Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Της κεντροαριστεράς το κάγκελο!

kentroaristera50
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Στα μαχαίρια βρίσκεται το κεντροαριστερό στρατόπεδο της χώρας μας, με τον εκφραστή της σοσιαλοδημοκρατικής παράταξης Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει πως ορισμένοι «λειτουργούν παρασιτικά προς το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα».
Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ και συγκεκριμένα ο κύριος Κουβέλης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, λέγοντας γενικά αόριστα πως συμφώνησαν στην ενίσχυση του σοσιαλιστικού χάρτη της Ευρώπης. Στην συνέχεια η ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως : “Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό” και υπογραμμίζει, “Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί".
Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Πέτρος Τατσόπουλος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής  δήλωσε πως θα αποδέχονταν μια ενδεχόμενη πρόσκληση, τονίζοντας ωστόσο πως κατά τη γνώμη του, οι 58 πρέπει να ανοιχτούν εκ νέου προς τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, είπε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πλησιάσει την πρωτοβουλία. Δεν αποκλείεται λοιπόν, να έχουμε ξανά διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με την Κουμουνδούρου πάντως, να μην "τρελαίνεται" να συνεργαστεί με πρώην σημιτικούς...
Την στιγμή που η Ελληνική κοινωνία απαιτεί σοβαρές πολιτικές οντότητες , το σοσιαλιστικό στρατόπεδο της χώρας ασχολείται με μικροπολιτικές και ανούσιους εμφυλίους, ενόψει ευρωπαϊκών εκλογών, τελικά ανάλογους της ποιότητας του. Αλλά και ακόμη η... θέληση για συνεργασία να υπήρχε στην αριστερά της χώρας, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποια άκρη, αφού η όλη κατάσταση θυμίζει κωμικές ταινίες των monty pythons, με τις διασπάσεις των διασπάσεων και τα κόμματα που έχουν στηθεί για να υπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίων ατόμων – βαρόνων της κεντροαριστεράς.
Στο διαδίκτυο δημοσιεύθηκε ένας κατάλογος με τα διάφορα κινήματα/κόμματα της αριστεράς στην χώρα μας. Ένας κατάλογος εντυπωσιακός στο μέγεθός του. Και παρόλα αυτά είμαι σίγουρος για δύο πράγματα. Κατ' αρχήν ότι είναι ελλιπής και κατά δεύτερον ότι δεν περιέχει τις συνιστώσες/ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ που είναι πιθανόν να διπλασίαζαν τον αριθμό. Αλλά ας του ρίξουμε μία ματιά:
- - Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο
- - Η «Κοινωνική Συμφωνία» υπό την Λούκα Κατσέλη
- - Η κίνηση «Δυναμική Ελλάδα» υπό τον Ηλία Μόσιαλο
- - Το «Δίκτυο» για την μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη της Άννας Διαμαντοπούλου
- - Ο «Κοινωνικός Σύνδεσμός» υπό τον πρώην υπουργό και πρώην βουλευτή Γιώργο Φλωρίδη
- - Η κίνηση των «58» υπό τον καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, που εκπροσωπεί βασικά το χώρο του «εκσυγχρονισμού»
- - Η κίνηση «Π80», η γενιά δηλαδή της σπουδάζουσας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 στην οποία ήταν ενταγμένος μέχρι πρόσφατα ο Γιάννης Ραγκούσης
- - Η κίνηση «Μπροστά», η «εκσυγχρονιστική» νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ
- - Η κίνηση «Κοινωνία Πρώτα» των ανεξάρτητων βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινάς, με τον πρώτο να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και τον δεύτερο από την ΔΗΜΑΡ
- - Το «Ενωτικό Μέτωπο» του Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αλέξη Μητρόπουλου
, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχουν δημιουργηθεί οι εξής «τάσεις»:
- - Των «11», υπουργών και υφυπουργών επί κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, όπως οι Γ. Πεταλωτής, Θ. Μωραϊτης, Μ. Όθωνας κ.α.
- - Των «75», μεσαίων και ανώτερων στελεχών από όλη την Ελλάδα με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή και πρώην γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη
- - Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, τα μέλη της οποία ςπαοχώρησαν από την ΚΠΕ
- - Οι "Έλληνες Σοσιαλιστές» του πρώην υπουργού Παντελή Οικονόμου
Αξίζει να θυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκαν:
- - Το «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα» (ΔΗΚΚΙ) του Δημήτρη Τσοβόλα, το οποίο είναι πλέον συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ
- - Το «Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας» (ΕΣΠΕ) του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη,
- - Το «Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (ΕΣΚ) του πρώην «τσάρου» Γεράσιμου Αρσένη
- - Το «Ελληνικό Ριζοσσπαστικό Κίνημα» (ΕΡΚ) του Αντώνη Τρίτση
- - Η «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στέλιου Παπαθεμελή
- - Το «Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας» (ΑΣΚΕ) του Νίκου Καργόπουλου
- - Η πολιτική κίνηση «Ενότητα Μαρξιστών Σοσιαλιστών» (ΕΜΑΣ)
- -  Το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ», απόρροια εκκαθάρισης του κόμματος από τους τροτσκιστές
- - Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη» μια κίνηση που δημιούργησε ο ίδιος ο Ανδρέας ο Παπανδρέου και συσπειρώνει στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Μανόλης Γλέζος, ο Μάρκος Βαφειάδης, ο Αντώνης Μπριλλάκης κ.α.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την ανυπαρξία της “δεξιάς” του Σαμαρά
Σε συγκεκριμένους κύκλους η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά που συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, αρέσκεται στο να αυτοανακηρύσσεται στην πιο δεξιά κυβέρνηση που είχε ποτέ η Ελλάδα. Και όμως, αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτή ακριβώς την χιλιοδιασπασμένη αριστερά. Και βρίσκεται εμπρός στο ενδεχόμενο να βρεθεί και εκλογικά πια (αφού ήδη βρίσκεται εκεί δημοσκοπικά) πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ενός κόμματος το οποίο μόνο κόμμα δεν είναι και το οποίο έχει περισσότερα εσωτερικά προβλήματα από οιοδήποτε άλλο στην ελληνική πολιτική ιστορία.
Γιατί; Τις αυτοκτονικές τάσεις της ΝΔ τις έχουμε αναδείξει στο παρελθόν. Τις έχουμε υπογραμμίσει. Τελικά όμως ένα είναι το σίγουρο. Ότι η αριστερά κυριαρχεί σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική κοινωνία. Και σπρώχνεται προς τα εκεί από την δεξιά του τύπου της ΝΔ, που περιφρονεί την ίδια την ουσία της δεξιάς σκέψης και την μετατρέπει σε μεταπρατική δεξιά, έτοιμη να παζαρέψει για όλα με όλους. Και έτσι τώρα οι κύκλοι της ΝΔ, διακινούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία “για την σωτηρία της πατρίδος” θα δεχθούν να συνεργαστούν κυβερνητικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ναι με τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, αυτούς που θέλουν να διαλύσουν τους θεσμούς της παραδοσιακής κοινωνίας. Και γιατί να μην το κάνει; Έχει ήδη συνεργαστεί άλλωστε τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με την ΔΗΜΑΡ, βασικούς πυλώνες όλου αυτού του κυκεώνα της αριστεράς που περιγράφαμε. Δεν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί και με τον Τατσόπουλο, αλλά και με κανέναν άλλον. Αυτό όμως θα είναι και το κύκνειο άσμα της ΝΔ. Και το καταλαβαίνει. Όμως δεν υπάρχει πια κανενός είδους έστω μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιβιώσουν την επόμενη ημέρα.

www.elora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: