληνο-σκοπιανή διαφωνία του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, να την ενημερώσει για τις συνομιλίες για το όνομα μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας, όπως σημειώνει η σλαβική «Nova Makedonija».
Για το θέμα επικαλούνται πληροφορίες από ελληνικούς κύκλους, οι οποίοι αναφέρουν ότι η συνάντηση του Νίμιτς με την Επιτροπή θα γίνει τον Φεβρουάριο.
Αυτό δηλώνει άμεσο ενδιαφέρον και, ίσως, εμπλοκή της ΕΕ στην διαφορά του ονόματος για την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία.
Επισημαίνεται ότι ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων για το θέμα έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.
Μετά τη συνάντηση δημοσιεύματα έφεραν στο φως ότι η πρόταση του Μάθιου Νίμιτς ήταν η «Νέα Μακεδονία».


Ιανουάριος 15, 2014.
Ο εισηγητής για την FYROM στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ρίτσαρντ Χόβιτ,  ανακοίνωσε ότι δεν θα υποκύψει στις ελληνικές και βουλγαρικές πιέσεις που δέχεται στις Βρυξέλλες. 
Παρά το γεγονός ότι κατατέθηκε τροπολογία για την αφαίρεση του επιθέτου «μακεδονική»  από το έγγραφο του. Το επίθετο αυτό το αναφέρει μόνο μία φορά (για τη σλαβική γλώσσα) και δεν προτίθεται, όπως λέει,  να το αφαιρέσει.
«Η πρότασή μου, όπως και πέρσι, είναι η λέξη «μακεδονική» θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος. Θυμηθείτε τη σύστασή μου, η οποία οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει επίσης το επίθετο αυτό στις εκθέσεις προόδου των Σκοπίων. Φυσικά η οριστική απόφαση θα ληφθεί κατά την τελική ψηφοφορία  του ΕΚ. Τώρα η αλλαγή που αναζητείται είναι να αντανακλώνται στις προτάσεις μου, όλες οι εθνοτικές ομάδες στη χώρα. Η δέσμευσή μου σε αυτό το ζήτημα παραμένει αμετάβλητη», είπε Χόβιτ.
Η ελληνο-βουλγαρική συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να λειτουργεί συγχρονισμένα. Η λεγόμενη «μακεδονική» ταυτότητα είναι και πάλι στόχος των ριζοσπαστών ευρωβουλευτών. Με κάθε κόστος επιμένουν να διαγραφεί το επίθετο «μακεδονική» το οποίο αναφέρεται στη γλώσσα του κράτους. Αυτό, τουλάχιστον προτείνουν η Μαριλένα Κοππά και ο Αντρέι Κοβάτσεφ.
Το αποτέλεσμα  των συζητήσεων- διενέξεων θα γίνει γνωστό την επόμενη εβδομάδα, όπου τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση και την Τρίτη η ψηφοφορία, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα επιμένει στην αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων»


Ιανουάριος 15, 2014.
Στην άποψη του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, ότι ολόκληρη γενιά έχει δηλητηριασθεί από πίκρα εναντίον της Ελλάδας, η οποία είναι ένοχη για τα πάντα, απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
 Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε ότι εάν τα Σκόπια είχαν δείξει τον ίδιο βαθμό δέσμευσης, όπως η Ελλάδα, το ζήτημα του ονόματος θα είχε επιλυθεί.
«Σε απάντηση προς τους ισχυρισμούς του Γκρούεφσκι, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε  στο CNN, ότι πολλοί προκάτοχοι του Σαμαρά, συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό της FYROM, αλλά πέρα από τις κοινές φωτογραφίες δεν δόθηκε καμία άλλη ευκαιρία».
Από το αμερικανικό κανάλι -CNN,  για τις σχέσεις της Ελλάδας με το κρατίδιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ζητήθηκε  η γνώμη του πρώην μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Kurt Volker, ο οποίος είπε ότι μια πιθανή αλλαγή στο όνομα των Σκοπίων, με την απόρριψη του όρου Μακεδονία, δεν συζητείται. Όπως δήλωσε τα Σκόπια είναι πρόθυμα να διαπραγματευθούν μία αλλαγή στην ονομασία, η οποία θα αναγνωρίζεται (μόνο) από τους διεθνείς οργανισμούς.
«Αλλά, δεν μπορούν να προχωρήσουν τόσο, όσο επιμένουν οι Έλληνες. Η Ελλάδα επιδιώκει να αλλάξει τα πάντα, το όνομα και το Σύνταγμα του σλαβικού κράτους. Είναι, απλά, μια επιθυμία, που δεν πρόκειται να συμβεί», σχολίασε ο Kurt Volker.
Ο Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί και αποφεύγει να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία για απ’ ευθείας συναντήσεις, αναφέρει το σλαβικό  κανάλι ‘5’.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: