Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Economist: Υψηλός ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα

-Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι «έρχεται η ανάπτυξη», αλλά πλέον δεν πείθει κανέναν. -Τι προβλέπει ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικούDaniel Franklin για το 2014.
Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όσους τους τόνους πως ο 2014 θα είναι χρονιά ανάπτυξης, ωστόσο είναι ελάχιστοι οι Έλληνες που το πιστεύουν.
Έκτος όμως από το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τους ξένους.
Μάλιστα, όχι απλώς δεν πιστεύουν ότι έρχεται ανάπτυξη, αλλά αντιθέτως φοβούνται ότι στη χώρα μας θα γίνει κοινωνική έκρηξη, αν συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική λιτότητας.
Τα δημοσιεύματα στον ξένο τύπο είναι σχεδόν καθημερινά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τα στοιχεία που παραθέτουν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι δραματικά.
Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού The Economist, Daniel Franklin, κατά την παρουσίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας της ετήσιας έκδοσης του βρετανικού ομίλου «Ο Κόσμος το 2014», υποστήριξε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, καθώς η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί για έβδομο συνεχιζόμενο έτος.
«Η Δύση παίρνει τη σκυτάλη της ανάπτυξης, τα golden boys των τραπεζών κάνουν στην άκρη για να περάσει η ελίτ της τεχνολογίας, το ψηλότερο κτήριο ανά την υφήλιο ξεπροβάλλει στην Κίνα και τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού στέκονται μπροστά σε μία κάλπη την ώρα που γίνεται πραγματικότητα το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα», αναφέρει.
Ο κ. Franklin προέβλεψε ότι το 2014 τα καλά οικονομικά νέα θα έρθουν από τη Δύση, με τις χώρες του G4 να συνδράμουν το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ κατά 544 δισ. δολ. (ΗΠΑ - 370 δισ., Ιαπωνία – 91 δισ., Βρετανία – 43 δισ., Γερμανία – 40 δισ. δολ).
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ελίτ των επιτυχημένων επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνολογίας θα διαδεχθεί τα golden boys των τραπεζών στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση θα αποτελέσει το «κόκκινο πανί» για τη διεθνή κοινή γνώμη.
Στην κορυφή της κατάταξης με βάση την ταχύτητα οικονομικής ανάπτυξης τοποθέτησε -στη θέση της μέχρι πρότινος πρωτοπόρου Κίνας, η οποία είναι πλέον χώρα μεσαίου εισοδήματος με πιο αργή ανάπτυξη- χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και η Μογγολία.

Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην ένταση η οποία απορρέει από το ευαίσθητο θέμα των νησιών ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.
O Daniel Franklin είπε ακόμη για το 2014:
• Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το Sky City (Σαγκάη) θα είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με ύψος 838 μέτρα.
• Ο ιδρυτής της Virgin Richard Branson θα διοργανώσει το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο ίδιος μαζί με τα δύο παιδιά του.
• Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου θα προσελκύσει τα βλέμματα του φιλοθεάμονος κοινού στη Βραζιλία. Πιθανές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, με αιχμή το κόστος ανάληψης της διοργάνωσης, ενδεχομένως να επισκιάσουν τα ματς.
• Το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κληθεί να ψηφίσει σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που οφείλεται στη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών σε μεγάλες χώρες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία.
• Ποιος θα ηγεμονεύσει το 2014; Μεγάλοι «παίκτες», όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και η Κίνα θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι στα εσωτερικά μέτωπα εν μέσω πολιτικής αστάθειας που θα απορρέει από τις οικονομικές δυσκολίες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/395631/economist-ypsilos-o-kindynos-koinonikis-ekrixis-stin-ellada#ixzz2r7t5guvu

Δεν υπάρχουν σχόλια: