Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Αύξηση τουρκικών παραβιάσεων κατά 400% - Το πάει για "θερμό επεισόδιο" η Άγκυρα;


«Κόκκινο» χτυπάει η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 400% σε σχέση με το μέσο όρο των μηνών του 2013. Η Άγκυρα εγκαινιάζει νέες μορφές αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στέλνοντας αεροσκάφη CN-235MPA να περνούν «σουβλάκι» τον εθνικό εναέριο χώρο στα Δωδεκάνησα και ελικόπτερα της Ακτοφυλακής να φθάνουν όσο μπορούν στις ακτές των νησιών του Αιγαίου.
Μόλις το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει σημειώσει 182 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, όταν ο μέσος μηνιαίος όρος των παραβιάσεων το 2013 ήταν 53. Κι ακόμη ο μήνας έχει άλλες 8 ημέρες.
Αύξηση υπάρχει και στους αριθμούς των παραβάσεων του FIR Αθηνών (61), όπως επίσης και στα τουρκικά μαχητικά που εισήλθαν χωρίς βέβαια σχέδια πτήσεως στο Αιγαίο (62). Εκεί όμως που παρατηρείται μεγάλη αύξηση είναι στην είσοδο των αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CN-235MPA και στα ελικόπτερα τόσο της Ακτοφυλακής όσο και του Στρατού και του Ναυτικού.
Είκοσι CN-235 παραβίασαν τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας σημειώνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο αριθμό των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, αφού μπαίνουν από τη Ρόδο και βγαίνουν από την άλλη άκρη της Δωδεκανήσου.
Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα αμφισβητεί τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλιών και τα όρια του FIR Αθηνών, αλλά πετυχαίνει να «τσεκάρει» καθημερινά την ελληνική αεράμυνα, να καταγράφει τις ελληνικές θέσεις στα νησιά και τις αντιδράσεις από πλευράς Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι προκλήσεις με τα ελικόπτερα. Δεκαπέντε τον αριθμό είναι τα ελικόπτερα της Τουρκίας που έχουν ως τώρα παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο με σημαντικότερη τη υπέρπτηση του Cougar πάνω από τη Σάμο στις 9 Ιανουαρίου και τη πτήση του S-70 από το Ακσάζ στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, όπου προσνηώθηκε σε τουρκική φρεγάτα.
Η «κρουαζιέρα» της τουρκικής φρεγάτας Giresun F-491 μέχρι τις ακτές του Σουνίου και η επι ώρες παραβίαση των χωρικών υδάτων συνθέτει επίσης το σκηνικό της προκλητικότητας της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο.
Επιτελείς του Πενταγώνου επισημαίνουν πώς η Άγκυρα δείχνει να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, επιχειρώντας μία τεχνητή κρίση. Δεν αποκλείουν μάλιστα και
«θερμό επεισόδιο» εν’ όψει και της επετείου της κρίσης των Ιμίων.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις ωστόσο έχουν πάρει θέσεις και είναι έτοιμες να αντιδράσουν, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις των Τούρκων. Τα ελληνικά ραντάρ της αεράμυνας της χώρας εγκλωβίζουν ακόμη και τα CN-235.
Oι επιδιώξεις της Άγκυρας και οι προκλήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο η κυβέρνηση κάνει συνεχώς βήματα πίσω. Όσο ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ε. Βενιζέλος δεν θέλει να δυσαρεστήσει το φίλο του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Αμερικανούς, όπως έπραξε χθές μπλοκάροντας το αεροσκάφος που μετέφερε το Σύρο υπουργό Εξωτερικών.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: